Bild
Nästa artikel

Missad trängselskatt ger hutlös bot

Jag bor utanför tullarna i Stockholm och åker vanligen tunnelbana till redaktionen vid Norrtull. Den privata bilen används sällan för turer genom stan, men det händer ibland. Det blev jag bryskt påmind om när jag fick månadens besked om trängselskatt.

Jag hade passerat tullarna ett par gånger och var skyldig att betala 55 kronor. Men det var inte allt. På grund av en så kallad ”tilläggsavgift” hade beloppet skruvats upp med ytterligare 500 spänn, jag hade missat att betala förra månadens räkning.

Transportstyrelsen tar alltså ut en straffavgift som i det här fallet är nio gånger högre än den ursprungliga kostnaden. Jag tycker att det är orimligt. Missade räkningar resulterar i vanliga fall i en påminnelse och möjligen en mindre avgift. Men så resonerar inte Transportstyrelsen, som förra året drog in drygt 100 miljoner kronor till statskassan med dessa bötespengar.

Eftersom trängselskatten är just en skatt driver man in pengarna utan påminnelse. Man uppger att den som passerat tullarna själv är ansvarig att betala, även om personen i fråga inte fått någon avi. Man menar att avgiften ska matcha motsvariga böter för dem som plankar på buss och tunnelbana.

Men är det verkligen samma sak? Att passera kollektivtrafikens spärrar utan biljett är ett uppenbart lagbrott. Att missa att betala en räkning är bara mänskligt.

Taggar:

Kommentarer

#1
2011-07-05 10:56

Dessutom har de redan fått betalt av oss för att bygga vägarna. Det är även vi som betalat de satans kamerorna som sitter där.

500 kronor låter helt sanslöst. Är helt med på att deras jämförelse är sjukt dålig med. Trängselskatten är där för att de vill att färre ska åka i stan. Kollektivtrafik kostar på grund av att det helt enkelt kostar att driva det.

ELLER kan det vara så att det bara är en dålig ursäkt för att dra in pengar? Kan det vara så enkelt? Att det inte har nåt alls med miljön att göra? Nä så kan det väl inte vara? Nej gudskelov.

Tänk på hur bra miljön blir när du betalar de där 500 kronorna. Kommunledningen kommer sätta sig på sina cyklar och åka ut och plantera träd för pengarna.

Typ.

#2
2011-07-05 11:02

Så går det till i det borgerliga Sverige. Ruffel och båg är vägen till nirvana.

Inget annat än ett solklart fall av avancerat bedrägeri. Undrar just hur många inbetalningskort som "kommer bort" i posten, så att bilägaren måste betala straffavgift utan att ens ha fått en chans att betala räkningen.

Visst, man kan tycka att det är rätt åt Stockholmarna. Men ha då i åtanke att även vi andra kan ha ett ärende till Stockholm, och därmed kan drabbas av detta.
Personligen undviker jag Stockholm i största möjliga mån, och är därmed inte föremål denna form av bedrägeri.
Men alla vanliga bederliga bilister har ju inte förmånen att undvika tullarna, och det är dem borgarna vill klämma åt.

#3
2011-07-05 11:14

Om man har bättre koll och betalar sina räkningar som man ska så slipper man såna här saker.

Det borde vara än ÄNNU högre straffavgifter så att folk inte slarvar.

Att missa att betala en räkning är inte mänskligt, det är bara slarvigt!

#4
2011-07-05 12:25

1) Självklart håller jag med Fredrik. Så här kan bara staten göra. Och varför har staten rätten att göra så här när vanliga företag måste skicka ut en påminnelse? Det finns de som försvarar den här straffavgiftsstorleken (t.ex. AL, som ännu inte har tagit till orda i frågan) med diverse tramsargument, som vi säkert snart kommer att få se.

Fredrik har naturligtvis också rätt i att om man passerar kollektivtrafikens spärrar utan biljett är det ett uppenbart lagbrott, men om man missar att betala en räkning är bara mänskligt. Det kan till och med bli fel hos banken (!), vilket gör att pengarna inte kommer in i tid. (Sådant händer, faktiskt.) En annan sak som händer ett par gånger i månaden här hos oss är att all post eller delar av den kommer fel. Det är i detta sammanhang inte ovanligt att all den bortkomna posten eler delar av den INTE (INTE!) kommer tillbaka till oss. Detta har redan lett till påminnelseavgifter för "ej betald räkning". Inte lätt att betala en räkning när man inte ens har fått någon. Undrar vad präktige zant säger om detta?!

