Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

I hetaste testlaget

9 maj 2018
Efter en lång vintersäsong och vinterdäck är det alltid speciellt att komma ut i vårsolen på flygfältet i Hagfors igen. Med sommardäck på testbilarna kan vi äntligen göra riktiga bromstester igen och nu går det att köra undanmanöverprov som avslöjar en hel del om vägegenskaperna.

Vår och vår, förresten, termometern närmar sig 30-gradersstrecket när vi anländer hit med vår senaste testtrio. Det är snarare ren Kanariehetta. Till slut blir det så svettigt och bastuvarmt att en nödpatrull utgår till lanthandeln intill för att köpa extradricka. Massvis!
 
Testet den här gången gäller en av vårens mest spännande bilar, nya Mercedes-Benz A-klass. Den ska mäta sina krafter mot ärkerivalen BMW 1-serie och, som outsider, Honda Civic. Tre påkostade kompaktbilar med klart personlig karaktär och spännande teknik. Vilken av dem som är bäst håller vi just nu på att försöka avgöra, samtidigt som vår Karlstadbaserade fotograf Øyvind Lund låter kameran jobba för alla bilder som behövs.

Några noteringar hittills:
En av bilarna är snubblande nära att klara sig på ”nollkommafyra” liter milen. Vi får se var den landar till slut. En annan går som en vessla genom undanmanövertestet, rena sportbilen. En tredje behöver nästan hela testflygfältet på sig för att accelerera från 70 till 110 km/tim på högsta växeln. Som tröst är den klart snabbare på lägre växlar.

Nu måste jag visst sluta skriva, säger flygledartornet. Bilen jag sitter i behöver flyttas från fältet eftersom propellerplanspendeln från Torsby ska mellanlanda en kort stund innan det hastar vidare till Stockholm.

Vilken av bilarna som till slut kammar hem kampen kan du läsa i Vi Bilägare nummer 9, i handeln 12 juni.