Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Irriterande kabeltrassel

9 juni 2015
Fel uttag.

 Det gäller att vara förberedd om man åker elbil. Att ha rätt grejer. Det fick jag en påminnelse om när jag skulle parkera på Arlanda häromdagen.
 
Jag svängde in i ett av parkeringshusen med långteststallets BMW i3 och letade mig fram till elbilsplatserna som jag hittat via flygplatsens hemsida. Väl i en elbilsmärkt ruta plockade jag fram laddkabeln och kopplade in ena änden i i3:an.
 
Sedan blev jag stående med andra änden. Det var fel sort.
 
Hade jag varit mer uppmärksam på Arlandas hemsida hade jag noterat att uttagen vid laddplatserna var av sorten Typ 2. Då hade jag inte behövt göra mig besväret att pröva med hushållskontakten (Schuko) som sitter på vår laddkabel. Jag hade över huvud taget inte behövt åka till parkeringshus P53 eftersom vi inte har någon Typ 2-kabel.
 
Med andra ord blev det ingen laddning. Som tur är har långteststallets BMW i3 en hjälpmotor och en nioliters bensintank som gjorde det möjligt att köra hem dagen därpå. Hade jag kört en renodlad elbil hade jag inte kommit fram.
 
Vad ska man tycka om detta? Att vi borde vara bättre förberedda och utrustade med flera kablar? Eller att branschen snarast borde enas om en standard så att alla elbilar alltid ska ha rätt kablar?