Bild
Nästa artikel
Nyheter

Biltvätten käkade upp däcket

9 juni 2011

Tycker du att det var dåligt med uppdateringar på webben i går eftermiddag? Det har sin förklaring. En hungrig biltvätt hade tagit en tugga i höger framdäck på testbilen jag skulle tvätta. Jag var strandsatt.

Så här gick det till. Jag köade utanför tvätten, lampan slog om till grönt och dörrarna öppnades. Men något var fel med maskineriet och personal fick knata ut för att återställa systemet. Redan här borde det kanske ha ringt i min varningsklocka.

Till slut kunde jag köra in, luta mig tillbaka och låta borstarna göra jobbet. Det gjorde de. Och mer därtill. Bilen rullade inte ut på samma sätt som den rullade in.

Vid närmare granskning kunde jag konstatera att någonting skadat fälgen och orsakat rejäla hugg i däcket. Det är nu jag blir påmind om att bilen saknar reservhjul. Upp med reparationssatsen med lagningsmedel och kompressor.

Det fungerade inte. Efter en sväng runt macken blåste däcket bubblor från hålet. Lösningen blev i stället ett telefonsamtal till generalagenten, som kom förbi med domkraft och reservhjul. Tack för det. Mysteriet om hur däcket blev skadat förblir dock olöst.

Vad kan man då lära sig av den här historien? Att ett reservhjul är oumbärlig utrustning, att däcklagning på burk inte klarar vilka skador som helst och att tillverkare som rationaliserar bort reservhjul – och i vissa fall till och med själva däckbaljan – borde tänka en gång till.
 
I den här bloggen kommer jag att skriva om ämnen och händelser jag på olika sätt möter i mitt arbete som webbredaktör på Vi Bilägare. Vid skrivbordet och ute i trafiken. Välkommen.