Bild
Nästa artikel

Frisk fläkt med tveksam fläkt

Biltestarbloggen
"Även om entusiasmen dämpats något känns Cactus fortfarande som en frisk fläkt, men apropå fläkt är ventilationen..."
Frisk fläkt med tveksam fläkt
Nytt år betyder ny upplaga av Vi Bilägares långteststall. Om de nya bilarna går att läsa i januarinumret som kommer till prenumeranter den här veckan.

Under året byter fem testförare bil enligt schema och själv fick jag börja med stallets färgklick: Citroën C4 Cactus i kulören ”Hello Yellow”.

Än så länge har Cittran med de skyddande luftkuddarna på sidorna bara rullat 120 mil, men när 2015 läggs till handlingarna ska mätaren visa cirka 4 000 testmil. Mer omfattande biltest finns inte.

På listan över de första intrycken finns förstås modellens design. Även om entusiasmen dämpats något känns Cactus fortfarande som en frisk fläkt.

Apropå fläkt är ventilationen i kupén inte lika övertygande. Imma har en tendens att snabbt krypa upp på sidorutorna under fuktiga vinterdagar.

Trolig förklaring är Citroëns iver att frigöra utrymme och göra handskfacket större (och spara lite materialkostnader på kuppen) genom att flytta upp passagerarplatsens krockkudde till taket och slopa ventilationsmunstycket på instrumentpanelens högersida. Utblåset på mittkonsolen är visserligen extra stort, men ventilationen har ändå svårt att hålla fukten borta.
 
Risken finns att det stundande vintertestet blir en immig historia.

Kommentarer

#1
2015-01-15 14:20

Ni tänker fel, kanske av gammal vana här. Det är inte de vanliga ventilationsutblåsen på panelen som ska hålla imman och fukten borta, utan det är ventilationsutblåsen ovanpå panelen som sitter vid diskanthögtalaren som ska hålla imman och fukten borta från sidorutorna. Ställ in anläggningen på defroster så löser det sig. Ni minskar flödet i dessa utblås när ni kör ut luften genom de stora ventilationsmunstyckena, så kör defroster för snabb avimning och sedan ställ in komfortläget på hälften ut på över panelen och hälften mot fötterna.

Jag har alltid ventilationsutblåsen vid sidorna i min Picasso avstängda, och jag har inget problem med imma vare sig på höger eller vänster dörr. Jag kör defroster-läget för snabb avimning, sen kör jag med läget med hälften ut uppåt och hälften neråt. Det fungerar väldigt bra. Och detta har inte ett dugg att göra med fläkten, så "tveksam fläkt" är en felaktig beskrivning.
Som sagt, i praktiken är det som att jag inte har några sidoutblås alls eftersom de är stängda på min bil - och det fungerar.
Det finns utblås vid sidorna ovanpå panelen, det är de som också kör mot sidorna - om de får tillräcklig luft, och de får inte det om ni kör öppna spjäll på de stora utblåsen.

Sen ska ni ha A/C:n inkopplad, då den avfuktar systemet. Så kör alltid med A/C:n på.

#2
2015-01-15 14:23

Vintern är inte fuktig, kall luft är torr. Imbildning beror på för mycket fukt inne i kupén i kombination med kalla rutor och otillräckligt luftflöde.

#3
2015-01-15 14:47

Kanske var viktigare med en stor LED skärm mitt i bilen är en vettig klimatanläggning? Den där displayen smälter verkligen in i kupén *ironi*

#4
2015-01-15 15:02

I min bil har jag en ACC som är inställd på 22 grader, jag behöver aldrig röra några knappar eller reglage vare sig det är vinter eller sommar.
Det är det som är automatik, men det är förstås en bil som är gjord för svenska förhållanden. : o)

#5
2015-01-15 15:03

Styggavargen, klimatanläggningen är vettig - för den som använder den rätt. Vill man ha imfritt så använd defroster-knappen istället för att ställa in den på flöde genom de stora utblåsen. Defroster-läget innebär att fläkten åker upp i varv och ger maximalt utblås även på sidoutblåsen som sitter på höger och vänster sida ovanpå panelen precis invid diskanthögtalarna.

