Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Årets Bil 2014: Tärningen är kastad!

28 februari 2014

Nu har jag skickat in min röstsedel till 2014 års omgång av Årets Bil! Jag står naturligtvis till 100 procent för min poängfördelning men det var inte lätt i år. Många var kallade och jag hade bara 25 poäng att fördela...

Vi är 58 europeiska motorjournalister från 22 länder som haft i uppdrag att välja vår favorit bland de sju finalisterna i tävlingen.

Exakt hur vi röstat avslöjas 15.00 på måndag (3 mars) då Årets Bils president, Håkan Matson från Dagens Industri, presenterar resultatet av omröstningen i samband med öppningen av bilsalongen i Genève.

Vem kommer att vinna i år? Jag tror det blir jämnt men jag tror att striden kommer att stå mellan följande fyra kandidater:

Mercedes S-klass: Innovativa tekniska lösningar, mycket ambitiös satsning på säkerhet och plug-in hybrid i modellprogrammet tror jag kommer att locka till sig många röster. Högt pris men också hög komfort. S-klass har blivit Årets Bil tidigare. 1974 vann Mercedes 450 S titeln.

Peugeot 308: Modern, viktbesparande byggteknik och snålare motorer pressar bränsleförbrukningen och sänker utsläppen. För första gången kommer också en bil från PSA med autobroms, visserligen ett enklare system än de varianter vi tidigare sett från konkurrenterna men likväl ett steg framåt för Peugeot. 2002 blev Peugeot 307 Årets Bil och 1988 tog 405:an hem titeln.

Skoda Octavia: Säker, rymlig, trevlig att köra och mycket bil för pengarna. Octavia får kanske inte så många toppoäng men Octavia kommer säkerligen att få hyfsade poäng från många jurymedlemmar vilket i slutändan mycket väl kan betyda en slutseger. Skoda har aldrig tidigare vunnit Årets Bil.

Tesla Model S: Amerikanarna har valt en helt egen ingång på det här med elbilar. Istället för att bygga lätt och energisnålt har man tagit i, struntat i prislappen, tryckt in över 7 000 battericeller i en två ton tung bil och toppat kakan med en ytterst kraftfull elmotor. Resultatet är längre räckvidd och högre prestanda än någon annan elbil på marknaden just nu. Visst har Tesla sina nackdelar men nog tusan är det nyskapande!

Har jag rätt eller tycker du jag är ute och cyklar?

Facit får vi på måndag men jag vill gärna höra vad du tror!

(De andra finalisterna i Årets Bil 2014 är BMW i3, Citroën C4 Picasso och Mazda3.)