Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Går E45 ute på åkern?

18 juni 2014
Offroad, enligt navigatorn.
Nya E45 mellan Trollhättan och Göteborg är inte vilken väg som helst. Den ursprungliga tanken var att kratta manegen för Saab och rädda biltillverkaren från konkurs, men fyrtiofemman blev aldrig någon räddare i nöden. När mångmiljardprojektet invigdes i december 2012 var flödet av långtradare till bilfabriken, som bekant, redan strypt.

Nu har vägen funnits i ungefär ett och ett halvt år, men det verkar inte riktigt ha gått fram, i alla fall inte till navigatorn i den bil jag nyligen körde längs E45. Enligt skärmen rörde sig bilen ute bland åkrarna, vägens nya sträckning fanns inte med.
 
Men det var inte bara E45 som saknades, flera andra vägar och mängder av cirkulationsplatser var heller inte inmatade i bilens inbyggda navigationssystem. Kartorna var uppenbart gamla och inaktuella – trots att bilen var splitter ny.
 
Nu visade det sig att importören missat att uppdatera kartorna i just den bilen, vilket i vanliga fall ska säkerställas av återförsäljaren eller verkstaden innan leverans.
 
För övrigt var det glest värre mellan bilarna på E45, de som rullade från Trollhättan mot Göteborg i eftermiddagstrafiken var lätträknade. Kanske behövs inte en så stor och fin väg, sett till behovet, men nu finns den där och då ska den förstås synas på GPS:n