Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Volvos vinstknep

13 maj 2016

Tidigare på bloggen spådde jag att vi gick mot ett (tillfälligt?) paradigmskifte i den svenska registreringsstatistiken. Min tes var att generationsskiftet –från V70 till V90 – skulle innebära att ingen av modellnamnen skulle säljas under tillräckligt lång tid för att hålla Golf bakom sig i år. Därmed gick vi mot det första året sedan 1965 som en Volvo INTE varit den mest sålda modellen i Sverige.
 
Jag ställde en halvretorisk fråga hur Volvo skulle förhindra att ge ”segern” till Volkswagen. I aprilstatistiken kom svaret.
 
Volvo verkar ha fått till stånd att S/V90-statistiken slås ihop med V/XC70-siffrorna för 2016. Om detta lösning fortsätter har Volvo säkrat upp toppositionen även för detta år.

Image removed.
 
Det kan tyckas logiskt att S/V90 tar vid efter V/XC70, men det går egentligen emot den traditionella sedvanan. Inte ens siffrorna för nya XC90 slogs ihop med gamla XC90, utan de särredovisades som XC90 och XC90N.
 
Som statistiknörd tycker jag det är lite synd. Det kommer försvåra analyserna när man ska blicka tillbaka på bilåret 2016 och försöka utröna hur många V/XC70 respektive S/V90 som registrerades in i Sverige det året.
 
Men i Göteborg kan man se fram emot det 52:a raka försäljningsåret som ohotad modell vinnare.

Grattis i förskott!