Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vilken vagn vinner vintertestet?

18 januari 2018
"Vi har fått smaka på ymniga snöfall, pinhård blåst och avlägsna vägar"

Vad är det här?!

Jo, en förarstol i en av Vi Bilägares långtestbilar 2018, sedd ur vår fotograf Simon Hamelius kameraöga. I sin rikhaltiga utrustning har Simon bland annat en värmekamera, perfekt för att avbilda hur värme på olika platser tecknar sig i bild för att ge betraktaren en större förståelse, helt enligt devisen att en bild säger mer än tusen ord.

Vilken av långtestbilarna är det då på bilden? Det får du gissa dig till, vilken tror du? Hela vintertestet kommer i Vi Bilägare nummer 3 (i butik 20 februari). Där finns bilder på värmen i stolarna och alla andra vintertestresultat i långtestbilarna Kia Optima Wagon PHEV, Opel Insignia Sports Tourer, Skoda Karoq, VW Polo och Volvo XC40 T5.

Vi har varit i Funäsdalen med omgivningar hela veckan. Givetvis har vi tagit en sväng upp till Flatruet där naturens krafter fått oss att inse hur små på jorden vi faktiskt är, om än i aldrig så nya och fina bilar.
Nytt för i år är att vi mätt hur rattvärmen fungerar. Sådan finns i fyra av våra fem bilar och givetvis har Simon bilder på detta också.

Det har varit hektiska dagar. Upp i ottan och efter snabb frukost olika mätningar av bilarnas värmekapacitet. I år har vi gjort två värmemätningar under två olika morgnar eftersom temperaturen (äntligen!) sjönk kraftigt mot slutet av veckan.

Mycket bilkörning har det också blivit, förstås. Vi har haft rejält vinterföre som vaskat fram bra och dåliga köregenskaper och mängder av allmänna vinterintryck. Vi har fått smaka på ymniga snöfall, pinhård blåst och avlägsna vägar som drivit igen så kraftigt att plogbilarna fått köra skytteltrafik för att hålla dem någorlunda rena.

På kvällarna har vi gått igenom intrycken, bil för bil. Snart är hela vintertestet 2018 klart – det ska bara skrivas först och en vinnare ska utses. Vilken tror du att det blir?