Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Långtestbil stoppad av polisen

4 februari 2015
På en sån här dator avslöjades Vi Bilägares långtestbil.
"Polletten trillar ned: Det är mig polisen vill stoppa."

Snön faller och yr över Nynäsvägen, strax söder om Stockholm, och den tjocka söndagstrafiken rullar sakta fram i det nollgradiga slaskföret.
 
Plötsligt, precis efter att jag svängt av vid Globen, drar sig blicken till backspegeln och synen får en kall kår att ila genom kroppen: blåljus och blinkande helljus.
 
Vad är nu detta? Första tanken är att jag måste ge fri väg för en polisbil på utryckning, men trots att jag sänker farten och svänger lite åt sidan kör bilen inte om.
 
Polletten trillar ned: Det är mig polisen vill stoppa.
 
På nästa avtagsväg svänger jag in och stannar, blåljusbilen följer efter och ställer sig bakom. En polisman kliver ur och min klump i halsen växer sig större.
 
– Vet du om att den här bilen är oskattad? Hör jag polismannen säga genom den nedhissade rutan.
 
– Säg det i sådana fall inte till mig. Om du vet att bilen är oskattad måste jag skriva ut böter.
 
Bilen i fråga är en av Vi Bilägares nya långtestbilar och jag, som inte har hand om tidningens räkningar för fordonsskatt, ser antagligen ut som ett frågetecken.
 
– Se bara till att betala skatten, säger polismannen.
 
Av någon anledning har fakturan skickats till fel bolag, visar det sig när vi reder ut saken och betalar skattebeloppet dagen därpå.
 
Det blev ingen böteslapp den här gången (tack för det!) och efter episoden på Nynäsvägen kan vi om inte annat konstatera: Polisens utrustning som automatiskt läser av nummerplåtar och gör slagningar i registret fungerar alldeles utmärkt.
 
– Det är ruggigt effektivt, säger polismannen och hälsar god kväll.