Bild
Nästa artikel

Varför denna egoism i trafiken?

Biltestarbloggen
Hur svårt kan det egentligen vara att sätta sig in i någon annans situation ute i trafiken? Fredrik Diits Vikström bloggar om irriterande egoism på gator och vägar.
Noll avstånd. Noll respekt.
Noll avstånd. Noll respekt.

Många bilister lever i sin egna lilla bubbla. Bryr sig inte det blekaste om andra. Allt handlar om att komma fram. Till vilket pris som helst. Och snabbt ska det gå.
 
Det tydligaste exemplet är väl användningen av blinkers. Eller bristen på användning av blinkers. Som om det inte angår någon annan åt vilket håll bilen ska svänga.

I måndags morse fick jag ytterligare ett exempel på egoismen i trafiken.
 
Bakom min parkerade Skoda hade en Volvo ställt sig. Avståndet mellan dragkroken på Skodan och nummerplåten på Volvon var noll komma noll millimeter.

Jag kan inte låta bli att undra: hur f-n tänker man?
 
Det är en gåta att somliga inte kan sätta sig in i andras situationer. Hade inte bilen framför Skodan lämnat gott om avstånd, ja, då hade inte jag kunnat köra iväg utan att knäcka kylaren på Volvon (jag var allt lite sugen…).
 
Att det ska vara så svårt att visa hänsyn, om så bara lite grann.
 
Diskutera: Vilket beteende förargar dig mest i trafiken?
 

Kommentarer

#1
2014-10-08 13:26

Håller med om att alla lever i sin bubbla. Det gäller tyvärr både de som kör fort och de som kör långsamt. En långsam bilist är inte samma sak som en bra bilist.
Min erfarenhet är att det finns många mediokra bilister i trafiken. De kör inte fort förvisso... men de gör korkade manövrar utan blinkers och andra helt oförklarliga manövrar. Ungefär som din Volvo som parkerade utan marginaler. Folk skiter helt enkelt i var bilen står, hur den står och vem den stör.
Respekt brukar vara dubbelriktat. Istället är alla arga på alla och alla ska vakta sin egen lilla sfär.
Att leva i sin egen bubbla och skydda den utan att ha insikt i andras problem kommer sluta illa.

#2
2014-10-08 13:56

Brukar försöka att inte reta upp mig på andras beteenden, inbillar mig att det gjort mig till en bättre bilförare. Om man håller sig lugn är det enkelt att förutse vad folk kommer att göra, även om de glömmer att använda blinkers.
De som är absolut mest svårförutsägbara är Taxi. Finns ingen logik eller mönster som de inte bryter vilket innebär att man som förare är tacksam för att de är så tydligt uppmärkta!
De som är lättast att förutsäga är bussar i linjetrafik - störst går först är en bra sammanfattning, men det är ok. Jag är evigt tacksam att jag inte måste hålla en tidtabell en hel arbetsdag....

#3
2014-10-08 14:17

Hemmakonverterade, bländande xenon på halvljus. Köra i vänster fil fast det är tomt i höger fil. Kör ut framför en, utan att gasa på. Ligger för nära bakom. Listan kan göras hur lång som helst.

#4
2014-10-08 14:23

Att använda andra bilar som parkeringshjälp har jag också sett flera gånger. När man ska köra ut från en ficka så backar man helt sonika in i bilen bakom och kör sedan iväg som om inget hänt.

#5
2014-10-08 14:36

Retar mig på de bilister som kommer från en mindre väg och skall ut på en större eller en korsande väg och har lämna företräde.
Ganska ofta verkar de tänka att "om jag hinner köra ut på vägen helt innan det smäller så är det inte mitt fel om jag blir påkörd".
Så de kör ut framför en nästan hur nära man än är så att man får bromsa hårt för att inte köra på dem. Lämna företräde har alltså ingen verkan längre då många bilister struntar i att följa det.

#6
2014-10-08 15:57

Är inte så konstigt eftersom Svensken garanterat är en av dom sämsta förarna i världen, något som jag verkligen stör mig på är att nu när det börjar bli mörkt så verkar väldigt många ha svårt att slå på halvljuset... HUR JÄVLA SVÅRT KAN DET VARA?? sen så klart att blinka verkar väldigt många ha svårt för, och sen sist men absolut inte minst så är det väldigt många som inte kan "läsa av trafiken" och på så sätt gör väldigt lustiga saker, är i eländet varje dag eftersom jag är yrkesförare.

