Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Paniken i Knutby

11 juli 2016
En Mercedes som blivit upplåst från distans från Kina. Ett utmärkt exempel på hur den globala, uppkopplade världen fungerar på bästa sätt.

Mystiska saker händer i den lilla sömniga småorten strax utanför Uppsala. För 12 år sedan blev Knutby ökänt för den tragedi som ägde rum i samhällets frikyrkliga församling. Nyligen utspelade sig ett annat – betydligt mindre – drama i dessa trakter.
 
På en grusbelagd parkeringsplats
stannade Vi Bilägares testlag för ett bilbyte. Testkaravanen var ovanligt exklusiv: BMW 7-serie, Mercedes S-klass och Tesla Model S. Jag hade precis klivit ur den svarta Mercedesen när Marianne Sterner ropade efter mig.
–Har du nyckeln? Bilen är låst.
–Nej, det ska vara öppet, svarade jag. Nyckeln ligger i bilen. Det är bara att öppna.
 
Men så enkelt var det inte. Mercedesen var låst.
Jättelåst.
 
Plötsligt stod vi bredvid en testbil som inte gick att testa. Men situationen var värre än så.

På en filt i baksätet satt Sture Sterner – Mariannes hund, som fått följa med matte på hennes arbetsdag. Hund i låst bil en solig junidag är ingen bra kombination.

Nu var goda råd dyra!
 
Jag ringde Assistansservice och förklarade läget. Men det skulle dröja länge innan en bil skulle kunna vara på plats. Medan Marianne joggade in på byn för att leta en verkstad – eller i alla fall en slägga som sista utväg för stackars Sture.
 
Lösningen kom istället från en mobiltelefon i Kina.
 
I flera moderna bilar kan man nu styra vissa funktioner ifrån sin mobiltelefon.
Vår testbil var en tjänstebil hos Mercedes-Benz Sverige AB och huvudkontoret lyckades till slut få tag på brukaren, som var på resa i Kina.
 
Från bokstavligen andra sidan jorden tog han fram sin mobiltelefon och tryckte på en knapp. Klick, sa det på grusplanen i Knutby. Dörrarna låstes upp och Sture Sterner fick komma ut i friska luften igen – räddad av moderna mobilappar och uppkopplade bilar.
 
Efter den mentala nervpärsen, som pågick i cirka 30 minuter, kunde testresan fortsätta som planerat och resultatet från kampen mellan BMW 750il xDrive, Mercedes S 350 d 4Matic och Tesla Model S P90D finns nu att läsa i en butik nära dig.