Bild
Nästa artikel

Hur förankrar man snö på biltak?

Åtalad för bristfälligt förankrad last på ett biltak. Det kan väl i och för sig vara relevant.


Men snö på taket - ska det verkligen räknas som last? Och hur förankrar man den i så fall?


Nog verkar åtalsrubriceringen mot mannen på Västkusten vara av det mera rigida slaget. "Uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåtit att ha lasten förankrad på föreskrivet sätt", heter det.


Dubbelfel. Snö på taket är väl knappast att räkna som någon "last" och inte heller lär det finnas några föreskrifter om hur man förankrar snö på biltak.


Orsaken till det sistnämnda är att man inte ska förankra snön; man ska sopa bort den. Det borde förstås snömannen på Västkusten ha gjort innan han gav sig ut i trafiken.

Taggar:
Hur förankrar man snö på biltak?

Kommentarer

#1
JohanL
2010-06-10 15:19

Där tycker jag du har fel. Last som last. Hade det varit en dyna isolering som var osäkrad hade det inte varit någon diskussion. Du kan lastsäkra snön genom att lägga den i säck och förankra den.
Last måste ju vara last även om man inte själv lagt dit den. Får du en bilkärra full med vatten från regn så är den säkerligen över viktgränsen även om inte du fyllt i vattnet själv.

#1
Håkan Bäcklund
2010-06-10 16:13

JohanL: En dyna isolering på taket är last. Snö som kommit ner från ovan är det knappast. Det är åtalsrubriceringen jag vänder mig mot. "Vårdslöshet i trafik" hade varit mera adekvat.

#1
Jes
2010-06-10 16:42

Historien är bedrövlig ... har polis och åklagare verkligen inget bättre för sig??
Åtala alla snöplogare ... de är ju värst av alla

#1
Erik
2010-06-10 17:39

Håller med Johan till 100%. Det är väl knappast någon nyhet att man är skyldig att sopa av bilen innan man åker. Löst förankrad snö kan vara livsfarligt för gångtrafikanter, speciellt om snön innehåller isfragment...

#1
Jes
2010-06-10 17:58

Hur gör du när snöplogen kommer Erik ??

#1
Jes
2010-06-10 19:15

Hur man förankrar snö på taket ... man gör snövallar! Så gör vägverket när vägarna ska göras framkomliga
När snön kommer upphör "vanliga" regler!! Så är det bara!

#1
ad
2010-06-10 19:26

Göm ej lastbilarna. De har ofta stora isbitar på taket efter en natt. När de sen kör iväg lossnar från taket och blir verkligen en fara för medtraffikanterna. Var finns polisen då?????. Tycker att det är ren trams från polisen. De kunde påtalat det för föraren så han kunde åtgärdat det på platsen.

#1
pg
2010-06-10 20:23

Riktigt dåligt av polis och åklagare. Snö på ett biltak är ingen last. Inte heller om det skulle röra sig om isbitar aldrig så stora. Om det skulle varit is blir brottsbeskrivninge framkallande av fara för annan. Bristfällig förankring av last bir aldrig aktuellt. Läs gärna mitt inlägg i den andra tråden om ämnet.

#1
Jägaren
2010-06-10 22:13

JES: Har polis och åklagare verkligen inget bättre för sig, undrar du. Tja, och när snöflaket lossnar i 80 km/h då och en annan trafikant får typ 70 kilo snö-/isflak över sig, som i nämnda hastighet väger ett par tusen kilo? Detta åtal är absolut nödvändigt även om rubriceringen kan tyckas vara fel.

#1
Harry
2010-06-10 23:34

Håller med om att det borde kunnat lösas på ett mer effektivt sätt, för vad blir det? Jo, brottsrubriceringen blir sak och saken ogillas varpå åtalet läggs ned och mannen blir friad och därmed blir det tillåtet att köra med snö på taket. Det är bättre med brottsrubriceringen grov oaktsamhet eller vårdslöshet i trafik samt framkallande av fara för andra. En rejäl bötessumma och anmodan att på platsen sopa av snön, så tror jag inte att den gode snömannen gör om sitt misstag. Det kostar att ha bråttom!

