Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rumpan som aldrig fick krocka

7 februari 2019

Krocktest av nya bilar är en fascinerande verksamhet där pengarna rullar i hiskelig fart.

För sådär ett år sedan fick jag möjligheten att bevittna ett prov vid krocktestlabbet Thatcham, några mil utanför London.

Själva smällen var över på en blinkning men förberedelserna och analysen efter tog flera dagar. Det fanns alltså tid att se sig omkring i labbet.

Uppsamlingsplatsen för alla krockdockor var särskilt intressant. Här fanns en hel drös dockor av olika typ och storlek, vissa med öppen bröstkorg och elektroniken blottad, andra fullt påklädda med typiskt orange tröja, alla med likgiltiga ansiktsuttryck.

Vuxendockan som agerar förare i frontaltestet var av sorten Hybrid III och jag anade att den kunde vara dyr men inte att den skulle kosta fullt så mycket som 250 000 pund (ungefär tre miljoner kr).

Den prislappen visade sig dock vara ganska överkomlig, åtminstone om man jämför med den nya dockan Thor som ska börja användas 2020. 750 000 pund (nästan nio miljoner kr) kostar en sådan.

En del reservdelar låg också framme, bland annat den här bakdelen till en Hybrid III-docka. Något hade dock gått fel vid tillverkningen, rumpan var lite för hård för att uppfylla de strikta specifikationer som gäller. Någon skarp krock skulle den aldrig få vara med om.

Sex tusen pund (ungefär 70 000 kr) åt fanders!