Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Hej macken!

12 april 2019

 

Det här är nog en av de sämre bilbilder jag tagit, i alla fall vid första påseende. Fem testbilar utströdda bland några testförare som inte märker att jag håller upp mobilen. Ett spensligt träd försöker skymma en vit el-Kia, det är glest snöfall och precis så svinblåskallt som det bara kan vara i mitten av april.

Det är biltest på gång, den här gången med min kollega Erik Wedberg som anförare. Jag är bara hjälpryttare och har tid att smita undan för sådana här snapshots under pauserna.

Testet gäller nya Toyota Corolla, nya Mazda3, nya Kia E-Niro, nya Subaru Impreza – och så, förstås, Volkswagen Golf. Resultatet av alla vedermödor presenteras i Vi Bilägare nummer 8 lite senare i vår.
Den här macken är säkert bekant för somliga läsare? Vi befinner oss i Sättraby, ett stycke nordväst om Norrtälje, strax söder om Edsbro på väg 280. Här var trafiken livlig förr om åren, så livlig att Caltex en gång beslöt att uppföra en bensinstation med tillhörande verkstad här. Anläggningen finns på ett fint svartvitt gammalt vykort, fotograferad från luften med några typiska 1950-talsbilar som Saab, Volvo PV och en ”Bullmerca” synliga.
Caltex blev Esso under 1960-talet och bytte sedan ägare och namn till Statoil, som bekant. Därefter, för bara några år sedan, skedde ett byte igen till det Circle K vi nu ser på vägarna. Men här i Sättraby sitter Essoskyltningen kvar och om du kikar noga kan du också skönja skylten DAF Service på väggen.

För inte alltför många år sedan var det gott om DAF-bilar på vägarna. Daffodil, DAF 33, 44, 55 och 66. En och annan kombiversion, några enstaka coupéer med snitsig taklinje. Under 1970-talet köpte Volvo in sig och svenska folket begåvades med Volvo 66 att syna i bilhallarna. Somliga köpte dem till och med, sextiosexorna. Några hade tuffa stripes på sidorna, eller lättmetallfälgar. Volvo klämde dit sina typiska balkonglådestötfångare på bilen för att inte skada sin säkerhetsimage alltför mycket.
Macken i Sättraby hade tills för kanske tio-femton år sedan massor av DAF-bilar runt sig. Det var hit man kom för att få service, kanske på motorn eller med den typiska remdriften. Jag for förbi här då och då, stället var ett naturligt och färgglatt inslag i miljön (DAF:s bilar hade ju ofta klara, lysande färger). Men inte tänkte jag då på att ta en bild, anläggningen var så självklar, liksom.

I dag ser det alltså ut så här. Jag vet inte riktigt vad som försiggår här numera, det fanns en skylt som jag inte kollade så noga under det minutkorta stoppet.

Ingen bra bilbild, som sagt, men ändå en historia. Historierna finns överallt längs vägarna, så håll upp mobilen. Du kanske har några minnen av DAF och Volvo 66?

Hej då macken, vi ses nog om ett par år igen! Trevlig helg, alla läsare!