Bild
Nästa artikel

Varför dessa kromlister?

Biltestarbloggen
"Vem katten har släppt igenom kromlisterna i panelen?"
Varför dessa kromlister?
Det här med blanka lister i instrumentpanelen rensade vi bort någon gång på 80-talet! Inte minst tack vare gnälliga motorjournalister som påpekade att blänket irriterade när solen låg på. Den tyska skolan med svart och matta ytor fördes fram som skolexempel - med all rätt.

Nu är eländet tillbaka! Inte bara i Opel som vi tidigare kritiserat. Jag gillar vår långtesbil nr 173, Peugeot 3008. Men vem katten har släppt igenom kromlisterna i panelen?

Skarpt irriterande och idiotiskt!
Varför dessa kromlister?

Kommentarer

#1
2017-07-25 12:24

Några månaders vardaglig användning och förbud mot all form av städning av blanka ytor borde lösa problemet.

#2
2017-07-25 12:33

Jag förstår inte problemet som ViBilägare har.
Äger en Opel Insignia med kromlist runt växelspaken och har nog aldrig stört mig av att den glänser eller bländar av solen.
Hade den inte haft krom så hade de varit negativa om att inredningen är mörk grå och trist.

#3
2017-07-25 13:13

Tänkte på det senast i går i den Astra jag har slm hyrbil.
I vissa lägen så råkde det blända mig och visst var det lite störande.
Det är dock inget stort problem att flytta huvudet några centimeter i några sekunder tills bilen bytt riktning och bländander är borta.

#4
2017-07-25 14:13

SEAT har gjort eftergifter åt de flärdfulla, i min Toledo så ingår på gott och ont ett krom pack.
Det är snyggt men jag är kluven då jag även tycker att det är barnsligt krims krams och jag har en rätt stor kromblaffa på rattens nederdel och den skickade häromdagen en solkatt rakt upp i ögonen med sådan intensitet att jag tappade synen i en lite för lång stund för att det skulle kännas tryggt, jag ska se om den utsmyckningen går att få dän med snyggt resultat för den är bara ett nonsens!
Vår Opel Adam är ett kalejdoskop då kromet har getts fria tyglar och det är inte bara så att vifta bort!
Ljus ger skugga så det far runt en massa obskyra blänk o skugg svep och det är inte bara en gång som jag har ryckt till i tron att något är på väg mot bilen, det är alltså perferisynen som varnar lurad av skuggor som löper i kring och vilket utgör en omedveten stress. Det är så att i det militära flyget så noterades detta tidigt att skuggor o blänk slet hårt på piloterna.

#5
2017-07-25 14:18

På octavian är det led ramper i valbar färg och variabelt ljus istället för krom.
Bling bling men lite fränt kanske.

#6
2017-07-25 14:38

Ser också idag en större skillnad på interiörens effekt. Den tyska skolan är som sagt i gråskalan men att jag faktiskt uppskattar detta idag när jag har en Seat för att den mörka skalan är vilsam för ögat och att det som är utanför bilen framstår som klarare.
Opeln vår har tre färger vitt, svart och blått vilka kontrasterar skarpt mot varandra och så är också tänkt och javisst sitter man bara och tittar så kommer bilder av Kalifornien, sol, blått vatten, yachter och vackra kvinnor men nu är det ju inte så att man kör beundrandes interiören utan att när man kör så blir denna färgpalett störande, och att det skapar motljus mot det ljus som är utanför och ger därmed sämre sikt.

#8
2017-07-25 17:28

Jag är glad att vi inte har så mycket sol här i Sverige, min Octavia har också en massa lister som bländar och glänser i solen. Min nästa bil kommer detta vara det första jag tittar på.

#9
2017-07-25 17:55

Tvärnit
Det var längesedan kromat krimskrams i en bil ansågs flärdfullt, iallafall för de mer insiktsfulla.
Eventuell metall ska vara borstad punkt.

#10
2017-07-25 18:33

Axa. Helt rätt men tyvärr så har kromet fått sig en revival.
Jag tror att det är den kinesiska marknaden, de är galna i bling-bling och jag kan beställa till min SEAT ytterligare krom kits som ska pryda konsolerna i dörrarna, handbroms spakens ovan sida, mittkonsolen, växelspakens knopp, pedalerna + fotstöd och etc etc hur mycket som helst och i original passning.
På detta kan jag även köpa led insatser och lampor som monteras i panel under dörrar och under bilen och på och bakom fälgarna i hjulhuset .
Trenden är på väg hit vad jag förstår....

