Bild
Nästa artikel

Gubbgnäll i sommarvärmen

Biltestarbloggen
Gubbgnäll i sommarvärmen
Sommar och semester ger tid till reflektion och – ähum – irritation. Men jag tror inte att jag är ensam om att uppröras av medtrafikanternas/mottrafikanternas beteende. Här är en lista över saker jag stör mig på i trafiken. Ingen inbördes rangordning bara lite allmänt gnäll så här i högsommartider. 

1 FILKÖRNING PÅ MOTORVÄG. Enkelt i teorin men för många lika begripligt som kvantfysik. Tre enkla steg. 1) Kör du fortare än framförvarande bil? Gå ut till vänsterfil, glöm inte att blinka. 2) Kör förbi det långsammare fordonet. Indikera höger för återgång till höger körfält och – för i glödheta – sväng inte in precis framför, bjud på minst 4-5 billängder.
 
2. AVSTÅND. Tresekundersregeln är tillsynes lika utdöd som dinosaurerna och faxen. Motorväg eller landsväg, allt för många menar att en styv billängd är precis rätt avstånd till framförvarande fordon. Är inte det märkligt? Jag vill hävda att det stora flertalet av oss skulle tycka att det känns påträngande eller rent av olustigt om någon man aldrig har träffat inleder en konversation 10 centimeter från ens ansikte. För allas trevnad pratar vi därför med våra medmänniskor på ett samhällsaccepterat avstånd. Gör det i trafiken också. 
 
3 BLINKERS. De finns en anledning till att spaken/knappen finns. Till dess att vi har utvecklat fungerade tankeläsning föreslår jag att den används vid varje radikalare justering av färdriktning samt vid filbyte, rondellkörning och korta stopp vid vägkanten. 
 

4. UR SPÅR. Vet du inte vart du ska, vart du är på väg eller var du har varit? Helt okej, men innan du stannar för att filosofera över livet: det är superduperdumt att stanna i en korsning, på ett övergångställe eller vid en utfart. Någon som behöver hjälp på traven? Här ett mantra att rabbla när andan faller på: Jag är inte ensam på vägen. Jag ska inte riskera andras eller mitt liv. Jag ska använda blinkers.
 
5. CYKLISTER. Vänner! Vi behöver inte ligga i bredd på den där krokiga landsvägen där det går tretton skymda kurvor på dussinet. Jag har också använt argumentet ”Vi ligger inte i bredd, vi ligger omlott” när frågan kommer upp men kom ingen. Handen på hjärtat nu… 
 
6. RAKA RÖR. En dämpad V-twin motor med rejäl cylindervolym har ett fantastiskt ljud. När samma motor river sönder sommarkvällen med sina raka rör är det vedervärdigt vidrigt, hemskt och avskyvärt. Varför gör inte ordningsmakten något åt de som kör sina fordon utan dämpning? Jag föreslår böter och beslagtagande av fordonet i minst tre månader. De som så saknar respekt för det allmännas väl och ve ska inte ha nöjet av att få köra sitt åk.
 
7. FILEN SOM FÖRSVANN. I landets södra delar finns en tendens att låta filer ”försvinna”. Två filer blir en utan annan upplysning än att vägen blir smalare. Väldigt parisiskt men också mäkta förvånande om man inte är van vid trafikmiljön och den i sig sköna laissez-faire inställningen. När utomsockens stöter på lokalboende riskerar den fina sommarkänslan att få sig en törn.
 
8. VARFÖR VÄNTA? Jag förundras över de personer som köar när det inte behövs. Personen kör fram till bensinmacken, konstaterar att tanklocket på hens bil sitter på ”fel sida” för de lediga pumparna. I stället för att vända bilen eller runda pumpön väljer personen att vänta till dess att ”rätt” pump blir ledig. Varför? Tycker man att livet är stressigt och behöver en paus? Ovilja att manövrera sitt fordon? Romantiserar man den sovjetiska livsstilen där köande var en påtvingad del? Förbereder man sig för livet med elbil? 
 
9. ELEFANTRACE. Livet som långtradarchaufför torde många gånger vara stressande, pressande och allmänt stökigt. Att man någon gång ibland behöver köra om en yrkeskollega med sin 24 meters är en självklarhet. Men välj tillfället med omsorg! Under den senaste månaden har jag drabbats av ett oräkneligt antal lastbilar som med snäv marginal kastat sig ut i vänsterfilen för att sedan under kilometer sega sig om skråkollegan. Resultatet är hårda inbromsningar och uppbyggande köer.
 
Vi har alla våra brister i trafiken och det finns mer att säga men nu får det räcka med gubbgnäll för den här gången. Kör försiktigt och ta hand om varandra ute i trafiken. Fridens!
 
/Gubben Helgesson 
 

Kommentarer

#1
2019-09-26 16:30

5. Som gammal gruppcyklande cyklist, hur svårt kan det vara för bilister att förstå att ni kan inte köra om en cyklist när det är möte på landsväg utan vägren och om vi ligger i två led så blir det tåg du som bilist ska köra om hälften så långt.

#2
2019-10-01 07:30

Skrämmande siffror: Mindre än varannan billist håller hastigheten
Tydligen lnget problem för Helgesson

#3
2019-10-25 15:00

Tresekundersregeln tillämpas här i Linköping iallafall. Först väntar man tre sekunder efter att det blivit grönt, sen väntar varje bil i sin tur tre sekunder efter att framförvarande masat sig iväg. :)

#4
2019-10-27 08:40

På mitt jobb har vi kvar faxen.

#5
2019-10-28 17:54

att bilister inte klarar av det det enkla som tas upp här tyder tyvärr på att vi har blivit mindre smarta.. försöker vi alla hitta lite sunt förnuft så blir det kanske bättre.

#6
2019-11-13 16:18

Har noterat att körskolorna nu lär ut en ny omkörningsteknik till ungdomar. Man kör på tills man plötsligt upptäcker något 3 m framför och bromsar kraftigt. Oftast är det en långtradare och inte en vägg så man väntar lättad tills man ser en bil i vänsterfilen. Då kastar man sig ut och påbörjar omkörningen genom att köra exakt samma hastighet som långtradaren eftersom det är döläskigt i vänsterfilen och det ligger flera bilar bakom som blinkar. Efter tre km är man förbi och kan nu antingen ligga kvar i vänsterfilen 3 km till eller kasta sig in 3 m framför långtradaren och sakta in medan långtradaren blinkar uppmuntrande med alla sina starka lampor....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.