Bild
Nästa artikel

Vindpusten orsakade p-böter

Det är sista semesterdagen och jag kliver in i bilen för att beta av sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Då ser jag den gula lappen bakom torkarbladet.

Två dagar tidigare har jag pröjsat 130 kronor för att parkera i garaget, placerat biljetten på instrumentbrädan, stängt dörren och inte tänkt mer på det.

Jag kliver ur och ser ett av biljettens hörn retfullt sticka upp bakom vindrutan. Förmodligen har vindpusten från dörren flyttat den framåt, gjort den ”ej avläsbar” för parkeringsvakten. Konsekvensen: fyrahundra spänn i böter.

Det är förstås trist att betala för något som man sedan inte har någon nytta av. Men jag antar att det bara är att inse att man själv varit klantig, hosta upp pengarna, se glad ut och gå vidare.

Hur som helst, nu är jag tillbaka på jobbet. Nu kör vi igen.

Taggar:

Kommentarer

#1
2011-08-16 19:34

...då är vi iaf två som råkat ut för detta.
Min lapp syntes inte på tre meters håll men stod man intill vindrutan var 100% av den läsbar.. 400pix kostade det..
Intressantar är dock P-bolagets personals attityd till kunderna (en ur personalen kom nämligen i bil just när jag upptäckte "problemet").
Jag påpekade omgående att jag hade en betald lapp.
- "Den där har du lånat"
- Inte, du såg ju mig när jag kom till min bil..
- Du ljuger, alla ljuger alltid för oss..

Nästan så jag tänkte fylla P-automaten med mitt nyinköpta snabblim....VÄLDIGT nära...

#2
2011-08-16 20:25

Det är ett fåtal som fått rätt mot ett privat parkeringsbolag. De kör med egna regler och är ej nåbara om man tänker klaga. Det är dags att ändra regelverket så att det blir samma som för de parkeringsanmärkningar som utfärdas på allmän plats, det vill säga att man kan betala in pengarna. Får man rätt vid klagan betalas pengarna tillbaka. Sista instans man kan klaga till är tingsrätt utan att det kostar något.
Som det är nu anser p-bolagen att en inbetald summa räknas som ett godkännade av "förseelsen".
Sista instans här är också tingsrätt med den skillnaden att m an får betala rättegångskostnader om man förlorar.

#3
2011-08-16 20:29

räkna in mig också, min fru fick en p-bot av dessa bedragare trots betald och synlig lapp. bilen var en Land Rover Freelander och antagligen var p-vakten en pygmé eller nåt för att bemöda sig med att titta in genom rutan var inte att tänka på. Bilen var lånad, men hade det varit min egen hade jag dragit detta hela vägen på ren jäkelskap, samma attityd mötte nämligen mig när jag ringde svinens "kundtjänst" för att protestera... bilder fanns tydligen tagna av p-vakten men dessa fick ingen se annat än i tingsrätten. Hade jag dagarna efter sett en av deras bilar hade den nog blivit minst en sidospegel fattigare. Den arroganta attityd de har skulle aldrig accepteras i annan verksamhet och de som anlitar bolag som dessa är medskyldiga till den usla behandlingen av deras kunder. när jag sa till kvinnan i "kundtjänst" att det fanns ju ingen möjlighet för mig som kund att kunna bevisa att jag har rätt om jag inte kommer till bilen precis som de står vid den höll hon bara med... nej, det behövs någon slags dedikerad rättsinstans som håller dessa bedragare i nackskinnet!

#4
2011-08-16 23:15

Alla P-bolag har inte attitydproblem.
Jag råkade ut för samma sak på Säve flygplats för ett tag sedan. Jag kunde med kontoutdrag bevisa att p-biljetten var betald samma tidpunkt som stod på den "ej avläsbara biljetten". P-bolaget avskrev kontrollavgiften och jag skickade ett tackkort.

#5
2011-08-17 07:54

Betalt via kontokort ja, det kan de inte slingra sig från, försök samma sak med en biljett du betalt med mynt...

#6
2011-08-17 09:59

@FLAC: De kan slingra sig ändå, om biljetten inte ligger "fullt synlig", så spelar det ingen roll att man kna bevisa att man betalat. Man har ändå brutit mot reglerna. Helt bisarrt.

