Bild
Nästa artikel

Två vita och en brun

Biltestarbloggen
Två vita och en brun
I veckan som gick deltog jag under några dagar i körning och fotografering till ett kommande test som min gode arbetskamrat Nisse Svärd basar för.

Det kändes rent lyxigt att inte behöva ansvara för alla tusen och en uppgifter som krävs för att det ska bli ett biltest värt namnet. Jag körde helt enkelt bil dit Nisse och fotograf Simon Hamelius bad mig och kunde låta tankarna fara mellan varven.

Biltrion utgjordes av Ford S-Max, Renault Espace och Volkswagen Tiguan Allspace, sjusitsare med olika syn på hur man bäst är just sjusitsare när det behövs. En smart biltyp på många sätt, vilken av dem som är smartast får alltså Nisse reda ut i Vi Bilägare nummer 6, i butik den 17 april.

Det var när tankarna for jag plötsligt verkligen såg bilarnas färger. Två var vita och en var brun.
Två vita och en brun.

Jag var helt enkelt tvungen att testa på mina yngre arbetskamrater om de hade en aning om vad det betydde.
– Vadå två vita och en brun? sa Nisse och Simon.
– På restriktionstiden, har ni inte hört om det?
– Restriktionstiden?

Så fick jag mästrande mässa om vad som menades med två vita och en brun när det begav sig med serveringsrestriktioner på svenska restauranger. För den händelse någon av er läsare också undrar, tillåt mig att citera ur Wikipedia:

Serveringsrestriktionerna på restaurang hade två funktioner. Dels reglerade de den allmänna spritkonsumtionen, dels var de ett sätt för dem som inte godkändes för att inneha en motbok att ändå få köpa och dricka alkohol men då under kontrollerade former. 
Från 1920-talet till 1955 var de spritserverande restaurangerna i Sverige indelade i tre klasser: 
Första klass-restauranger som också kallades för finkrogar eller guldkrogar. De var oftast privatägda. 
Andra klass-restauranger hade bättre mat, duk på borden och ett mellanläge i prisnivån. De ägdes privat eller av staten genom Sveriges Allmänna Restaurangbolag, SARA-bolagen.
Tredjeklassrestauranger var enklare restauranger med enkel mat och de hade sällan duk på borden. De kallades också för folkrestauranger. 1938 förstatligades alla folkrestauranger och de drevs därefter av SARA-bolagen.

Serveringsrestriktionerna för män var vanligen totalt 15 cl fördelat på 10 cl vit sprit (till exempel rent brännvin) och 5 cl brun sprit (som eau de vie) vilket gav upphov till begreppet ”två vita och en brun”. Kvinnor serverades vanligen inte mer än halv ranson. Spriten dracks som snapsar, lättgroggar eller avec till kaffet. En lättgrogg innehöll 2,5 cl alkohol och en hel ranson kunde därför bli till sex lättgroggar. Vinet omfattades inte av några restriktioner utan var relativt fritt att dricka. Det var dock sällsynt att arbetsklassen drack vin varför både motboken och serveringsrestriktionerna på de enklare och billigare andra- och tredjeklassrestaurangerna kan beskrivas som en klasslag.

Nu tar vi helg, trevlig sådan tillönskas alla!
 

Kommentarer

#1
2018-03-16 10:56

Lärorikt! Av rubriken gissade jag på två vita bröddelar och en brun korv dvs en snabblunch. Det var fel.

#2
2018-03-16 11:11

...och jag trodde det var två liter mjölk och ett paket kaffe under någon ransonering i Sverige under andra världskriget...haha... intressant att lära sig! mvh 38-åringen

#3
2018-03-16 12:25

Två vita och en brun, La Paloma(duvan) och notan, tack. Så kunde en beställning låta under restriktionstiden. "Duvan" var maträtten med "evigt liv" som tvunget måste serveras till alkoholen. Allt från pytt i panna till ett kokt ägg. Förtärdes vanligtvis inte, utan for i ett "evigt kretslopp" mellan köket och matsalen tills den tids nog pga ålderskrämpor måste kasseras. Finns omnämnt i den intressanta dokumentären om Thore Wretman. Restriktionerna var en följd av folkomröstningen 1922 avseende totalt alkoholförbud. Nej-sidan vann med knapp marginal, kanske hjälpta av Albert Engströms kända affisch "Kräftor kräva dessa drycker". Tack Calle. Mer närhistoria tack!

#4
2018-03-16 14:11

Trodde det var två brännvin och en öl.
Trevlig helg tillbaks förresten.

#5
2018-03-16 19:21

Trots mitt nic är jag för ung för att minnas restriktionstiden. Men jag minns när motboken slopades 1955, så försökte de som styr oss, att vi skulle övergå till svagare drycker. Praktisk taget all alkohol som dracks i riket då var brännvin, så Systembolaget körde i flera år annonser med uppmaning att köpa vin istället för starksprit. Tror inte att det behövs idag...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.