2) Gösta, du tror väl inte att det hade varit annorlunda om dina sossar hade styrt Sverige? Var det inte buffel och båg i astronomisk storleksordning redan "förr"? Det första officiella och offentliga båget kom med Motala-affären och sedan dess har det bara rullat på.

3) zant, bespara oss dina präktiga tillrättavisanden (och läs igen det sista under 1 ovan). Du må vara perfekt men håll åtminstone truten om det.

#5
2011-07-05 13:04

KaptenOberkommando:

Det är en sak om banken gör fel eller om posten inte har delat ut rätt eller i tid. Men har man fått sin räkning hem så kan man inte gnälla om man glömmer betala den. För då har man helt enkelt inte ett tillräckligt bra system för hur man hanterar sina räkningar.

Och varför ska jag hålla truten?...bara för att jag inte tycker som du gör? Mogen attityd...flytta till nordkorea om du vill leva i en tillvaro där man inte får tycka å tänka som man vill.

#6
2011-07-05 13:07

KaptenOberkommando: btw, "vanliga" företag måste inte alls skicka ut en påminnelse. Att dom sen oftast brukar göra det är en helt annan sak.

#7
2011-07-05 13:17

zant, jag tycker att du skall hålla truten i frågan om att vi andra inte vill höra dina bror-duktig-utlägg.

Men ok, vi kan hålla oss till det enkla faktum att man glömmer att betala. Detta ÄR mänskligt (utom i ditt perfekta liv, då) och jag törs lova att även du glömmer saker när det kommer till kritan. Men att sitta här och snacka går ju ...

Och det spelar egentligen heller ingen roll om vanliga företag måste skicka ut en påminnelse eller inte: De gör det av ren hyfs! Och dit har ju staten en bra bit kvar.

Och angående Nordkorea, ja ... Vad kallar du Sverige och USA för, då? Inte demokratier, väl? Möjligen på papperet.

Men åter till sakfrågan: 500 kronor i straffavgift (även för dem vars räkningar försvinner på posten!!!) är fel och rättsvidrigt.

#9
1 Tysken
2011-07-05 15:45

Enkelt och praktiskt ,använd e-faktura, då slipper man både att missa att betala och straffavgift
Att ondgöra sig över sitt eget tillkortakommande för att man lider av glömska är ganska omoget.
Att myndigheter sedan kan lägga på vilka summor som helst som straffavgift är en annan sak.
Missa att lämna in deklarationen, då kostar det också lite mer än 500 kr.
Men eftersom ett flertal satt i system att "glömma" att betala sina räkningar får även vi med plötslig gömska lida.

#10
2011-07-05 15:52

Fenomenet gäller även bilskatten ... en enda dags försening betyder en avgift. Lustigt nog, förseningsavgiften kan betalas för sent utan extra kostnad :o)
.
Som Leifer tipsar om så finns det lösningar på den här typen av världsliga problem ..

#11
2011-07-05 20:03

Ska verkligen Kaptenöverkommendanten få kasta ur sig vad som helst utan erinran från moderatorn. Inte skall väl någon behöva "Hålla truten" för att han har en annan åsikt. Detta hör inte hemma i en välrenommerad motorblogg.

#12
2011-07-05 20:27

Får jag räkningar i brevinkastet så betalar jag dem naturligtvis? Vad är problemet?
Visst kan man glömma saker - men inte vad som helst. Och glömmer man eller gör andra misstag så får man väl ta konsekvenserna. Som sagt - vad är problemet?

Du är alltid skyldig att betala bostadshyran (alternativt bostadsrättsavgiften). Det spelar ingen som helst roll om du fått något inbetalningskort eller inte.
Är det någon som tänker gnälla över det?

Sen kan jag också tycka att det alltid borde skickas ut en påminnelse, i synnerhet av statliga och kommunala myndigheter, eftersom det är så vanligt förekommande. Och visst är vissa straffavgifter löjligt höga.