#7
2014-10-08 18:47

Det som stör mig mest är avstånd på 1 sek. bakom mig, samt "dimljusraggare" som tycker att dimljus ser tufft ut. Skit i ljuskänsliga människor, för all del. Dimljus är både helt onödigt och snarare trafikfarligt då detta ofog bländar mötande. Det enda jag använder mina dimljus till är att blinka på "missbrukare".

#8
2014-10-08 19:16

Cyklister kan också vara en plåga i trafiken. I större städen cyklas det friskt mot trafiken på enkelriktade gator, mot rött vid ljusreglerade korsningar och full fart över gatan vid "övergångsställe för gående". Allt detta utan lyse/reflexer vid mörker. Svängsignal verkar inte heller behövas. Men, dom räknas ju som miljöaktivister och behöver därför inte räkna med några påföljder vid sina överträdelser. Torskar man inte är det ju bara att fortsätta.

#9
2014-10-08 19:32

För att inte tala om folk med en stor j-a suv, som inte kan ställa den mitt i en p-ficka, eller ens rakt....
Efter många mil utomlands varje år, kan jag bara hålla med om att svenska bilförare är sämst......

#10
2014-10-08 21:39

Det är svårt att tänka sig in andra människors beteende för oss som har bilar och trafik som intresse. Men när man vet att personer som man själv tycker är mycket märkliga, har körkort så förstår man lite mer varför det är som det är i trafiken ibland.

Varför kör vissa människor i vänsterfilen kilometer efter kilometer när de varken ska köra om, köra av eller gasar upp i hastighetsbegränsningen?

#11
2014-10-08 22:44

Det är väl bara att se på hur hjärtlig, gemytlig, förlåtande och allmänt hänsynsfulla tongångarna är på ett icke nämnt bilforum så är det väl enkelt att förstå varför det ser ut som det gör i trafiken också. Bilägare är inte kloka.

#12
2014-10-09 07:11

Instämmer helt med "Lyteskomik". Tänk om alla körde så bra som jag! Då skulle alla vara vänner i trafiken och inga olyckor ske. :-)

#13
2014-10-09 07:31

Ingen här har sagt att man är "bäst" i trafiken men varför acceptera alla dumheter bilister/cyklister gör? Att följa samspel och regler skulle göra trafiken lättare att vistas i.
Man blir ju faktiskt lite skärrad när man en mörk morgon möter en mörkklädd cyklist utan reflexer eller lampor körandes vänstertrafik.

#14
2014-10-09 07:40

Visst finns det mycket egoism i trafiken men att gå så långt som att påstå att svenskarna är världens sämsta bilförare är nog att gå alldeles för långt - eller att man saknar perspektiv vilket är troligast. Sen finns det säkert länder där man är mindre egoistiska i trafiken men det är knappast i alla övriga länder i världen.
Min personliga och givetvis färgade åsikt är att de som regelmässigt bryter mot en regel - t ex gällande hastighetsbegränsning - också i alldeles för stor utsträckning för att det skall vara en tillfällighet också bryter mot andra regler - t ex ligger väldigt nära framförvarande bil eller slarvar med blinkersanvändningen.

#16
2014-10-09 20:53

Förare som verkar ägna sig åt konstant fortkörning, lastbilschaufförer som ligger för nära bakom och missbruket av dimljus, är det värsta i trafiken eftersom det är så vanligt förekommande.

#17
2014-10-10 14:57

På tal om förståelse och hänsyn, så såg jag en "odödlig" cyklist cykla rakt ut i gatan framför en bilist.
Denne fick tvärnita och hängde sig på tutan. Han lyckades med en hårsmån undvika kollision.
Cyklisten blev vansinnig och cyklade ifatt bilen, bankade på sidorutan och skrek: vafan håller du på med??

Det var bara det att bilisten hade rätten på sin sida, det var nämligen ett övergångsställe och inget annat...

#18
2014-10-12 13:53

Vill nog påstå att detta problem inte är specifikt svenskt. Jag tror nog att det är likadant i de flesta länder i världen. Jag upplever att Sydney är klart värre än Stockholm. Med fyra gånger så många invånare finns det också fyra gånger så många otåliga idioter som absolut måste tränga sig före. Även här är cyklisterna en absolut plåga. Jag kan tänka mig att det är värre ju större staden är. Ett strålande undantag är Singapore där trafiken alltid verka flyta som ett klockverk. Jag har aldrig sett en cyklist i Singapore eller en bilist som tränger sig.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.