Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tillåt omkörning på insidan

29 april 2015
Otyg!
"På en trefilig motorväg måste bakomvarande som ligger till höger och kommer ifatt en av alla dess mittfilsåkare göra fyra filbyten för att göra rätt för sig."

De är egentligen ganska sällsynta. Motorvägarna med tre eller fler körfält i vardera riktning. Totalt finns bara 16 mil väg av den sorten i Sverige.
 
Icke desto mindre kan de vara förbaskat irriterande att åka på.
 
Här ska det gnällas:
 
Anledningen är bilisterna som envisas med att ligga och såsa i mittfilen under den tillåtna hastighetsgränsen, trots att högerfilen gapar tom.
 
Men konsekvenserna stannar inte vid irritation. Beteendet påverkar trafikrytmen, skapar osäkerhet, och kan rentav vara farligt.
 
På en trefilig motorväg måste bakomvarande som ligger till höger och kommer ifatt en av alla dess mittfilsåkare göra fyra filbyten för att göra rätt för sig.
 
Det är klart att riskerna ökar med detta sicksackande.
 
Alternativet är att köra om på insidan och därmed bryta mot lagen som säger att omkörningar till höger är förbjudet om hastighetsgränsen är över 70 km/tim. Vilket många gör på E4 genom Stockholm. Och det ska erkännas: även jag ibland.
 
Polisen i Södertälje har försökt att göra någonting åt saken, men det visade sig att den initiala effekten snabbt klingade av. Att förändra beteendet verkar ogörligt.
 
Frågan är: vore inte den enklaste lösningen att tillåta omkörningar på insidan? Inte vore det farligare än den osäkerhet som dagens situation skapar. Och kanske skulle det sporra att använda högerfilen om bilar susar förbi till höger och vänster.
 
Så. Slutgnällt.
 
Diskutera: Borde det vara tillåtet med omkörningar på insidan?