Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tio klassiker du blir ensam om

16 februari 2015
"Säkert är du som jag och grunnar emellanåt på vilka bilar i dagens plåthav det vore värt att samla på?" Calle Carlquist listar tio moderna klassiker för vanligt folk.

Säkert är du som jag och grunnar emellanåt på vilka bilar i dagens plåthav det vore värt att samla lite extra på? Jag menar inte dyra bilar, sådana som säljs på snofsiga auktioner för miljoners miljoner, nej, jag tänker på dem vi har råd med.

Blivande samlar- eller snarare hobbybilar för oss normalbemedlade, bilar som ger extra krydda när vi parkerat vår tjänsteförflyttningsmodul för helgen och åker på veteranträff i maj 2035.

Här är tio överkomliga, roliga och framtida uddamodeller. Skulle du satsa på någon av dem, eller har du bättre förslag? Kom igen med dem då!
 
10) Ford Focus RS. En obegripligt rolig bil att köra och att lyssna på. Tuff och med inte alltför många designöverdrifter. Din för kanske 150 000 kronor.
 
9) Hyundai XG30. Behagligt okänd modell, ett sydkoreanskt försök till intåg i statusklassen för sedanvagnar som inte heter Audi, BMW eller Mercedes-Benz, det vill säga i ingen klass alls. Nu kan du köpa en fin för tio lakan.
 
8) Citroën C6. Fullpackad med allt en riktig Citroën ska vara, allt från gashydrauliken till de sanslöst snygga dörrfickorna till den välvda bakrutan. Designprofil som en svindyr reservoarpenna. Slå till från 75 000.
 
7) Volkswagen Polo Harlekin. Så du och din make/hustru tycker olika i färgfrågan? Problemet löst! Du tar vänster framskärm, hon/han motorhuven och så kan Pelle och Stina ta var sin bakdörr. Tio tusingar och du är i hamn.
 
6) Alfa Romeo 156 CrossWagon. En hundrafemtiosexa som försökte komma upp sig här i världen men vad hjälpte väl det. En formlig raritet, femtio skära och du säkrar ett kalasfint exemplar!
 
5) Audi A2 TDI. Man påstår att A2 var för tidigt ute men det var nog samtiden som var för trög för den här ursmarta raringen. Köp innan du är för sent ute, de som redan har en vill ogärna skiljas från sin bil. Hala upp 60 000.
 
4) Renault Scénic RX4. Till stora delar gjord av gummi och utrustad med livboj – ett reservdäck – på bakdörren. Såldedes en alldeles knäpp modell som kan förgylla ditt liv för endast 15 papp, högst!
 
3) Peugeot 1007. Du vill ha en bil med skjutdörrar, elektriskt manövrerade? Utbudet är bekymrande klent, sådan tur då att Peugeot för tio år sedan beslöt att begåva världen med modell 1007. Säkra ditt eget exemplar från 20 000 kronor.
 
2) Mercedes A-klass Mika Häkkinen Edition. A-klass i sig är en given framtidshit, men hittar du en Häkkinen är det bara fram med lädret. Byggdes hösten 1998 i 125 exemplar (det fanns 125 David Coulthard också) för att fira att F1-titeln nöps av Mercedes-McLaren.
 
1) Folkhemmets samlarbil nummer ett är förstås en Saab. Du ska ha en välvårdad, orostad och välfungerande Saab 900 med Sensonic växellåda. Vi önskar dig lycka till i jakten, ett exemplar ska ha siktats i närheten av Timmersdala.