Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Privatleasing ökar explosionsartat

10 oktober 2016

Att långtidshyra sin” egen” bil – även kallat privatleasing – är den senaste flugan. Hittills i år (januari-augusti) har hela 36 % av privata nybilsköpare valt leasing som finansieringsform. För bara tre år sedan var siffran under 10 % och 2009 blott 3,8 %. Så omställningen har skett rekordsnabbt.
 
Bilhandlarna har fått ännu ett försäljningsverktyg och slår försäljningsrekord efter försäljningsrekord. Faktum är att nästan hela årets ökning av nybilsregistreringar (+19 632 st) kommer från ökad privatleasing (+14 013 bilar).
 
För vissa märken, så som Seat och Mini, står privatleasing för 70-80 % av försäljningen till privatpersoner. Främst är det mindre bilar med låg månadskostnad som väljs som leasingbilar, men trenden går även mot att större modeller finansieras via leasingkontrakt.
 
Funderar du också på privatleasing? Då ska du läsa det senaste numret (nr 14) av Vi Bilägare.
Där går jag igenom allt man ska tänka på innan man skriver på ett leasingkontrakt. För det finns en del fallgropar att se upp med. Att långtidshyra bil har sina fördelar, men riskfritt är det inte. Inte enkelt heller. Det kräver att man tänker igenom besluten en extra gång och noggrant överväger alla detaljer innan man slår till.

Image removed.

Image removed.

Image removed.