Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Sidospår

10 maj 2019
Snabb testpaus för bilbyte vid sjön Eskiln i utkanten av Fagersta. Vi är på väg till flygplatsen i Hagfors för att sätta nya Toyota Corolla Touring Sports på diverse prov. Modellen är en förväntad storsäljare, men hur står den sig i ett test mot tuffa asiatiska konkurrenter som Kia Ceed SW och Hyundai i30 kombi? I nummer 9, utgivningsdag 11 juni, kommer svaret.
På resor som dessa har jag alltid koll inte bara på vägen utan också vid sidan av. Vid bilverkstaden i Ramnäs, som jag ofta gärna saktar in vid, skymtar jag till exempel en verkligt udda Mercedes-Benz i blått. Det blir tvärvändning, förstås. Bilen är en Mercedes-Benz 219 av 1959 års modell, ”snikversionen” av dåtidens S-klassmotsvarighet 220 S. Till skillnad från denna hade 219 bara en enkel förgasare och lite enklare inredning. De långa framskärmarna med blinkers längst framme är de samma som på 220 S – de fyrcylindriga versionerna hade kortare skärmar med blinkers på kanten. Bakdörrarna är dock hämtade från de enklare 180/190-modellerna och saknar ventilationsruta. Bilen förefaller vara i trivsamt skick, modellen i sig är ju hur mysig som helst!
Vid lunchpausen på alldeles utmärkta Hamnkrogen i Ludvika gör sig 1980-talet starkt påmint. En lagom Kameikittad, vit Audi 100 i fint skick lyser upp den annars så jämngrått trista parkeringen. Originalsvärtade baklampsglas och små extrareflexer på bakre stötfångaren kompletterar bilden av en välbevarad ädling, i mitt tycke en av de snyggaste sedankarosserna från de senaste 50 åren.
På plats i Hagfors visar det sig att fotograf Øyvind Lund från Karlstad tagit med sin vovve Tuva, en Parson russell terrier som nått den aktningsvärda åldern av tolv år. Rutinerat följde hon husses fotobravader från bagageutrymmet i dennes BMW men somnade snart – att åka fram och åter på en flygplats är inte det roligaste en vovve vet.