Bild
Nästa artikel

God jul – och en fråga

Det kanske börjar bli tjatigt vid det här laget. Men, självklart ska också Vi Bilägare önska er alla en angenäm julhelg. Och med risk för att låta ännu mer tjatig: ta det lugnt på vägarna.

Själv stämplar jag ut om några timmar och kommer inte tillbaka förrän 2012. En skön känsla. I mellandagarna tar Kevin Carlsson, som ni hunnit bekanta er med i somras, över spakarna och rattar sajten in i det nya året.

Apropå nästa år, förresten. Vad vill ni se mer eller mindre av på webben? Har du förslag på förbättringar? Skriv av er här eller skicka ett mejl: fredrik.diits@vibilagare.se

En vanlig synpunkt jag får höra är att vi borde städa upp bland de så kallade Trollen. Då menar jag inte några mytologiska jättar. Nej, personer som medvetet förstör diskussioner.

Dessa sabotörer är inte helt lätta att handskas med, vill jag lova. Vi övervakar alla diskussioner och försöker vara så snabba som möjligt på att radera olämpliga inlägg. Vi tolererar inte personangrepp och kräver att medlemmar visar respekt gentemot andra, håller god samtalston och inte svävar ifrån ämnet. Det är väl inte så mycket begärt?

Ni som verkligen vill prata bil och trafik, försök att ignorera eller möta tramset med sakliga argument. På så sätt tror jag att vi kan få en trevligare miljö här på sajten.

Nåja, nu finns annat att tänka på. Ha en trevlig jul.

Kommentarer

#2
2011-12-23 14:18

Fredik håller med om kampen mot trollen och de som ägnar sig åt personangrepp etc. Ska fundera på förslag återkommer kanske på webben/forumet i denna fråga.

#3
2011-12-23 15:31

Mindre av Toyotaåterkallelser, de skapar ångest hos en del och skadeglädje hos en del andra :o)
.
Men allvarligt ser jag gärna flera artiklar som handlar om trafik, trafikregler och trafikbeteende. Att vara bilägare handlar ju inte bara om att räkna milkostnad, komfort och möten med verkstadschefer med olika humör, utan också om den miljö bilen används i.
Och lika allvarligt tycker jag nog att Vib är väl balanserad i urvalet av fabrikat och modeller, med allt vad det kan innebära.
God jul och gott slut!

#4
2011-12-23 16:12

Jag vill gärna se mer konsumentjournalistik lik den om Toyotas rasade motorer i senaste ViB.

Sedan ser jag gärna en trevligare ton och mer öppna sinnen inför alla möjliga olika märken och biltyper i diskussionerna på forumet.

#5
2011-12-23 17:19

Jag önskar en mer personlig inloggning typ Aftonbladets Facebook-logg, för att bli av med de värsta trollen. Skriver man inläggen med sitt riktiga namn, kanske man inte vågar sig på personangrepp och förstöra diskussioner lika ofta som när man är anonym.

#7
2011-12-23 19:35

Givetvis bör trollen utrotas. Men för den skull är inte lösningen att man skyltar med sitt eget namn här. Kvar skulle bara bli ett litet antal tråkmånsar. Och när de tråkat ihjäl varandra blir det helt tomt. Men, som sagt, bör nog ViB få ens identitet.

#8
2011-12-23 19:43

Är man tråkmåns för att man inte känner behov av anonymitet Pender?
.
Jag är den jag utger mej för .. Men visst, jag kan va' en tråkmåns emellanåt :oD

#12
Förstikön
2011-12-23 21:18

Ursäkta en stillsam fråga: Själv måste jag alltid logga in för att kunna kommentera här och på andra ställen i ViB. Jag använder visserligen ett nom de plume, men min identitet är alltid känd för ViB. Vad f-n är problemet?

#13
2011-12-23 21:33

Nja, Förstikön. Vete tusan hur du menar.
Jag är normalt sett alltid inloggad och jag har med mitt konto och namn haft både dialoger med red och faktiskt även deltagit i tävlingar ... Ja, faktiskt har jag vunnit en utmärkt rockig CD-skiva med blårock .. Kan rekommenderas, helt okay. Gillar speciellt covers på Creedens .. Håkan sjunger och gör det bra :o)
.
Nåväl, det är dock inga problem att skapa nytt konto och spamma med annat nick .. Uno von Ditten Datten .. just nu "Ru Dolf" är ju ett lysande exempel, vete tusan hur många konto den personen skapat här men det är nog tal om minst 50. Och alltid samma tjafs
Det är ett problem !!

#14
2011-12-23 21:38

Eftersöker en "Vip-funktion" för prenumeranter på tidningen,..så att man slipper ha känslan att man betalar för något i "onödan".
Förstå mig rätt,..jag gillar tidningen och samlar på dem men det är tråkigt att den känns "gammal" då man öppnar den och får läsa om i stort sett detsamma som här på webben.

Man kanske kunde ta betalt för artiklarna som publiceras i tidningen här och kanske ha något lösen för prenumeranter?
På så sätt kanske man även hade fått bort en del utav de mer oseriösa inläggen?

