Bild
Nästa artikel

Rysk aktivitet i skärgården

Biltestarbloggen
"Jag kan med säkerhet säga att rysk aktivitet pågick i skärgården så sent som förra veckan."
Toppchefen Bo Andersson visar Kalina.
Toppchefen Bo Andersson visar Kalina.
Häromveckan presenterade Försvarsmakten ”säkra bevis” för främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Framför allt handlade bevisföringen om en bild som visar ett spår på sjöbotten. Spår från en ubåt, enligt försvaret.
 
Vem är väl jag att avgöra, men helt övertygande var det inte.
 
Däremot kan jag med säkerhet säga att rysk aktivitet pågick i skärgården så sent som förra veckan. Dock ovanför vattenytan.
 
I samband med
ett ryskt handelsseminarium på Lidingö visade biltillverkaren AvtoVAZ två Ladabilar som så småningom kommer till Sverige, Largus och Kalina, tillsammans med den gamla trotjänaren och terrängkämpen Niva. Representanter från importören Lada Skandinavien var på plats, liksom högsta AvtoVAZ-chefen, svensken Bo Andersson.
 
I nästa nummer av Vi Bilägare, som utkommer den 16 december, kommer följaktligen en intervju med Bo Andersson – bilvärldens mäktigaste svensk.

Kommentarer

#2
2014-11-26 17:38

LADA? Nej, tack!!! Låt Herr Putin och hans kompisar att köra dessa bilar...

#3
2014-11-26 18:39

Var en herre i byn jag växte upp i, som ägde en Niva.
Han höll inte jämna steg med bussen en gång, utlm när det var snöstorm.
Bullret var minst sagt påtagligt i "bilen".
Helt underbart

#4
2014-11-26 19:07

Vem trodde att Dacia skulle gå att sälja till kräsna svenskar. Ska man kanske vänta med recensionerna av ryssbilarna tills de är provade? Tyskarna har ju blivit bättre på att tillverka bilar sedan Opel Kadetts dagar och ryssarna har säker blivit bättre sen Moskovits dagar. Förresten vet jag folk som varit otroligt nöjda med Lada Niva. Man skall inte ha förutfattade meningar.

#5
2014-11-26 19:23

Jag har varit väldigt mycket i Ryssland och kört bl.a. Chevrolet Niva, 4 WD lill-suv en hel del. Pålitlig, dock med vissa brister, tex en alldeles omöjligt bensintörstig motor, en märklig fördelning av den permanenta 4wd som gör att på hala vägar så vill nästan bakändan köra om framändan, men i övrigt en riktigt vettig bil, säkert lika bra som Dacia Duster 4wd. Tror nog att ryssarna måste förstå att bensin är dyrt här, så att leverera en snåldiesel i sina bilar skulle säkert hjälpa upp säljsidan betydligt.

#6
2014-11-26 20:05

Lättmetallfälgarna på Nivan är tidsenliga-ser ut som en del gjorde på 80 talet dvs när Nivan lanserades.
80 tals retro med gamla Televerkets färg på delar av klädsel och inredning på Kalina-vill ha? Not!

#7
2014-11-27 10:01

Ohlmark, nu hade ju försvaret ingen bild på en ubåt. De hade en bild på spår i sanden under vattnet som antas vara gjorda av en ubåt. Det är något helt annat...

#8
2014-11-27 10:16

Att sälja den förra generationen Dacia Logan MCV i Sverige, om än under nytt namn.. Jag är tveksam. Det finns ju Dacia Logan MCV av en nya generationen. Den gamla bör vara rejält billigare för att vara en konkurrent.. Och den nya generationen är redan billig. Men eftersom det är en svensk som styr så räknas ju Lada som i praktiken svenskt, se bara på Oros som ständigt hyllas i detta forum och varför då? Jo för att det finns flera svenskar som jobbar där... Förre designchefen på Volvo är numera designchef på Lada dessutom.. Så Lada är nästan samma sak som en Volvo. Svensk chef och Volvos designchef. Kan ju inte bli bättre försäljningsargument här...

Men jag tror att ingen av dagens modeller kommer att göra någon inbrytning i Skandinavien, utan det blir isåfall någon av de kommande modellerna som är utlovade hösten 2015. Vi har du Lada Vesta, som är en sedan i mellanklassen (tror inte den blir en storsäljare här, möjligen hade den en chans om den fanns som kombi) och så finns två nya SUV-modeller i form av två storlekar på Lada X-Ray, en större och en mindre. Dessa kommer bygga på Renault-Nissan plattform och ha Renault-motorer. X-Ray kommer ha fyrhjulsdrift (från Nissan, i princip samma som i Dacia Duster). Och Bosse utlovar europeisk standard på säkerheten, så det blir väl som Dacia idag... Tittar vi på koncepten så verkar Lada stå för en mer utmanande design än Dacia som är mer konservativ... Vi får väl se vad vår vän Bosse lyckas med i praktiken... Men han är bra på att snacka iaf. :)

#9
2014-11-27 12:16

Largus och Kalina ser ut som vilken kinesbil som hellst. Skulle jag köpa ett ryskt fordon så skulle det bli en Ural mc med sidovagn.

#10
2014-11-28 11:58

Hur går det att sälja nya Lada nu när det blir lag på antisladdsystem?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.