#1
Jes
2010-06-11 00:17

Jägaren, du verkar vara mer än lite verklighetsfrämmande .. tror du för ett ögonblick att snön på ett biltak väger 70 kg Och tror du verkligen att denna snön skulle ramla av och verkligen träffa just dej ... eller någon annan ... För helskotta, ärendet är polisiär överkurs och poliser som utöver den här sortens biljakt borde förvisas till Antarktis ! Där kan dom, och du jaga sälar, snacka bättre vetande och alltid ha rätt i alla tjsfsiga småsaker å sånt!
Fy fabian för amatörer ;o)

#1
Jes
2010-06-11 00:25

Jag lever på vägarna ... jag är där jämt.
Jag har sett massor av bilar med massor av snö på taket ... jag har sett massor av snö blåsa av nämnda massor av bilar i massor av höga hastigheter.
Men jag har ta mej f** .... massor av ALDRIG någonsin sett något massor av problem.
Häng polisen och skjut åklagaren ... !!!

#1
Jägaren
2010-06-11 01:41

JES: Du har gått igång på mig av någon anledning.
--
nåväl, ska jag ge dig en lektion i fysikens lagar, du amatör? Ett exempel: Ett 4,5 kilo tungt föremål genererar vid en frontalkollision i 50 km/h en massa som motsvarar 20 gånger dess vikt. Detta betyder att vikten för det 4,5 kilo tunga föremålet ökar med ca 90 kg! I 50 km/h, som sagt.
Om tre decimeter snö förvandlas till en blandning av snö/is och vi leker med tanken att detta "flak" väger 50 kilo (vi kan ju ta en van/transporter, på vilken takytan uppgår till kanske 5 m2 och vikten på "flaket" drar iväg snabbt) så blir detta "flaks" massa i runda slängar 1 000 kg (!) om det träffar någon i 50 km/h. Jag antar att tongångarna från JES kommer att låta annorlunda om någon av hans vänner träffas av ett sådant "flygande flak". Sannolikheten är faktiskt ganska stor. JES kanske inte heller tror att någon kan ha oturen att träffas av nedfallande istappar på vintern. Men si, det är precis det som är fallet. Och vissa dör av dem.
Fy fabian för opålästa.

#1
Jes
2010-06-11 02:05

jägaren, visst kan jag följa dej i sak .. men du har ändå en synnerligen verklighetsfrämmande slutsats.
Vist tusan dör folk av nedfallande istappar och visst är det farligt i trafiken ...Sorry, men "that's life", otur i den värld vi lever i, vi måste väl ha hus å bo i .. å dessa måste väl för tusan ha tak.
Men snö är fortfarande en nederbörd som vi får räkna med någon kort tid varje år.
Att åklaga någon för att ha snö på biltaket är fortfarande åt helsike långt ifrån vad polis och åklagare ska syssla med!!!

#1
Jes
2010-06-11 02:08

Jägaren, du skrev faktiskt ... 70 kg snö ...
Det e möed det !!

#1
Jes
2010-06-11 02:17

Jamen Jägaren, klart jag "går igång" på dej .. :o)
Du provocerar ju ...
Helt klart, jag är yrkestrafikant. Jag kör tungt och farligt gods sedan Jesu födelse. Ska inte säja att jag skiter i paragrafer men måste ändå nog säja att jag tar dom för vad di e' ... Jag lever i verkligheten.
Snö ? Jo, sån't kommer ju ibland !!

#1
Jägaren
2010-06-11 02:29

Men om nu 50 kg snö/is lossnar från en Transporter och med en massa av 1 000 kg (i 50 km/h) slår ihäl en mamma och hennes bebis i barnvagnen så handlar detta om bl.a. om grov vårdslöshet i trafik med påföljden av vederbörande blir åtalad för grovt vållande till annans död. Denna situation ska till varje pris förhindras. Då blir det polissak. Både i förebyggande syfte och efter en eventuell olycka.
I Göteborg åtalades med all rätt en kvinna som enligt flera vittnen orsakade en olycka på grund av att hon hade skrapat fram endast ett litet runt titthål i den annars helt igenfrusna vindrutan.
--
Vi ska inte ha sådana här trafikanter i trafiken. Får för mig gärna vara ett solklart prioriterat polisärende.

