Bild
Nästa artikel

Kors, en Kar-A-Sutra!

Biltestarbloggen
Kors, en Kar-A-Sutra!

Alla människor borde ha ett plåtskåp med arkivbilder på sitt rum. Jag har det, ett plåtskåp med arkivbilder jag inte riktigt har koll på trots att det funnits i mitt arbetsrum i 14 år. 

Det skulle slängas när ett källarförråd i förlaget skulle röjas ur, men jag är sådan att jag alltid säger Stopp och belägg! när plåtskåp ska slängas av välmenande men klåfingriga överordnade. Skåp som ska slängas innehåller, som alla vet, ofta guldkorn.

Nu på eftermiddagen denna decembertorsdag före jul 2018 hittade jag en bild på en grön bil, eller vad jag ska kalla det. Bilden låg på golvet i en av plåtskåpets arkivlådor och hade ramlat ur sitt dokumentfack och legat osynlig i åratal.

Ladies and gentlemen: I give you Kar-A-Sutra.
En grön, ja, bil av något slag. Den formgavs av den välkände italienaren Mario Bellini, född 1935, en herre som bland annat snitsade till åtskilliga av italienska Olivettis ursnygga skrivmaskiner under 1970-talet. Skrivmaskiner var ett slags datorer utan dator men med papper i som man skrev på genom att trycka på tangenter och så hamnade texten på det där papperet. Det är faktiskt sant.

Kors, en Kar-A-Sutra!

Bellini hade föga till övers för vanliga bilar, oavsett märke eller modell. I studien Kar-A-Sutra, som råkat få sitt namn efter den hinduiska ”sexläran” Kamasutra, undersöker han snarare vad ett mobilt rum kan vara. Ett töjbart, mobilt rum där saker och ting utspelar sig. Takstolparna på Kar-A-Sutra kan skjutas uppåt över en decimeter och förvandla skapelsen till ett rullande vardagsrum av glas, komplett med ultraformbara ärtsäckar för de lojt resande att buffla runt i.

Kors, en Kar-A-Sutra!

På vissa håll påstås att Kar-A-Sutra bygger på, av alla bilar, Citroën SM. Det tror jag är alldeles fel. På YouTube finns en fyra minuter och 21 sekunder lång och alldeles innehållslös video som i alla fall visar att det handlar om en mock-up, ett tomt skal utan motor. En Jeepster släpar Kar-A-Sutra framåt på filmen. Har du fem minuters paus kan du titta här: 

.

För fotograferingen – bilden jag hittade i plåtskåpet dök upp i ett nummer av Vi Bilägare 1972 – hyrdes ett antal statister in. De var utstyrda ungefär som de högst otrevliga figurerna i Stanley Kubrick’s mästerliga film A Clockwork Orange, som kom just 1972. Eller som ett The Beatles på ett av sina tramshumör inför någon pr-film.

Det hela är mycket konstigt, visst? Samtidigt är det lite kul, tycker jag, en bilmojäng som bryter av ungefär som julen är ett avbrott i allt det vardagliga som strömmar förbi oss. 

Alltså:
God jul på er, alla läsare! Slå er ned på era gröna ärtpåsar och tag det lugnt ett par dagar, vet jag, så ska det nog bli ett Gott Nytt 2019 också!

Kors, en Kar-A-Sutra!

Kommentarer

#1
2018-12-21 13:22

Fick mig att tänka på den enda snygga japanska bilen i modern tid, Datsun 240Z, vars formgivare, Kumeo Tamura, även designade en tidig laptop. I övrigt saknas likheter mellan bilarna.

#2
2018-12-21 17:16

Måste ha varit en tidig utvecklad självkörande "bil". Ingen ratt, instrumentbräda eller likande. Men det ser trevligt ut att slappa ToR jobbet.

#3
2018-12-25 14:33

Konst eller konstigt? Fordonet har faktiskt ratt. Strålkastarna kan tydligen vinklas.

#4
2018-12-29 10:03

En sådan bil skulle jag vilja ha, ser ut som ett mästerverk, och lite lik första generationerna av lotus esprit och renault espace

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.