Ja visst smälter den stora skärmen väl in i en modern tolkning av 70-tal med tyg och läderband, en haute couture inredning av högsta klass. Jag tycker det är väldigt stilfullt och rent, en personlig och estetiskt väl utförd inredning i en äkta fransk stil som signalerar mod, att våga gå sin egen väg - vilket också är en aspekt av yttrandefrihet, jämlikhet och broderskap där man bejakar och uppmuntrar personliga lösningar.

#6
2015-01-15 15:10

Saabnisse, du bortser från att Cactus är en billig bil. Den har inte ens tvåzons klimatanläggning, men det innebär inte automatiskt att den inte är gjord för svenska förhållanden. Den har bra värme. Jag tycker att ca 190 000 kr för en bil i lilla mellanklassen med 110 hästars motor, automatisk parkering inklusive bak-kamera, multimedia med blåtand och telefon-handsfree, panorama glastak, 17" fälgar med 225/45-17 däck, elektriska fönsterhissar, farthållare, fartbegränsare, mörktonade bakrutor, automatiska torkare och haute-couture inredning är ett helt Ok pris för denna cross-over anno 2015.

#7
2015-01-15 15:15

Saabnisse, jag antar att din bil har förhöjd markfrigång och lika mjuk fjädring som Cactus eftersom du menar att den är gjord för svenska förhållanden? Med tanke på skicket på det svenska vägnätet, med sprickor och ojämnheter samt grusytor och sen på vårkanten med blommor som växer genom asfalten och så sönderkörda lervägar, så borde alla bilar för svenska förhållanden ha höjd markfrigång. Fyrhjulsdrift behövs inte, men höjd markfrigång behövs, det insåg redan Dacia vars förra generation av Logan MCV hade höjd markfrigång - om än inte lika hög som Cactus. Cactus är alltså en utmärkt bil för Sverige, en modern bil med lågt resursutnyttjande och som ger en bekväm färd även på det svaga och skadade svenska vägnätet. Kanske inte märks så mycket i storstäder, men ute på landsbygden så behöver vägarna en klassisk fransk chassisättning och höjd markfrigång.

#8
2015-01-15 15:27

Samma på min bil som för saabnisse, har ställt in ACC på 22 grader och behöver aldrig ändra detta sommar som vinter.

#9
2015-01-15 15:29

Måste ju vara på gränsen till pinsamt att köra runt i denna bil med simdynor på sidorna, den enda jag kan komma på som är värre designad är Nissans juke

#10
2015-01-15 15:47

Nog för att C4 Cactus är en komfortabel och nyskapande bil men sparandet av material har gått till överdrift i denna bil. Det är inte bara ventilationsmunstycket man har plockat bort, bakrutorna går inte att veva ner bra på sommaren, baksätet fälls i ett enda stycke. Vill man ändra temperaturen på Klimatanläggning måste man trycka på en oresponsiv skärm, en dum lösning som verkar komma på allt fler PSA bilar.

#11
2015-01-15 16:12

På min snart 9 år gamla mellanmjölk-Octavia har jag alla utblås öppna året runt och ställer ACC:n i AUTO-läget, på så sätt hålls rutorna imfria. Men så är jag en ganska anspråkslös och bekväm person, inga "franska revolutioner" för min del. Äsch vad jag är tråkig... ;)

#12
2015-01-15 16:26

Det ska bli intressant att se vad ViBs testlag kommer fram till efter att ha kört Cactus ett tag.
Och Raphael, min bil har inte förhöjd markfrigång eller särskilt mjuk fjädring, den är ganska komfortabel ändå.
De enda gånger jag behövt förhöjd markfrigång har jag sett till att åka terrängbil!
Men jag ska provköra Cactus och efter det kan jag återkomma med mina synpunkter på bilen.

#13
2015-01-15 17:15

Va? Kostar denna bilen ca 190.000 kr? Man får en Octavia för nästan samma pengar. Om den är så dyr ("billig") som du påstår Raphael så undrar jag vilka kunder som skulle köpa den!? Tror inte det gör så mycket skillnad mellan en Cactus och en helt vanlig personbil med mindre markfrigång för att kunna köras på det Svenska vägnätet. Även om en del inte tror det så går det utmärk att köra en vanlig personbil på en dålig grusväg, det står inte och faller med en marginellt högre markfrigång.

