Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Läder, textil och ananas

8 juli 2016

Nu är det semester och jag har äntligen tagit ut min gamla Triumph 1300 av 1969 års modell ur garaget. En trivsam liten saloon som drar blickarna till sig när jag puttrat bort till macken för att kolla lufttrycket i ringarna.

– Vilka fina träpaneler! Och läderklädseln ser ju ny ut, säger en herre som just tankat sin Volvo S60 och nu gluttar in i Trajan.

Han kan ju inte veta att det inte är läderklädsel i bilen. Det är galon, ett hundra procent knallröd, kraftig galon med dekorativt rutmönster. Efter 47 tjänsteår ser klädseln fortfarande ut som ny. Tacka galonet för det, så fin hade ingen läderklädsel sett ut efter så lång tid.

Jag tillhör säkert en minoritet men jag skulle helst inte köpa en bil med läderklädsel. Ja, egentligen inte med galon heller om det nu inte vore för denna Triumph. Läder – och galon! – är iskallt på vintern och bränner på sommaren. Slår jag mig ned med kortbyxben en het sommardag i min gamla bil blir det råa fläsket stekt.

Läderklädsel blir dessutom snabbt sjabbig, får småsprickor och ser ofräsch ut. I det avseendet är galon bättre. Kanske minns någon Mercedes-Benz och klädseln MB-Tex? Det är galonkvalitet för evigheten, centimetertjock.

Jag föredrar textil- eller plyschklädsel. Tyvärr blir det allt mer sällsynt med fina tyger i bilarna, vissa märken (Porsche till exempel) kan inte köpas med textilklädsel längre. Bra synd, Porsche hade urläckra tygklädslar förr om åren, kanske minns du den pepitarutiga som fanns i 911 från 1960-talet eller de sköna manchesterklädslarna? I Porsche 928 fanns psykedeliska tygmönstret ”Pasha” som både fascinerade och förvirrade ögonen. Gamla Mercedes-Benz S-klass av generation W116 från 1970-talet kunde erhållas med rutiga tygklädslar i de mest osannolika färgkombinationer, somliga såg ut som clownbyxor. Nu är märket lika räddhågset som alla andra, försök hitta en nyare S-klass med tygklädsel om du kan.

De bästa tygklädslarna fanns emellertid i Opel. 1960-talets Admiral och Diplomat erbjöds med ljuvliga, sidenlika tyger och till och med en så vardaglig bil som Rekord C och D kunde levereras med högklassiga textilier. I mina båda Opel Senator, en från 1981 och en från 1988, är klädseln plysch så skön att jag kan drömma om den under mörka vinternätter.

Det får bli nästa mål på den här semestern, att åka till deras ensliga vinterviste och ta ut även dem på lite sommarbete. Då ska jag garanterat ha kortbyxorna på mig.

Sedan återstår att se hur det blir med Pinatex-klädseln, en ny sort som lovar mycket, inte minst när det gäller miljöomsorg. Det är en ny sorts bilklädsel som tillverkats av bladen från ananasskördarna, blad som hittills mest slängts när själva frukten tagits om hand. Den ska vara tålig, andas, möjlig att färga hur som helst och, ja, bra på alla sätt och vis. Du kan läsa mer på www.ananas-anam.com

Trevlig sommar!