Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Här kan vi lära oss av USA

12 december 2016
"Håll dig alert – sms:a eller prata senare", uppmanar skylten i USA.

Jag har precis kommit tillbaka till vårt vackra vinterland efter en resa till Texas. Där kan man se många orangea vägskyltar som uppmanar bilisterna till att lägga ifrån sig mobiltelefonerna och fokusera på bilkörningen.
 
USA är egentligen inget föregångsland när det gäller trafiksäkerhet, men i detta fall kan de svenska myndigheterna lära sig av amerikanarna.
 
I nästan alla amerikanska delstater är det numera förbjudet att skriva sms medan man kör bil. Texas är faktiskt ett undantag, men det kompenseras istället av lokala regler. Hela 60 ”kommuner” i Texas har förbjudit telefonpillande under bilkörning – något man påminner om med flitig skyltning.
 
I Sverige har vi en lång tradition av säkerhetsbudskap och informationskampanjer som manat oss till att vara bältade, nyktra och hålla hastigheten i trafiken. Jag tycker det är att börja adressera dagens säkerhetsutmaningar så som mobilsurfande och sms-skrivande vid ratten.
 
Varför inte följa exemplet med att sätta upp skyltar som uppmanar bilisterna till att fokusera på bilkörningen och inte pilla på telefonen samtidigt? Det skulle vara en relativt enkel insats utan att behöva inleda ett tidskrävande lagändringsarbete.