Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rätt bil vann!

4 mars 2013

Rätt bil vann! Men fel bil kom tvåa. Jag hade verkligen unnat Volvo att komma på platsen närmast efter Årets Bil 2013, VW Golf. Det såg länge ut som att det skulle gå vägen. När alla länder utom England hade röstat, låg Volvo V40 på andra plats. Men engelsmän går inte att lita på. Dom är alldeles för förtjusta i sportbilar och gav höga poäng till Toyota GT86 (som också heter Subaru BRZ) och därmed åkte Volvo ned.

Men det är ju inte så dumt att en renodlad sportbil, enkelt och robust byggd och avsedd bara att ha roligt med, kan charma Årets Bil-juryn så till den milda grad att den kommer tvåa. Det visar att det fortfarande finns leklust och körglädje hos ”gubbarna” och det behövs hos alla som ska bedöma bilar.

Volvo ska förresten inte hänga läpp för tredjeplatsen. Den är ärofull nog i det kvalificerade gäng som gick till final.

Men VW Golf förtjänar sin överlägsna seger – med mer än dubbelt så många poäng som tvåan. Jag hade själv röstat på den om jag nu inte hade blivit utkickad ur juryn när jag fyllde 65. Kollegan Tommy gav den dock sina högsta poäng till min belåtenhet.

Jag tror att de flesta som stiftat bekantskap med nya Golf inser varför den är värd att bli Årets Bil. Den är så himla bra på (nästan) alla sätt. Men så har den ju också förfinats i sju generationer. Nu är Golf så gott som komplett. Den finns som halvkombi, kommer som kombi, cabriolet och med förhöjd kaross, den kan förses med alla tänkbara miljövänliga drivsystem, inklusive el och gas. Det finns en Golf för alla, och det kan man inte säga om så många tidigare Årets Bilar.

Läs mer om Årets Bil:
Årets Bil 2013 – därför vann Volkswagen Golf

Podcast: Därför vann Volkswagen Golf Årets Bil 2013