#11
2017-07-25 18:35

Jag glömde kromad kepsskärm över backspegeln, jisses!

#12
2017-07-25 19:16

Jag föredrar mörk, polerad valnöt runt mätarna. Det ger ett förnämt, sobert intryck och genom att det är lite svängt ger den inga reflexer.
Det kanske värsta jag råkat ut för är brädan i Transam på 1970-talet, den var utförd i rosettpolerad blank rostfritt stål. Där kan man snacka om reflexer!

#13
2017-07-25 21:01

Har en V90 med rätt mycket metall och krom i inredningen men inte en gång kännt av reflexer eller irritation pga detta, kanske olika hur känslig man är med....tycker personligen det är trevligt att lite utsmyckad inredning är tillbaks. Valde matt valnötsinlägg i panelen som bryts av med en snygg metallist mot en bärnstensfärgad läderinredning. Mycket stiligare och mer lyxkänsla än den helgrå inredning jag hade innan.

#14
2017-07-25 23:29

Krom? Är det inte billig silverlackad plast i 99% av fallen? Mer smaklös inredningsdetalj är nog svår att hitta, ändå tjatar tillverkare om naturliga material och äkta vara. Angående Volvo och bling-bling är det säkerligen som tidigare inlägg väldigt "fränt" i Kina :)

#15
2017-07-25 23:57

Man får vad man efterfrågar. Bling-bling, hästkrafter, lack, design och "prestige" går före ekonomi och sunt förnuft ivrigt påhejat av motorjournalister som föredrar en blänkande instrumentbräda i stället för en med "plastigt" utseende. Pekskärm ska det va', men mobilens "pekskärm" är det oansvarigt att kombinera med bilkörning! Skrattretande ståndpunkt! Opels instrumentbräda speglade sig i vindrutan redan 1967 och som vanligt är "modeskapernas" fantasi så dålig att modet återkommer med sådär 20-30 års mellanrum. När kommer diagonaldäcken tillbaka och den manuella choken. Det är bara att kalla den "sportig" så har du automatisk en efterfrågan.

#16
2017-07-26 08:24

Jasså? Är det kromade modet på väg tillbaka? Jag hoppas verkligen ingen det, mina ögon kommer förblindas...
Till och med mc-modet är minimerat med kromet, även glidarna. Ersatt med matt-lack. Ser bättre ut. Jag hoppas det fortsätter så.

#17
2017-07-26 10:33

Skulle för drygt ett år sedan köpa ny bil. Var intresserad av Golf. Hade gärna köpt 140 hk bensin (GT). Den gick bara att få med dekorpaneler Piano Black Mesh. Usch! Hade gärna betalt extra för att slippa blank svart inredning. Beskrivs dessutom som sportigt! Urk! Fick bli en Golf med klenare motor och inredning i borstat ståtutseende.

#18
2017-07-26 14:21

Mja... Styrbjörn är nog inte så väl uppdaterad. Numera så kommer kromad metall och även ädelträ billigt!
Det finns ingen foliering i min bil förutom då instrumentpanel dekoren i typ borstad alu men den kan jag om jag tycker byta ut mot ädelträ för en ytterst ringa summa.

#19
2017-07-26 17:12

Hej Gunnar B, jag hade just en VW Golf GT årsmodell 2014 sådan du beskriver. Nu är den dock såld när gumman gick i pension, för vi behöver endast en bil nu. Den bästa och trevligaste bil jag ägt i storleksklassen. Vad du missade var den underbara styrningen progressivt lätt när det gick sakta, och perfekt med lite styvare på lands och motorväg med endast 2,1 rattvarv vi fulla rattutslag. plus allt annat lullull som inte standard-Golfen har, men det är klart den är ju dyrare. Ditt val var ju inte direkt fel det heller, trotts slöare motor.
mvh Vw Polo

#20
2017-07-29 21:56

Därför att kritiken mot tråkiga grå inredningar varit massiv under i princip 20 års tid innan man började piffa upp inredningarna på detta sätt.

Innan kromet kom var det ALDRIG... NÅGON... som hyllade den svarta och grå inredningen...

Var höll du hus för 20 år sedan? hyllade det grå och svarta och sa att alla som klagade på tråkiga inredningar hade fel?

Hm... tvivelaktigt.

#21
1
2017-07-31 09:33

Faceliftade 9-3 är värsta exemplet jag sett, men så gick de ju i konken oxå.

#22
2017-08-22 11:33

Jag har aldrig reflekterats eller stört mig på nåt sånt.
Har bilarna i fråga stora krom ytor eller vad handlar det om.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.