Anser att en bättre kontroll behövs på inloggningen också då det inte borde vara möjligt att logga in "Anonymt" eller att skapa flera konton.

#15
2011-12-23 21:51

Instämmer Mistro.
Det är lite surt att betala för en tidning som man redan till hälften har läst.
.
Jag tror att lösningen på problemet med trollen, eller kanske trollet kunde vara att kontot kostade några kronor att öppna .. exempelvis 30kr .... en beskedlig summa så länge man bara behöver ett :o)

#16
Förstikön
2011-12-23 22:05

Okej Jes: Antar att du är total expert på att dölja din identitet på nätet. Och Vi Bilägare är självfallet den första publikationen som folk vill surfa anonymt på. Så är det, med huvudet uppstucket i baken.

#17
2011-12-23 23:52

Det är nog egentligen ingen dum idé det här som Jes och Mistro är inne på.
En engångsavgift för att öppna ett nytt konto skulle kanske få en del troll som inte har tillräckligt mycket guld undanstoppat i bergrummet att tänka efter lite före!
Att enbart låta prenumeranter på tidningen kommentera tror jag inte på, men något måste nog göras om det inte ska urarta till pajkastning som det gjort några gånger.

#18
2011-12-23 23:55

Jag är den förste att betala för att slippa alla som inte tillför något annat än personangrepp etc.

#19
2011-12-24 00:03

Att det kan bli gnabb mellan märkesfanatiker är en sak, det kan styras upp med moderator.
Jag skulle uppskatta att slippa den eviga von Troll och hans oändliga trams!
.
Nej Förstikön, jag är ingen expert. Jag förstår dock vad som är möjligt!
Själv använder jag mitt kristna namn och finner ingen som helst anledning att gömma mej bakom ett antaget "nick".

#22
2011-12-24 00:59

Vad skulle vara skillnad för mej att tanka det ena eller det andra fabrikatet vid åkeriets pump? (Kan man ana att du tror att det är helt gratis? )
Nej Shogun. Jag har provat att köra Avensis några långfärder .. och den är absolut inte alls lika bekväm som min egen Passat, skillnaden är mycket stor.

#24
2011-12-24 08:00

Jes_, om man heter Nils Nilsson, eller om man ständigt för fram helt oförargliga åsikter (=ofta tråkiga att läsa), så funkar det bra med namn. Men om man heter Carl-Philip Bernadotte (vilket jag inte härmed påstår mej heta) eller har åsikter som retar t.ex. Medel-Svensson (=ofta mer läsvärt än konforma åsikter), så blir ni namngubbar utan deras åsikter. Jag menade inte bokstavligt, att alla som vill skylta med sitt namn här, är trista att läsa. Dock tror jag att minst 90% av intressanta kommentarer, skulle försvinna. Att även Ru dolf, med sina 50 signaturer, samtidigt skulle försvinna, är inte tillräckligt skäl till namntvång. Men givetvis bör ViB hitta på nåt sätt att minska trollens klotter. (Kanske skulle det räcka att ta bort internet för de som tvångsvårdas på institution.)

#25
Henrik J
2011-12-24 08:43

Jes: Man får många konton för en hundring!

Hundra spänn är inte mkt, jag tankar upp över det varje dag och tanka är tråkigare än att trolla.

För att få bort trollen tror jag att ViB måste hålla efter personpåhopp från tyskbilsägare, något som föder trollning och dålig stämning. Framförallt tillåts det att hoppa på de som gillar de bästa bilarna t ex Hanzzon och leifer.

MVH von Ditten och Datten

#26
2011-12-24 14:23

Apropå han som ville ha ännu mer trafik i blaskan. Idén är kanske klok, men kvar skulle bara en handfull präktiga läsare bli. (De med livremmen ovanför höftkammen.) Blandningen bilar/annat är bra som den är.
Apropå troll och signaturer. Vore bra med nåt slags signaturfilter. Så att typ "jagärenprutt", "Förstinvilljag" och de med nazianstrykning försvinner. Rädd för att en del seriösa inte vill hamna i den soppan, och därmed avstår att kommentera. (Eller som Grucho Marx sa: "Den klubb som kan acceptera såna som mej, vill jag inte vara med i".

#27
2011-12-25 06:26

Mycket trollsnack blev det.
Beror kanske på årstiden.

Lite lustigt är det att i samma mening som man förfasar sig över personangrepp, går man själv till personangrepp genom att påstå att den och den minsann gör personangrepp och skriver si och så.

Jag har för det mesta försökt vara vederhäftig och ibland att reda ut en del felaktigheter. ibland har jag hamnat i polemik, vilket nästan aldrig leder någonstans. Ibland har jag raljerat och varit ironisk.
Alltid med samma signatur - mitt namn.
Att påstå att man skriver annorlunda när man gömmer sig bakom en påhittad signatur och att det därmed skulle vara roligare, är rent nonsens. Eller borde vara. Tydligen finns det de som är såna fega stackare att de inte törs stå för det de skriver. Och feghet behöver inte understödjas.

