Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Regn i döda vinkeln!

29 oktober 2014
Här klarar dödavinkelvarnaren inte att hantera regn. Varningslampan lyser konstant.
Aktiva säkerhetssystem, som på olika sätt varnar eller griper in för att undvika olyckor i trafiken, blir allt vanligare i nya bilar. Ett exempel är dödavinkelvarnaren.

Systemet gör precis vad det låter som: upptäcker fordon som ligger i sidospeglarnas dolda vinkel (med hjälp av sensorer som radar, kamera eller laser) och varnar föraren (med blinkande varningslampor eller tjutande ljudsignaler).
 
Tanken är hedervärd och nog kan tekniken förhindra en och annan olycka, men det finns ett problem och det blir smärtsamt tydligt när himlen öppnar sig.
 
För någon vecka sedan körde jag Stockholm-Göteborg. Regnet öste ned över E4:an och det dröjde inte många mil innan bilens dödavinkelvarnare flippade ur.  Ingen bil fanns i närheten men varningslamporna började likväl blinka, för att sedan lysa konstant.
 
Man kanske inte kan begära att teknik ska fungera i alla väder och vindar men just när det gäller säkerhetssystem blir oförmågan att hantera regn och rusk extra allvarlig. Vi riskerar att bli avtrubbade om bilen ropar ”vargen kommer” utan anledning.
 
Sedan känns det förstås surt att betala flera tusenlappar för något som fungerar så svajigt.