Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Hjulet på luckan

16 oktober 2014
Ford Ecosport.
Fredrik Diits Vikström är just nu på plats vid ett av världens största biltest. Där har han stött på en doldis med en karossdetalj vi trodde var bortglömd sedan länge.

Just nu pågår världens kanske största biltest. Juryn som utser Årets Bil befinner sig på norra Jylland för att köra trettiotalet kandidater som utmanar om 2014 års titel. Själv är jag på plats för att assistera Vi Bilägares jurymedlem Tommy Wahlström.

Som vanligt är kandidaterna en brokig skara. På gården utanför hotellrummet finns bland annat Skoda Fabia, Ford Mondeo, Mercedes S-klass Coupé, Renault Twingo, Toyota Aygo, Volkswagen Passat, Kia Soul och Porsche Macan. För att nämna några.
 
En av de mindre namnkunniga kandidaterna är småsuven Ford Ecosport, som funnits i Sydamerika i två år och nu kommer till Europa. Bilen är enkel och tillför egentligen ingenting nytt, men på en punkt sticker den ut. Bokstavligt talat.
 
Utanpå den sidohängda bakluckan sitter ett standardmonterat reservhjul. När såg vi senast den lösningen på våra breddgrader? Finns det över huvud taget någon modell med hjul på luckan till salu i Sverige? På rak arm kan jag inte nämna någon (upplys mig gärna!).
 
Ecosport kommer däremot inte att garantera återväxten av utanpåhängande hjul inom den svenska fordonsparken. Ford har valt att inte importera bilen till Sverige. Av allt att döma kommer reservhjulen fortsätta leva en undanskymd tillvaro.

Diskutera: Kan du komma på något annat desinggrepp eller en tekniklösning som helt försvunnit?