Bild
Nästa artikel

Hej macken!

Biltestarbloggen
Hej macken!

 

Det här är nog en av de sämre bilbilder jag tagit, i alla fall vid första påseende. Fem testbilar utströdda bland några testförare som inte märker att jag håller upp mobilen. Ett spensligt träd försöker skymma en vit el-Kia, det är glest snöfall och precis så svinblåskallt som det bara kan vara i mitten av april.

Det är biltest på gång, den här gången med min kollega Erik Wedberg som anförare. Jag är bara hjälpryttare och har tid att smita undan för sådana här snapshots under pauserna.

Testet gäller nya Toyota Corolla, nya Mazda3, nya Kia E-Niro, nya Subaru Impreza – och så, förstås, Volkswagen Golf. Resultatet av alla vedermödor presenteras i Vi Bilägare nummer 8 lite senare i vår.
Den här macken är säkert bekant för somliga läsare? Vi befinner oss i Sättraby, ett stycke nordväst om Norrtälje, strax söder om Edsbro på väg 280. Här var trafiken livlig förr om åren, så livlig att Caltex en gång beslöt att uppföra en bensinstation med tillhörande verkstad här. Anläggningen finns på ett fint svartvitt gammalt vykort, fotograferad från luften med några typiska 1950-talsbilar som Saab, Volvo PV och en ”Bullmerca” synliga.

Hej macken!

Caltex blev Esso under 1960-talet och bytte sedan ägare och namn till Statoil, som bekant. Därefter, för bara några år sedan, skedde ett byte igen till det Circle K vi nu ser på vägarna. Men här i Sättraby sitter Essoskyltningen kvar och om du kikar noga kan du också skönja skylten DAF Service på väggen.

För inte alltför många år sedan var det gott om DAF-bilar på vägarna. Daffodil, DAF 33, 44, 55 och 66. En och annan kombiversion, några enstaka coupéer med snitsig taklinje. Under 1970-talet köpte Volvo in sig och svenska folket begåvades med Volvo 66 att syna i bilhallarna. Somliga köpte dem till och med, sextiosexorna. Några hade tuffa stripes på sidorna, eller lättmetallfälgar. Volvo klämde dit sina typiska balkonglådestötfångare på bilen för att inte skada sin säkerhetsimage alltför mycket.

Hej macken!

Macken i Sättraby hade tills för kanske tio-femton år sedan massor av DAF-bilar runt sig. Det var hit man kom för att få service, kanske på motorn eller med den typiska remdriften. Jag for förbi här då och då, stället var ett naturligt och färgglatt inslag i miljön (DAF:s bilar hade ju ofta klara, lysande färger). Men inte tänkte jag då på att ta en bild, anläggningen var så självklar, liksom.

I dag ser det alltså ut så här. Jag vet inte riktigt vad som försiggår här numera, det fanns en skylt som jag inte kollade så noga under det minutkorta stoppet.

Ingen bra bilbild, som sagt, men ändå en historia. Historierna finns överallt längs vägarna, så håll upp mobilen. Du kanske har några minnen av DAF och Volvo 66?

Hej då macken, vi ses nog om ett par år igen! Trevlig helg, alla läsare!

Hej macken!

Kommentarer

#1
2019-04-12 11:13

Jag hade en granne en gång som på i början 90-talet kom över en senapsgul Volvo 66 på Solvalla biltorg. Den fungerade bra för honom att åka till och från jobbet i ända till hans son i 15årsåldern sa "Pappa, du måste byta bil. Jag törs inte ta hem kompisar när du har den där bilen. Jag kommer bli mobboffer".

#2
2019-04-12 11:36

Tittade på Google Maps och där står det att det är "Daf Service". Det börjar bli några år sen jag såg en livs levande DAF i trafik.

#3
2019-04-12 12:03

Tippar på att golfen vinner.

#4
2019-04-12 17:16

Yngsta sonen hade en Volvo 66 Cab (utan suflett!) och utan dörrar.
Måste vara ovanlig.

#5
2019-04-12 17:23

Min musikerkompis hade två 66:or i rad. Ett anmärkningsvärt bilval, eftersom han spelade kontrabas...
Men vi knökade in basen med halsen stickande fram mellan framsätena, och till det varsin försvarlig väska plus min gitarr, min mandolin och hans banjo - samt en del annat smått och gott!

De veckor det var min tur att köra gick lastningen lite lättare: jag körde vid den tiden Saab 99 Kombi Coupé med tokrymligt bagageutrymme. Även min Saab råkade vara automat - men remdrift saknade den!

#6
2019-04-12 20:32

Gillar dina artiklar Calle. Sköna och nostalgiska. :) Nästan någon slags nyromantik, fast med bilar. :)

#7
2020-01-07 16:05

Besökte macken för några år sedan eftersom jag sett DAF skylten. Nuvarande ägare hade tidigare tömt lagret på DAF delar och kört över dom till en närliggande lada för att så småningom rensa och kasta det mesta.
Det slutade med att jag köpte hela lagret. Drygt 2 ton med delar för 1000 kr. Begagnade och fabriksnya delar. Motorer, fabriksnya omålade dörrar och huvar, massor av allt. 1 original Maraton rallymotor!. Fabriksservicemanualer.
Delarna behövs för att hålla igång mina fem DAF bilar...
Saknar bara en sats original lättmetallfälgar och en komplett GT sats så skulle livet vara toppen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.