Bild
Nästa artikel
Blogg

Favoriten höll

29 februari 2016

Det blev ännu en vinst för Opel i Årets Bil 2016. Astra var inte min personliga favorit men absolut en värdig vinnare. Opel Astra har tillhört favoriterna inför årets omgång av Europas mest prestigefulla bilpris. Det är en modern mellanklassbil, byggd med fokus på att vara energisnål, säker och uppkopplad. Astra erbjuder bland annat intressanta detaljer som annars vanligen återfinns ibland lyxbilar, t ex stolar med massage och adaptiva LED-strålkastare.

Personligen tycker jag dock att Opel kunde ha levererat mer när det kommer till säkerhet och miljö. Autobromssystem finns visserligen men klarar inte oskyddade trafikanter, de fina Matrix-ljuset förlorar snabbt sin glans eftersom strålkastarrengöring saknas och bara bensin eller diesel-motorer erbjuds. Inga alternativa bränslen eller hybrider finns att tillgå.

För mig var det tvåan, Volvo XC90, som var mitt val inför årets omröstning. Volvo har uttalade ambitioner när det gäller säkerhet och miljö som tilltalar mig. Tyvärr är nog XC90 alltför dyr för att kunna hävda sig i dessa sammanhang. Men för Volvos del går snart nästa tåg – S/V90 tävlar i Årets Bil 2017!

Att Mazda MX-5 tog bronspengen glädjer mig! Roligare kan man inte ha på fyra hjul just nu!

Tommy Wahlström är Vi Bilägares representant i juryn som utser Årets Bil. Juryn består av 58 motorjournalister från 22 länder. Såhär röstade han:
Volvo XC90: 9 p
Audi A4: 6 p
Skoda Superb: 4 p
Opel Astra: 3 p
Mazda MX-5: 2 p
BMW 7-serie: 1 p
Jaguar XE: 0 p