Bild
Nästa artikel

Norsk räkning efter 152 dagar

Biltestarbloggen
Norsk räkning efter 152 dagar

Jag trodde mig ha sluppit undan. Det var ju ändå fem månader sedan jag var i Norge och passerade ett par ”automatiske bomstasjoner”.

Tar norrmännen kanske inte ut vägavgifter för utlandsregistrerade bilar? Precis som det var med trängselskatten i Sverige för några år sedan?

Jo, det gör man.

Exakt 152 dagar efter att semesterresan passerade den första vägtullstationen på E10 strax norr om Narvik kom fakturan för ”användning av fordon på avgiftsbelagd väg i Norge”.

141 svenska kronor för sex passager – varsågod och betala!

På fakturan fanns en webbadress till en samling bilder av registreringsskylten, både fram och bak, från respektive tullstation och tidsuppgifter om exakt vilken hundradels sekund som det hela skett.

Att spela oskyldig torde vara svårt…

Vidare fanns också information om att vägavgifterna baseras på fordonets ”miljöklass” och att detta måste föranmälas. Om jag haft bättre koll hade reseekipaget, långteststallets laddhybrid BMW i3, fått rabatt på bompengen.

Nåja, nu är vi alla fall kvitt, jag och Norge.

Kommentarer

#1
2019-01-29 15:41

Du skulle ha registrerat dig på Autopass/EPC och lagt in registreringsbeviset (vognkortet) så hade du sluppit betala bompengar. Även svenska elbilar kör mestadels gratis på norska vägar. :-)
[EDIT. Ex. kör du från Göteborg till Trondheim kostar det 260 NOK i bompengar. Med elbil 20 NOK för passagen över Svinesund.]

#2
2019-01-29 15:20

Trodde precis samma sak när jag var i Norge sommaren -17, räkningen kom feb -18.

#3
2019-01-29 15:54

Körde Svinesundsbron i mitten av Juli. Fick räkning till nyåret och då var det bara 4 dagar kvar till förfallodagen. Avsändaren var något mystiskt indrivarbolag som man lejer för att få in pengarna. Tänk om man behövde kvitto för en reseräkning?
Fy skämms Norge! Max 30 dgr efter körningen och sedan 30 dgr till förfallodagen borde var lagstiftat. Annars ska det strykas.

#4
2019-01-29 16:01

Körde juli 18 fick räkningen på 18 kr igår.

#5
2019-01-29 20:11

Norskarna har tydligen skärpt sig de senare decennierna!
1976 fick jag en p-bot i Trondheim med rätt bilmodell men fel årsmodell och diverse siffror och bokstäver omkastade. Dessutom fanns någon för mig obegriplig formulering som förmodligen åberopade ägaransvar och att en kopia på boten skulle tillställas ägaren.
Jag satt och sitter fortfarande lugnt i båten (bilen), ingen bot har anlänt, möjligen beroende på att det felskriva bilnumret fanns på en helt annan bil nere i Skåne. Hoppas den bilägaren inte fick för stora problem.

#6
2019-01-30 10:41

@jordnära, om det är så mystiskt vet jag inte, företaget som sköter om faktureringen är baserad i London (UK iaf), men snabba att få ut fakturorna är dom inte.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.