Bild
Nästa artikel

Tesla Y – stämningsdödaren

Biltestarbloggen
Tesla Y – stämningsdödaren
Så har då mulitientreprenören, borrmäster, betalningslösningsexperten, rymdexploatören och elbilstillverkaren Elon Musk satt Y i ”S3XY” och visat Model Y. Och jag erkänner, jag tillhör de som satt och glodde på livesändningen i arla morgonstund. 

Elon ”Ironman” Musk gör – som alltid – entré under massiva ovationer från församlingen. En presentation över märkets remarkabla framväxt under det senaste decenniet där Musk skrattar avspänt åt sina egna skämt och anekdoterna möts av publikens hurrarop, busvisslingar och hänryckta kommentarer.


Sedan är det dags för kvällens/morgonens klimax, mellanklass suven Tesla Model Y. Publiken är ”psyched” och ”på” när bilen rullar in i rampljuset. Musk börjar rabbla tekniska data, priser och funktioner. ”0–100 km/h på 3,7 sekunder, pris från 39 900 dollar, räckvidd 54 mil, säkraste bilen i sin klass, trådlösa uppdateringar.”

Musk väver proffsigt in applådpauser mellan varje fakta men möts bara av någon enstaka busvissling i moll och avmätt applåd. Stämningen var långt ifrån den euforiska väckelsemötesentusiasm Teslaanhängarna har skämt bort sin ledare med. Varför?


Är Model Y allt för lik Model 3? Y levereras först om två år, våren 2021, hade publiken förväntat sig bättre räckvidd och prestanda? Eller håller Tesla på att slå i det osynliga tak Apple har gjort där marknadens förväntningar är så högt ställda att även en bra produkt blir en axelryckning?
Kanske.

Men Elon, jag har ett förslag som jag tror skulle vrida upp jubelbasunerna till elva igen: Fairtrade märkta batterier.

 

Kommentarer

#1
2019-03-18 11:43

Personligen gissar jag på att Helgesson har rätt i det han avslutar med, att Model Y är för lik Model 3 och inte samma nyhetens behag så därför uteblir den där lite större entusiasmen. Model Y presenterar inget nytt, bara redan befintlig bra teknik i en annan förpackning.
Sen tror jag utan tvekan att den kommer sälja minst lika bra som Model 3 gjort/gör. Tror inte konkurrenterna kommer hinna göra stormsteg och ha ute vassare modeller på gatan 2021. Polestar 2 som visades nyss kommer väl i realiteten runt samtidigt och den är ju på ungefär samma nivå, samt troligtvis ungefär samma prisläge, så vilken man väljer där blir nog mycket tycke och smak.
Jag tror absolut inte Tesla kommer vara överlägsna konkurrenterna om 5 år, men just nu får man ge dem att de är utan tvekan de som gör de bästa elbilarna sett till helheten med både produkten, räckvidd/prestanda samt deras laddnätverk.
Ska bli riktigt intressant att se försäljningen över året här i Europa när 3:an kommit och kommer i lägre prissatta versioner med.

#2
2019-03-18 12:08

Fairtrade märkt diesel vore också fint...

#3
2019-03-18 17:31

Jo jag tror Tesla fortfarande är, kanske inte överlägsna, men marknadsledande även om fem år, åtminstone när det gäller drivlinan.
De har långt försprång och det tar några år att hinna ikapp, att många kommer att göra det är klart, men det kommer att kosta.
Tesla har väl blivit av med de flesta barnsjukdomarna, men eftersom det är en amerikansk bil är väl inte kvalitetskraven i övrigt samma som på de bättre europeiska eller japanska bilarna.
Men jag vet inte, jag har inte kollat någon Tesla, jag bara utgår från vanliga amerikanska bilar, så det är bara ett antagande.

#4
2019-03-18 17:52

Ja, jag håller med Henrik o sabbnisse i stort.
Model Y passar bäst i Europa (pga av storleken) och är lika bra som 3an - fast med bättre lastförmåga. Lika bra batteripack för snabbladdning och lite mera SUV.. Det bör passa Européer.. Det tar nog några år innan något annat märke går förbi Tesla modellerna - bortsett från Roadstern, lastbilarna och "pickupen", där det tar längre tid - tror jag.

#5
2019-03-18 19:29

...ett sånt tuggande. Elon Musk behöver regi! Orkade inte titta igenom filmen.

#6
2019-03-18 20:50

Får verkligen hoppas att de inte beblandar sig med Fairtrade. Det finns inget "schysst affär" med Fairtrade.

Jag gick också först på idén om konsumentmakt genom att köpa Fairtrademärkta produkter. Tyvärr har det visat sig att det mest handlar om bluff och profit. Uppdrag granskning har visat vad det egentligen handlar om.

#7
2019-03-18 23:23

Den blev dessutom ful, påminner om en groda !!!

#8
2019-03-19 04:41

Model Y verkar lovande, men verkar bli för dyr för att kunna bli en folkbil.

Kanske #6: Uppdrag granskning och Fairtrade handlade om ett företag som utan lov använt Fairtrade-märkningen, så det är inte Fairtrade i sig som felat i detta fall. Tycker man som konsument att det är acceptabelt att människor far illa för att man ska kunna köpa mat, dryck och andra produkter så billigt som möjligt, så finns ju det ett stort utbud att välja på.

#9
2019-03-20 20:48

En bra bil har blivit så bra som den borde varit från början. Jag tänker främst på att den nu har en baklucka istället för ett brevinkast. Att den är lite högre lär knappast spela någon större roll körmässigt, med tanke på hur låg tyngdpunkten ändå är.

Dessvärre är den lite amerikansk beträffande karosspassningar och plastbitar, men ändå den bil som andas mest framtid.
Men jag gillar lik förbannat Jaggan bättre …

#10
2019-03-21 21:22

Blir nog en sådan, model 3 var för liten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.