Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ställ in semestern på Saab!

22 juni 2011


Saabs tidsfrist till företagets 820 underleverantörer har nu passerat. Med bara en dags varsel förväntades leverantörerna på tisdagen acceptera Victor Mullers betalningsplan.

Upplägget ser ut som följer: Saab betalar omedelbart en tiondel av sina skulder, slantar upp resten i september med ränta på sex procent och betalar fram till dess leverantörerna direkt vid leverans. Faller bitarna på plats ska produktionen återupptas vecka 27, den 4 juli.

Vill leverantörerna se röken av de 600 miljoner kronor som skulderna rapporteras uppgå till gör de klokt att godkänna budet. Saab är nere för räkning och konkurs innebär att de kammar noll. De har inga alternativ.

Men vad händer om fabriken rullar i gång vecka 27? Bara tre veckor senare går de anställda på golvet på semester, trots att bara ett fåtal bilar skruvats ihop sedan Muller talade om ”morgonförkylning” för elva veckor sedan.

Krisen i Saab är knappast bilbyggarnas fel, men om företaget ska upp på fötter är ytterligare ett stopp helt orimligt. Jag säger: skjut på semestern! Annars kanske det inte finns något jobb att återvända till i början av augusti.