Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Storslam för Volvo

5 mars 2018
Tommy Wahlström representerar Vi Bilägare i Årets Bil-juryn.

Det är bara att gratulera. Volvo XC40 segrade i Årets Bil 2018 med betryggande 83 poängs marginal. Att Volvos lilla suv skulle vara populär bland de nordiska och brittiska jurymedlemmarna hade jag räknat med men det var överraskande att XC40 också kammade hem höga poängen från länder som Italien, Spanien och Frankrike. Det visar att Volvo den här gången verkligen lyckats ta fram en modell som tilltalar delvis nya grupper.

XC40 vann på sin trendriktiga förpackning. Små suvar är rykande hett just nu. Men utan sitt toppmoderna innehåll hade det knappast blivit någon vinst. Volvo ligger väldigt långt fram när det gäller uppkopplade funktioner. XC40 blir den första privatbilen på svenska vägar som man via sin mobiltelefon kan dela med andra användare. Det kommer knappast att revolutionera det svenska bilägandet generellt men visst sjutton är det intressant. När det gäller aktiva säkerhetssystem tillhör Volvo de bästa och XC40 kommer senare också som laddhybrid samt som batteridriven elbil vad det lider.

Med detta sagt tvingas jag dock konstatera att på min lista hade jag Volvo på tredje plats.
Flest poäng gav jag till lyxbilen Audi A8. En mycket dyrare bil än Volvon men också packad med uppfinningar vi kommer att få se i billigare bilar under kommande år. Audi A8 kommer att bli den första produktionsbilen som klarar att köra själv under vissa avgränsade förutsättningar (nivå 3). Nu när elektrifieringen är här är de självkörande bilarna nästa steg som branschen kommer att ta.

Tvåan på min röstsedel var BMW 5-serie. Även det en bil packad med innovationer. Den finns som laddhybrid och kommer inom kort att kunna fås med induktiv laddning. Det innebär slutet på kabeltrasslet, intensivt hatat av majoriteten av laddbilsägare. Som pricken över i:t är 5-serien dessutom rackarns trevlig att köra.

Men ingen skugga över Volvos vinst. Den är välförtjänt! Dessutom var det väldigt kul att juryn den här gången vågade välja en lite dyrare produkt. Det bådar gott för kommande års tävling. 2019 är det dags för nästa omröstning och då blir det V60 som ska försvara Volvos färger.