Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Varma hälsningar från Termogaraget

5 oktober 2018

Ett litet lunchrum har spontanuppstått på vår nya redaktion i Norrtull, Stockholm. Det befinner sig händelsevis alldeles utanför dörren till mitt arbetsrum.

Många kanske skulle tycka att det vore störande men mig gör det ingenting alls, tvärtom. Intill lunchbordet har nämligen tidningens alla inbundna årgångar hamnat i prydliga hyllor och jag dras till dem som av en magnet.

Vi Bilägare startade ju redan 1930, när dåvarande OKQ8, IC (Inköpscentralen) som det hette, beslöt sig för att starta en tidning. Den hette Bilekonomi.

I lunchrummets hyllor finns alla Bilekonomi bevarade. När jag smackat i mig lunchsushin i torsdags var det dags att på måfå plocka fram en årgång och det blev 1955.

Det första jag fick syn på var vidstående annons, den för Termogaraget. En fiffig konstruktion.

”Bilen varm på motorvärmen” löd lockropet. Bilens motorvärme efter körning räckte för uppvärmning, även vid sträng kyla, eftersom Termogaraget var så välisolerat. Riktigt hur länge värmen höll i sig framgick inte av annonsen, men garaget monterades ”på ett par timmar” och det krävdes inget byggnadstillstånd, endast byggnadslov. Jag är inte riktigt säker på skillnaden.

Termogaraget tillverkades av Termoindustrier AB, ett företag i Eskilstuna som tidigare hette Molinverken och som bland annat byggt busskarosser. IC hade köpt Molinverken året före annonsens införande i Bilekonomi, alltså 1954.

Garagets form var lätt att känna igen, med korrugerad ytterpanel och en lätt taksluttning mot den ände bilens front skulle vändas. Mitt på ena sidan fanns en dörr där det bara var för föraren att kliva ut efter fullbordad parkering. Garaget var så kompakt att man inte kunde gå runt bilen där inne.

I annonsen syns en Austinliknande skapelse inkörd i Termogaraget och på teckningen under anas en profil av en Volvo PV. Ett garage i mindre storlek kostade 1 850 kronor och i större 2 600 kronor.

Under 1960-talet startade Termoplast tillverkning av husvagnar av glasfiberarmerad plast, framtidsmaterialet. De fanns från 5 500 kronor och levererades kompletta med gasolkök och matbord som vid behov ”förvandlades till en brits”, enligt samtida annonser.

Det låter som fullgod semesterstandard att koppla på dragbilen som stått och gonat sig i Termogaragets falnande värme.

Trevlig helg alla läsare!