Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ett påskägg i bilen

8 januari 2013

Vintertest 2013. Elddop i kylan för Vi Bilägares fem nya långtestbilar och längs den öde vägen upp till norra Värmland där vi ska testa värme och vinteregenskaper sker ett bilbyte vid en tillräckligt stor parkeringsficka mitt i ingenstans.

Jag byter från Kia Cee’d Kombi till Honda CR-V, en bil jag är ordentligt bekant med eftersom jag just i dessa dagar brottas med att ställa samman vårt test av tre suv-modeller, varav CR-V är en. Det kommer du att kunna läsa i Vi Bilägare nummer 2.

– Det finns ett påskägg i bilen, säger Niklas Carle en smula gåtfullt till mig alldeles innan jag äntrar förarstolen i Honda.

– Ett påskägg? Jaha. Godis är gott, svarar jag.

Sedan tänker jag inte mer på den saken utan inriktar mig på att koppla upp telefonen mot bilen så att jag kan fortsätta att lyssna på världens bästa radiokanal under resten av resan. Kanalen heter Radio Paradise och sänds över internet, reklamfri amerikansk musikradio av bästa sort.

Men så tittar jag på instrumentpanelens centrala display och upptäcker något jag inte sett i den test-CR-V jag tidigare kört. Det är meddelande jag har lite svårt att ta in.

Så här står det:
”Pumpfel. Risk för explosion från bilens tanksystem.”

Was? Explosion? Några sekunder försvinner, du vet den där berömda tiden det tar för handen att automatiskt rycka sig bort från en påslagen spisplatta. Precis så känns det.

Jag slår av motorn i Hondan och hoppar ur, snabbt som attan. Knackar på sidorutan till Mikael Schultz som sitter i bilen framför Hondan.

– Micke, jag har fått ett meddelande på skärmen men jag begriper inte riktigt …, börjar jag.

Snabbt samlas hela testlaget vid Hondan. Av den förväntade oro och de upprörda ojanden jag förväntat mig blir just intet. Ingen intar skyddsställning.

Det är helt tyst, tills Niklas kliver fram:

– Påskägget!

Då ser jag den översta raden i det kryptiska meddelandet:
”Lämna bilen omedelbart!”

Och nu faller fjällen från ögonen – det här är ett skämt. Ett riktigt himla bra skämt, dessutom.

Så här: I Honda CR-V, säkert också i andra moderna bilar med usb-uttag, kan man på egen hand lägga in bilder och data man kanske är betjänt av på resan. Upp till 260 egna bilder kan man få upp på displayen får jag höra.

Niklas har dagen före avresan suttit hemma och knåpat om en bild han tagit av Hondans display och med hjälp av bildbehandlingsssystemet PhotoShop skapat en alldeles egen varning.

– Jag visste inte riktigt vem jag skulle prova det på men jag tänkte att du är ju så härdad och lugn så du skulle säkert kunna ta det.

Absolut! Ett practical joke av gott märke och många glada skratt därtill, det bjuder jag gärna på. Men räkna med att hämnden blir ljuv!

Fler rapporter från vintertestet kommer de närmaste dagarna, stay tuned.