Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vintertestet 2017 har startat!

10 januari 2017
Kort bilbytesuppehåll i Finnskogarna på väg mot Fredriksberg. Foto: Simon Hamelius.

Långteststallet har just rest mot nordvästra Värmland för årets test av olika vinteregenskaper. Vi har Långbergets sporthotell någon mil ovanför Sysslebäck som basstation för testerna.

Testutrustning, fotograf Simon (i år med assistent Torkel som sidekick), de fem långtestbilarna Kia Niro, Peugeot 3008, Suzuki Ignis, Volkswagen Tiguan och Volvo V90 – allting är med.

Det är egentligen bara den värsta svinkylan som fattas men den uppges vara på väg mot slutet av veckan så vi är vid gott mod.

En nyhet i år är att Simon tagit med sig en speciell värmekamera så att vi – och framför allt ni läsare – ska kunna se hur stolsvärmen fungerar i respektive bil.

Hittills har vi haft ganska lömskt väglag, med bitvis underkylt regn och överraskande halka trots synbarligen ”torr” asfalt. På Hagfors flygfält hade vi tänkt köra ljudmätningar men där visade det sig för stunden vara så såphalt att vi avråddes från att ens köra ut på banan.

Intrycken av bilarna haglar in och det är tät radiotrafik mellan dem. En av bilarna går oväntat tyst, en annan är stabil som en klippa, en har svårt med imbildning, en känns lite ”jazzig” när underlaget är isbark …  

Bilarna med LED-strålkastare får dessutom vissa besvär med skenet i den fuktiga underkylan. Strålkastarnas ”glas” blir ju inte varma och det bildas snabbt ett täcke av isbark som drastiskt minskar ljusutbytet.

I dag på andra dagen sätter arbetet i gång på allvar, fler rapporter kommer!