Bild
Nästa artikel
Nyheter

Läckert, Volvo! Men...

27 februari 2014

Jag vet i skrivande stund ingenting om den Volvo företaget tänker visa upp i Genève, annat än de bilder som läckte ut på en amerikansk sajt under onsdagskvällen.

Men det är ju (ännu i alla fall) tillåtet att fundera fritt.

Bilen ser vansinnigt snygg ut, på ett sätt nästan bara Volvos koncept kan se snygga ut.

Går den i produktion blir den säkert lik konceptet, Volvo brukar hamna ganska nära i det avseendet när alla tusen och en lagkrav, produktionskrav etc. sagt sitt.

Linjerna följer en klassisk tradition av så kallade shooting breaks, tvådörrars sportiga kombibilar "för jaktpausen", och det finns drag av gamla 1800ES.

Samtidigt: bilen är snygg, men harmlöst snygg. 

Jag tycker att en ny Volvo, av vilket slag det vara må, måste ha lite tuggmotstånd för att hålla i längden. Det hittar jag ingenting av här – säger alltså jag som inte sett bilen i verkligheten. 

Vad intressant det vore om Volvo någon gång i stället försökte plantera sitt egentliga jag i modern tid, i 2015 års Sverige, Europa och Världen: en rymlig, praktisk, nyskapande och personligt utformad familjebil, en kombi med nya kunskaper. Hur skulle en sådan se ut när märket som en gång var synonymt med just detta tänkte till?

Det vore en mycket större utmaning än de här "vi kan också bygga tyska bilar-koncepten" man presenterat inte bara en utan tre av på sistone.

Mer allvarligt: om det är på de här tre konceptbilarnas register företagets framtid vilar blir jag rädd, den porten är alldeles för smal.

Nästa V70 helt enkelt, vad blir av den? Stora kundgrupper vill ha en sådan och väntar på den, inte på en livsstilsbil om än aldrig så vacker.

En sak fäste jag vid mig när jag såg bilderna: det mönstrade innertaket, eller i alla fall det man kan skymta på vindrutestolparna. Det verkar väldigt lovande. Denna icke oväsentliga del av kupéutrymmet har alldeles för länge varit blott vit, grå eller svart. Vilken yta att dekorera för en duktig designer – och sådana har Volvo bevisligen!