Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vinterns gyllene regel – HÅLL AVSTÅNDEN!

28 februari 2018

Vi är mitt inne i sportlovsperioden och den vackra snön finns över nästan hela landet. Inget konstigt med det, det är februari i ett av världens nordligaste länder.
 
Ändå kantas medierapporteringen om väderkaos på flera av landets vägar.
Tydligen blir vägarna hala när det faller snö och sikten blir sämre. Faktum som tycks vara okända fenomen på vissa håll.
 
Därför är det bäst att påminna om att man måste anpassa körningen efter förutsättningarna.
Här kommer en repetition om tre gyllene grundregler på vad man ska tänka på när man kör bil under vinterhalvåret i Sverige.

 • Vrid på halvljuset. 
  Skippa ljusens auto-läget och vrid ljusvredet till påtvingat halvljus. Bilarnas ljussensorer känner inte av om det är snörök bakom bilen. Gör dig synbar – tänd baklamporna genom att aktivera halvljuset. I kraftig snörök: tänd det bakre dimljuset. 
   
 • Håll avstånden. 
  Ge dig själv betänketid i trafiken och förbättra sikten genom att hålla ett rejält avstånd till bilen framför. Utöka säkerhetsavståndet lite extra i dålig sikt.
   
 • Bromsa tidigt
  Ofta är det halast där du behöver greppet som allra bäst – innan korsningar, i rondeller, vid övergångsstället och skarpa kurvor. När dubbfria friktionsdäck slirar eller glider poleras ytan och det bildas en lätt isskorpa på snön. Detta gör det bara halare och halare för varje bil som passerar. Även dubbdäck får problem när snön poleras. Ha som vana att bromsa extra tidigt trots att det inte upplevs speciellt halt innan dessa kritiska områden.

 
Sedan är det extra viktigt att hålla bilen i bra skick.

 • Välj BRA vinterdäck.
 • Skrapa alla rutor och borsta av snön.
 • Se till att spolarvätskan klarar många minusgrader så den inte fryser på vindrutan. Glöm inte bort vindfaktorn som sänker spolarvätskans fryspunkt väl på rutan.
 • Använd klimatanläggningens defroster-knapp för att smälta is och snö som stör sikten. Det vanliga autoläget klarar inte alltid att hålla sikten fri. 

Sist men inte minst  – kör förståndigt!