Kan tillägga att om du inte erlägger avgift för färd med t ex t-banan, så kan det kosta dig hela 1200 kr. Det får dock inte kallas böter, för det straffet får inte privata företag dela ut, utan det kallas förhöjd färdavgift - vad nu det i praktiken gör för skillnad.

#13
2011-07-05 21:02

Hyran är ju oftast på samma summa vill jag minnas sedan jag bodde i lägenhet, men om räkningen på trängselskatten inte kommer fram till dig av olika orsaker kan man ju inte bara betala in en summa på måfå? hur många av er som passerar betalstationerna har en aning om hur mycket ni är uppe i vid månadens slut?
Gösta, trängselskatten infördes av såssarna och då var det en ännu mer korkad lösning för betalning, man skulle inom 7 dagar (eller något sådant) söka upp en pressbyrå eller 7-eleven och be att få betala sin uppkomna skuld... annars blev det inte nådigt.

#14
2011-07-05 21:51

leifer har en poäng men gamlingar som inte ens vet hur man startar en dator behöver använda det analoga systemet.
Det är i alla fall jävligt tattigt med 500kr i avgift, skulle inte förvåna om dom höjde till 1000kr för att på så sätt kunna sänka andra skatter...50kr per dag eller 100kr per vecka om betalningen tar tid vore mer rimligt.

#15
2011-07-05 21:56

apropå brödrost så äger jag en Saab 9-5 biopower, hur länge till får jag köra gratis? Någon som har koll?

#16
2011-07-05 23:02

Bäst är att anmäla ett autogirokonto så behöver man inte hålla reda på om man passerar någon tull eller om man betalt i tid, gäller alla fordon som är registrerade på en.
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Trangselskatt/Trangselskatt-i-stockholm/Betalning/Betala-via-autogiro/
Sen sätter man in en automatisk P-skiva så slipper man glömma sätta upp en sådan vilket ger dryga böter i många fall.
http://www.webhallen.com/hushall/101465-autoparktime2_tradlos_automatisk_p-skiva

#17
2011-07-05 23:52

Alltså, jag har för mig att det är så illa att man åker dit på straffavgiften även om man kör med autogiro eller e-faktura. Och något blir fel, alltså, att det försvinner någonstans mellan betalstationen och din bank. Vill nog minnas att Transportstyrelsen friskriver sig från precis allt.
Tyvärr fungerar metoden - alla blir väldigt noga med att betala sådant här i tid. Ja, om räkningen inte kommit bort på vägen då...

#18
2011-07-06 09:43

Självklart ska man betala alla räkningar, jag har inte sagt något annat. I det här fallet var jag slarvig.

E-faktura ska nu styras upp. Tack för tipset.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#19
2011-07-06 17:43

Häng inte upp dej för mycket på der Sturmbahnfürer "Focus" ... Det är lätt att bemöta honom men sällan värt besväret :o)
Fast han blir urtossig om man kör liknande übermentalitet mot honom .. Kul? Tja, ibland ... fast i långa loppet är det bara som att trycka på en knapp för en given signal .. så det blir nog tråkigt i längden :oD

#20
2011-07-06 22:38

Typisk myndigheter.
Min far fick i höstas beslut om trängselskatt för två påstådda passager.

I beslutet skrev man mycket myndigt om vad som händer om man inte betalar.
Tillsaken hör att fars bil används som hobbyfordon och rullade förra året 53 mil.
Det är, som pånär lika långt som enkelresa till Stockholm.
Och fordonet ifråga har aldrig varigt i Stockholm under hans ägo sedan 1998.

Likt förbannat skickas det hem beslut om trängselskatt.

Fick ringa transportstyrelsen och begära ut foton på den påstådda passagen.
Bilen på bilden var ingen Volvo utan en utlandsregisterad Citroen.
Fick sedan skriftligt skicka in en överklagan om trängselskatt.

Fick inte ett smack i ersättning för den tid som fick läggas på överklagan.

Skicka ut skattebeslut kan man, men inte se till att
de är tagna på riktiga grunder.

Så staten är i gott sällskap med de som skickar ut bluffakturor.

Så begär alltid ut bilder på påstådda passager.

Många har nog svalt belopp som varigt felaktiga, vem kommer ihåg om man som Stockholmare tex passerat 24 eller 26 passager på en månad.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.