Naturligtvis ska endast en signatur per person tillåtas.
Jag har redan tidigare föreslagit ett makro som söker av kontona.

Vad beträffar webbplatsens innehåll, så tycker jag att den är en bra mix. Men jag håller också med om att det känns lite märkligt att läsa gamla nyheter i tidningen även om de där ibland är lite längre och utförligare.

Jag är inte heller så förtjust i att samma innehåll återkommer i lätt förändrad form i notiser och artiklar - dessutom med en påhängd fråga om vad vi tycker som också ställts tidigare.
Hur många kommentarsspalter ska vi ha som behandlar samma sak? Blir förbannat tjatigt och tar udden av ämnet ifråga.

Ibland rensas även livaktiga spalter bort till någon undanskymd plats, vilket känns lite styvmoderligt behandlat.
Visst måste det nya få plats, men det är knappast det som är problemet.

Vad jag tycker om sorteringsordningen här i spalterna, vet den flitige läsaren redan.
Mina synpunkter och argument är faktiskt helt sakliga och har inte så mycket med mitt personliga tyckande att göra - det är endast ett logistiskt tänkande.

Men på det hela taget är alltså webbplatsen bra (även om Auto Motor & Sports filmer ofta har en överlägsen kvalitet).

#28
2011-12-25 10:58

Jag vill inte ha så mycket trafik i blaskan, det är bättre med biltester.

#29
2011-12-25 11:41

God jul på er med! Jag gillar blandningen mellan olika bilar i olika prisklasser och blandningen mellan bilar och trafik. Jag tycker trafikfrågor är viktiga.

Det jag skulle vilja se mer av är fördjupade beskrivningar och tester om tekniska finesser på bilarna. Jag tycker även det är intressant med reportage från bilfabriker och utvecklingsavdelningar och intervjuer med produktutvecklare, även hos underleverantörer som t ex hos Bosch.

Och varför inte en spalt där ni frågar några slumpvist utvalda bilägare om vad det tycker om sina bilar.

#30
2011-12-25 19:17

Jag ska fr.o.m nu anamma samma inställning som Roy J och byter härmed min signatur Rustan Werling till mitt riktiga namn; Andreas B.

God fortsättning alla!

#31
2011-12-25 19:22

Nähäpp, nu hittar jag inte var man kan ändra sin signatur.

#32
2011-12-25 19:36

Det går nog inte att ändra "signatur" (nick) Rustan ... inte utan att skapa ett nytt konto.
Jag har inget emot att folk använder sk nicknames men de som använder flera är nog inte här för att berika diskussionen.
Personligen känner jag inget behov av anonymitet, har lite svårt för att kalla mej något annat än mitt namn ... men det är, för min del helt okay att nästan alla tydligen har anammat trenden med "nytt namn" i cybervärlden ..

#37
2011-12-25 21:35

plöjde tråden igen, mest för att se hur rätt Börje har men vill inflika till Pender;

Helt okay att heta exempelvis "Pender" här ... men är det ett problem för dej om Vib's system vet vad du egentligen heter?
Genom en liten, nästan obetydlig avgift kan betalaren mycket lätt stängas genom sitt betalsätt ... Väl?

#38
2011-12-25 21:46

Jes_, antingen har du en dålig plog, eller så har han som går bakom din plog svårt att förstå skriven svenska. Jag skrev att ViB bör ha våra ID.

#39
2011-12-25 21:51

Har en slö plog Pender.
Vi är på samma våglängd nu :o)

#40
2011-12-30 08:26

Jag tycker det hade varit intressant med granskningar inom respektive märke mellan bensin-diesel, t.ex jämförelse mellan Audi 1,8TFSI och 2,0TDI, V60 T4 kontra D3 osv. De ekonomiska förutsättningarna har väl förändrat sig en del samt en viss utveckling på bensinmotorerna har skett. Skulle vara intressant att veta inför bilbytet.

#41
2011-12-30 20:44

Roy, "Tydligen finns det de som är såna fega stackare att de inte törs stå för det de skriver".

Mitt problem som företagsledare är att jag inte kan riskera att de anställda "bombas" av mail från "puckon" på denna hemsida. Därför skriver jag bara under ett nick. Det finns f.ö. bara tv å personer i Sverige som heter som jag.

Hoppas du kan först min inställning. Mitt nick är kopplat till ViB via en "riktig" e-mailadress, d.v.s. en svensk unik företagsdomän med .se.

#42
2012-01-02 05:00

Audi A5 SB, jag kan till viss del förstå ditt resonemang.
Men dels ska läsaren inse att du är företagsledare och inte privatperson och då också sakna förmåga att skilja på privatpersonen och företagsledaren och dels måste denna läsare också identifiera dina anställda och av någon outgrundlig anledning välja att ge sig på dem.

När jag läser kommentarer här i spalterna, så förutsätter jag att de är skrivna av privatpersoner och inte företagsrepresentanter. Vidare skulle jag aldrig komma på tanken att angripa helt andra personer.

Menar du på allvar att din farhåga verkligen är befogad?
Hur ska då skribenterna i tidningen göra? De har ju familjer....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.