Bild
Nästa artikel
Nyheter

Elitens blåljus ett vidrigt arv

27 september 2011

Vad sägs om det här? Låt våra riksdagsledamöter, höga tjänstemän, kändisar och de med djupast plånböcker utrusta sina bilar med blåljus.

Utan risk för straff ska de kunna bryta mot trafikreglerna. De får köra mot rött, korsa heldragna linjer och tränga sig före i köer. Och kör för fort, förstås. De får också tillgång till en särskild ”gräddfil”, ett körfält mitt i vägen där endast bilar med saftblandare får framföras.

Låter det motbjudande? Det är det också. Men det är verklighet i Moskva.

Sedan länge har den ryska eliten varit överordnad de vanliga medborgarna i den vansinnigt täta Moskvatrafiken, vilket orsakat flera uppmärksammade dödsolyckor. Häromveckan kördes fyra vägarbetare ihjäl av två sirenbilar utanför en av Moskvas flygplatser, rapporterade SVT:s Rapport under måndagens sändning (se inslag här).

För att protestera mot elitens privilegier har en motståndsrörelse växt fram, de så kallade Blåhinkarna. Endast utryckningsfordon ska få använda blåljus, menar gruppen. Och med blå hinkar på biltaken har aktivisterna retat gallfeber på de ryska myndigheterna.

Hela företeelsen känns så avlägsen. Men den stinker Sovjet lång, lång väg.