Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Hyrbil + stenskott = dyrt

26 augusti 2016

Sommarsemestern är över för denna gång. I alla fall för mig. Det blev en avslappnad ledighet med några veckors stärkande kontemplation vid havsbandet norr om Falkenberg.
 
Men sommaren bjöd också på några negativa inslag. En vecka i norra Tyskland fick en sur eftersmak när jag lämnade in hyrbilen hos Hertz på Düsseldorfs flygplats. Vid återlämningen stod en Hertz-representant och tog emot bilen samt gick igenom dess skick – precis som vanligt. Efter en stund hojtade han till och pekade på vindrutan. Han hade hittat två mindre stenskott, cirka 2 mm stora, och informerade att dessa inte var registrerade sedan tidigare.
 
Bildbevis togs
och jag blev inskickad till Hertzkontoret. Där fick jag en nota på 139 €.
 
Jag tvivlar inte att stenskotten uppkom under min hyrestid. Men jag trodde att mindre stenskott hör till allmänt slitage och ingick i det pris jag betalar för nyttjandet av hyrbilen.
 
Enligt en bekant, som jobbat med hyrbilar på en bensinstation, är det också så det fungerar på de flesta hyrbilsföretag i Sverige. Man anser att stenskott kan uppstå utan att hyrbilstagaren agerat vårdslöst och är att anse som normalt slitage.

Men tydligen är det inte så på alla företag.
 
Så nästa gång du hyr bil – dubbelkolla med hyrbilsfirman huruvida stenskott räknas som skada eller ej. Om du har otur kan du tvingas en extra tusenlapp i slutet av semestern.

Image removed.