#1
crylen
2010-06-11 09:59

Varför sopa taket när man inte skrapar rutan ? De sitter mellan öronen.

#1
Jocke
2010-06-11 10:10

Jes>> Om du är yrkestrafikant så skall du väl ha bättre omdöme än att tycka att snö på taket är en struntsak?? Jag har själv vid flera tillfällen varit nära kollisioner pga lata j****r som inte tar sig tid att sopa bort en halvmeter snö på biltaket och sedan dånar ut på motorvägen - när dom uppnår runt 100km/h så blåser hela jädra högen med snö av och landar på vindrutan på bilen bakom som plötsligt inte ser någonting alls.
Min far har kört lastbil så länge jag kan minnas och det måste vara över 30 år vid det här laget och han har då inte mycket till övers för dom som hellre ligger och trynar i sängen tio minuter längre än visar lite hänsyn åt sina medtrafikanter.
Sätt dit dom, det är dags att all vårdslöshet i trafiken blir straffbar.

#1
Ni som skäller glömmer.........
2010-06-11 19:44

att det primära är att Polisen tar tag i dåligt beteende, vilket de ju gör i detta fallet. Vad gäller rubriceringen är det nog bättre att sakkunniga yttrar sig än att ett antal förståsigpåare uttrycker sig på gödselhögnivå. Att sedan vissa inte förstår farligheten säger mer om dem än de kanske förstår?

#1
pg
2010-06-12 02:13

Det minsta man kan begära av polisen är att de åberopar rätt lagrum. Det har de definitivt inte gjort i det här fallet.
Dessutom är Jägarens kommentar teoretisk och inte användbar i praktiken. Det är ju så, att en snöflak på ex 50 kg, inte lämnar ett biltak som en hel massa, utan preiforeras under "resans" gång. Det blir således inga livsfarliga situationer av denna snörök. För det blir inget annat än snörök av det hela.
Hade det däremot varit ett isblock på 50 kg, skulle jag hållit med er alla, men brottsrubriceringen skulle definitift blivit en annan.

#1
Roy
2010-06-12 16:33

Man kan inte annat än sucka över vissa inlägg. Somliga undviker att använda de grå cellerna och hyllar någon sorts rättighet att bära sig hänsynlöst åt. Som alla egotrippade slöhögar som bara orkar reagera när det gäller att fösvara den självpåtagna rätten att vara just slöhögar, så bortser man från alla fakta och kallar dessa för skrivbordsprodukter, orealistiska eller något annat.
Hur många har verkligen sett en allvarlig bilkrock just när den sker? Ändå är det inte så många som betvivlar behovet av säkerhetsbälten, så varför betvivla att snölastade tak kan vara ett problem.
Snö som inte borstas av packar ihop sig alltmer och stannar kvar på taket - tills bilen tas ut på en motorväg. Då stämmer Jägarens uträkning ganska bra. men i de allra flesta fall handlar det om irriterande och siktnedsätttande snörök och enstaka snökockor som dunsar in i bilen efter. Det allra vanligaste är väl kanske att snösjoket kanar ner över den egna vindrutan och lägger sig på motorhuven för att täppa till friskluftintagen och i mindre portione åter fara upp över vindrutan.
Det här är saker som de flesta bilförare känner väl till. Naturligtvis befriar man sin bil från is och snö så mycket det bara går! Det finns många ytterligare skäl till det.

#1
pg
2010-06-14 15:59

All snö som händelsevis ligger på ett biltak, blåser inte av på en gång. Det blir aldrig så stora sjok som lämnar taket att det utgjör någon fara. Men däremot snö på motorhuven.

#1
Lennart Sandling
2010-06-14 18:05

Ingen av oss vet vad som hänt när bilisten stoppades. Enligt den erfarenhet jag har av Polisen så har troligen bilföraren fått en uppmaning omo att spoa av bilen men av loka skäl struntat i den och då det inte finns något helt rätt lagrum så blir det dålig lastförankring.
Om min teori stämmer är det helt rätt att bilföraren bötfälls

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.