#7
2011-08-17 10:35

Amoc, du har såklart rätt... dessa skurkföretag har inga skrupler och heller inget att förlora på att behandla oss som skräp, det är inte vi bilister som är deras kunder. Därför anser jag att det borde finnas någon slags "Parkeringsnämnd" av något slag som har juridisk befogenhet att fatta beslut. Denna skulle göra opartiska bedömningar av de ärenden som hamnar där och fatta bindande beslut som bolagen, och bilisterna, måste följa. Som det är nu måste man upp i tinget för detta och det känns som ett slöseri med rättsväsendets tid. Detta skulle rensa upp bland de oseriösa företagen, de som har som utgångspunkt att kunden alltid ljuger tex, och ge rättvisare behandling. som det är nu är det rena vilda västern och det är extremt irriterande när man gjort rätt för sig att få ett hånskratt som svar när man försöker klaga. Naturligtvis felparkerar många och vissa har även satt i system att aldrig betala för en biljett, men vi som gör som man ska måste också få en rättvis behandling, speciellt som vid fallet i artikeln där biljett fanns men hamnat lite snett.

#8
2011-08-17 13:02

När jag hjälpte sonen att flytta till en ny stad parkerade jag på en stor tom gästparkering i en förort på en helg, betalade och satt biljetten i rutan. Men fick saftiga böter ändå för man skulle ha två biljetter om släpvagnen stack utanför p-rutan. Att böta för trafikstörande felparkering är ok. Likaså kostar det att bygga parkeringar som finansieras med privata medel. Men fastighetsägare som lejer dessa indrivare mot provision fattar inte att de på sikt skrämmer iväg hyresgästerna som inte får nåt främmande.

#9
2011-08-17 13:28

Jag är glad att jag bor i en liten stad, här finns gott om parkeringsplatser, och alla är gratis. Ingen övervakning finns (förutom polisen) men märkligt nog sköter sig folk ändå :)

#10
2011-08-17 21:36

Surt !

Men nu lär du kolla efter att du stängt dörren.

400 spänn för den lektionen var överkomligt.

Det var dyrare för mig.

#11
2011-08-18 10:52

Själv tittar jag alltid att lappen ligger rätt efter det att jag har stängt dörren - just för att slippa sådant här. Men bäst är - där så är möjligt - att betala med SMS. Så enastående enkelt och bekvämt. Glöm mynten och knappa in koden i mobilen när du går iväg. Får man sedan stå i typ tre timmar får man efter 50 minuter en påminnelse om att tiden snart går ut och följdfrågan om man vill förlänga med ytterligare en timme, varpå man helt enkelt SMS:ar tillbaka ett "Ja". Nästan riktigt roligt att betala p-avgiften!

#12
2011-08-18 13:27

Vissa får böter för att de inte har flyttat biljetten från biljettmaskinen till bilen, har jag hört.

#13
2011-08-18 16:02

Tommy963, visst är det så. och de ska ha böter också, men det är inte det som artikeln handlar om utan de fall när man utan att egentligen gjort fel ändå åker på en bot.

#14
Pulu
2011-08-18 16:29

Det är helt otroligt så de kan bära sig åt!!

Deras metoder får mig ofta att tänka på kgb eller stasi...
De kan stå och lura på bilister som glömmer att sätta in p-skiva och smyga frammed sin lapp efter 15 min trots att det är 3 timmars fri parkering, fy tusan vilka metoder :(

Straffa stackars bilister för deras glömska, inte för att de stått för länge och de vet tyvärr om det också...

Som exempel:
Stor stor parkering som är tom kl 09.30 (affärerna öppnar 10.00), 3 tim fri parkering med p-skiva.
Kl 10.30 springer de runt och sätter böteslappar som tusan på glömska familjers bilar.

Då det är 3 tim friparkering behövde de väl inte starta kontrollen före omkr 13.00, om det nu inte handlar om att suga in stålar till sitt bolag och att få provision och hurrarop från chefen...

Har inte ett jota till övers för dessa typer!

Och nu menar jag såklart okynneslappning och inte där det handlar om trafikfara eller där bilisten verkligen har gjort sig förtjänt av böter...

#15
2011-08-18 21:01

Klarar du inte av att parkera en bil så byt till cykel.

#16
2011-08-18 21:13

Nithin, din idé må vara god men glöm inte att vi egentligen inte behöver fler cyklister som skiter i allt vad trafikregler heter.

#17
2011-08-19 07:54

Nithin,var i dessa kommentarer pratas det om att inte kunna parkera en bil? Nu var det väl p-bolagens "okynneslappning" det handlar om och inte om du lyckas pricka en p-ruta?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.