Bild
Nästa artikel
Nyheter

Brukets store sonson

30 november 2012

I nya numret av Vi Bilägare (utgivning 4 december) finns ett stortest med Volkswagen Golf mot konkurrenterna. På en av bilderna i testet (sidan 38) ses Opel Astra och Citroën C4 uppställda framför en vacker tegelbyggnad av äldre snitt. Den som kisar kanske kan uttyda skriften på fasaden: ”Stjärnsfors smedja”.

Och det är just vad det är, alldeles utanför Uddeholm i Värmland finns detta Stjärnsfors bruk och smedja med tillhörande faciliteter, vattendrag etc. Bruket anlades på 1660-talet och kom att utvecklas till Uddeholmsbolaget som en gång var ett av Sveriges största företag.

I dag finns här ett bruksmuseum, man kan åka dressin längs järnvägen, kolla en intakt gammal kvarn – en pausplats för sommarturister och en vacker sådan. Man kan läsa mer på www.stjarnsforskultur.se om man vill.

Vad har då detta med bilar att göra?

Skvatt intet. Det handlar om månfärder.

Av någon anledning jag inte längre minns fick jag nys om att någon riktig berömdhet kom härifrån och det var inte Ernst Kirchsteiger. Men det var någon, hade jag hört, av någon.

Detta var också det enda jag kände till om Stjärnsfors när vi ställde upp Astra och C4 för plåtningen, men nu vet jag mer ty jag har tagit examen på Wikipedia.

Det är själve Edwin ”Buzz” Aldrin som har sina rötter här. Släkten Aldrin var en stor smedsläkt, förtäljer Wikipedia, och Edwin Aldrins farfar Karl Johan Aldrin föddes 1866 i Stjärnsfors bruk, men utvandrade till USA där han blev smed i Worcester, Massachusetts. På svenska uttalar vi ju Buzz’s efternamn amerikanskt så det blir Åldrin, men det krävs ingen större fantasi för att höra hur det en gång kan ha uttalats Aldrin på värmländska.

Och vem är då Buzz Aldrin, kanske du undrar?

Jamen, hallå. Han var ju andre gubben på månen i juli 1969, några minuter efter Neil Armstrong bara. Den evige tvåan men ändå lika berömd. Kolla Wikipedia får du se.