Bild
Nästa artikel
Nyheter

Missad trängselskatt ger hutlös bot

5 juli 2011

Jag bor utanför tullarna i Stockholm och åker vanligen tunnelbana till redaktionen vid Norrtull. Den privata bilen används sällan för turer genom stan, men det händer ibland. Det blev jag bryskt påmind om när jag fick månadens besked om trängselskatt.

Jag hade passerat tullarna ett par gånger och var skyldig att betala 55 kronor. Men det var inte allt. På grund av en så kallad ”tilläggsavgift” hade beloppet skruvats upp med ytterligare 500 spänn, jag hade missat att betala förra månadens räkning.

Transportstyrelsen tar alltså ut en straffavgift som i det här fallet är nio gånger högre än den ursprungliga kostnaden. Jag tycker att det är orimligt. Missade räkningar resulterar i vanliga fall i en påminnelse och möjligen en mindre avgift. Men så resonerar inte Transportstyrelsen, som förra året drog in drygt 100 miljoner kronor till statskassan med dessa bötespengar.

Eftersom trängselskatten är just en skatt driver man in pengarna utan påminnelse. Man uppger att den som passerat tullarna själv är ansvarig att betala, även om personen i fråga inte fått någon avi. Man menar att avgiften ska matcha motsvariga böter för dem som plankar på buss och tunnelbana.

Men är det verkligen samma sak? Att passera kollektivtrafikens spärrar utan biljett är ett uppenbart lagbrott. Att missa att betala en räkning är bara mänskligt.