Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tio saker du kan slänga ut ur bilen

14 januari 2015
Onödigt instrument?
"Här är några saker jag genast skulle slänga ut ur min årsmodell 2015, bara jag kunde."

Jag gillar att puttra runt i gamla bilar för skojs skull, har själv två stycken … nej, de är visst tre just nu. De står och sover i lador och garage i väntan på våren.

I vardagslag är ändå en modern bil att föredra elva gånger av tio. Bekvämare, säkrare, renare … det finns massor av skäl.
Men den moderna bilen är fylld av onödor.

Här är några saker jag genast skulle slänga ut ur min årsmodell 2015, bara jag kunde:

1. Automatiskt avbländningsbar backspegel. Fungerar mycket sämre än den gamla sorten med manuell vinkling. Automatiken rår heller inte på solljus som ligger på rakt bakifrån.

2. Röststyrning av multimediaanläggningen. Alldeles för låg funktionalitet, man får upprepa sig som en papegoja innan polletten trillar ned bakom skärmen.

3. Nattkamera. På papperet en utmärkt idé för att upptäcka ”osynliga” föremål i mörker – men ska man titta på den eller på vägen?

4. Strålkastare som kostar 12 000 kronor stycket. Ingen ovanlighet, det finns ännu dyrare. Moderna strålkastare är under av teknik och elektronik men rena mardrömmar för plånboken så fort de mankerar minsta lilla. Och det gör de. Alltid. Marginalnyttan är dessutom tveksam, en välfungerande gammal 740-strålkastare får också omgivningen att bada i ljus.

5. Varvräknare. Kom igen, när körde du bilen efter den? Den som inte hör eller i ryggbastet känner var motorvarvet befinner sig lär inte begripa siffrorna kring mätarnålen i alla fall.

6. Variabel styrkänsla. Påfund i samband med elservons intåg. Inställningslägena är dålig, sämre, sämst. Gör en bra styrning från början i stället, ingenjörer.

7. Automatlåda med paddlar. Över måttan korkat att betala för, köpte du inte en automatväxlad bil för att slippa växla?

8. Pekskärm. Åtminstone tills det dyker upp en med vettigt gränssnitt, ett som inte tar koncentrationen från körningen. Det har ännu inte skett.

9. Autoläget för belysningen. Massor av bilister (hej Kia-, Hyundai-, Toyota- med flera ägare!) far runt med enbart de främre varselljusen tända samtidigt som baklamporna är släckta. Även när det är kolmörkt. Automatiken som ska tända baklamporna är alldeles för ofta alltför okänslig och folk tror ju på allt som det står ”Auto” på. En urdum EU-anpassning, helt enkelt.  

10. Folk som bara klagar.

Diskutera: Vad skulle du vilja slänga ut ur din bil?