#14
2015-01-15 17:19

Tja Simon - lika pinsamt är väl det ständiga hyllandet av förtjänster liksom av uppenbara brister hos PSA-produkter som i en aldrig sinande ström kommer från PSA:s PR-avdelning...

#15
2015-01-15 17:34

Intressant bil, man får frysa om fötterna om man ska kunna se ut genom rutorna (i alla fall om man ska göra som PSA:s reklamavdelning påstår). Vore det inte bättre att göra en bil som är tänkt även för svenskt klimat om man nu tvunget ska importera den hit?

Priset är ett skämt. Att påstå att bilen konkurrerar med Golf är också ett skämt. En spekulant på en bil i golfklassen köper knappast en Cactus. En spekulant på en Juke eller en Raptur sneglar möjligen på en Cactus.

#16
2015-01-15 17:35

Styggavargen: Nu har du fel. Cactus är en billig bil. ;-)
190000 är inte mycket för en "premiumbyggd" förlängd Citroen C3.
Ska du ha den till att dra släp? Inga problem, den klarar hela 825 kg....!!! Det är alldeles tillräckligt för ingen har behov av mer. Finns det konkurrenter som klarar mer så har de gjort fel för så mycket behöver man inte kunna dra.

#17
2015-01-15 19:01

Premiumbygd??? Hela 825kg??? Vi lever i olika världar du och jag Peter. För övrigt håller jag med Saabnisse. Automatiken klarar av det i99,9% av tiden. Övrig tid kan man få kör en lite längre bit innan rutorna är helt rena. Det gäller även för min 18 år gamla bil.

#18
2015-01-15 19:20

Peter E, denna Cactus slåss nog mer en Skoda Fabia, den för dra 800-1200 kg beroende på motoralternativ. Jag vet inte hur mycket en Cactus lastar, men Fabian kombi lastar ca 500 liter med baksätet uppfällt. Fabian kostar ca 130-150 tkr beroende på utrustning och motoralternativ. Så Cactus måste vara helt fel prissatt antar jag, annars har jag missat något.

#19
2015-01-15 19:31

Peter E...ironi är inget som går hem här. :-)

Säger en hel del om de som kommenterar...

Känns som något blev rejält fel med prissättningen för Cactus.
Men det är klart koncernen behöver varenda krona om de ska ha en chans att överleva.

#20
2015-01-15 19:32

Jag har kört 465 mil med min C4 Cactus, plockade ut den i september 2014. Inte en enda gång under denna fuktiga vinter har jag haft problem med imma på sidorutorna. Innan jag köpte Cactusen, så läste jag ett par artiklar där motorjournalister ojade sig över att frånvaron av luftutblås till höger skulle kunna göra det svårt att hålla rutorna imfria. Nu har det tydligen blivit en självuppfyllande profetia.

Det är till och med så att Cactusen blir imfri väldigt snabbt. Liten bensinmotor (82 hk) som värms snabbt, och därmed ser till att det blir varmt i luftutblåsen snabbt och därmed imfritt snabbt.

#21
2015-01-15 20:20

C4Catus...tror du ViB hittar på?

#22
2015-01-15 20:45

Styggavargen och 1storstark. Provade hur det är att vara PR-man för PSA. Det gick inget vidare faktiskt... ;-)

#23
2015-01-15 20:47

SiggeNn, tror du att jag hittar på? Jag har kört min Cactus en fuktig vinter utan några som helst problem, dessutom fyra gånger längre sträcka än Vi Bilägare. Som jag skrev, en del saker blir lätt en självuppfyllande profetia.

#24
2015-01-15 20:56

C4Cactus, hur mycket drar den per mil? Hur mycket betalade du för den? Jag är lite nyfiken eftersom jag tycker den verkar lite opraktisk. Enligt deklaration på bensin motorn skall den dra ca 0,46 liter/milen och med den höjden på fordonet låter det lite väl optimistiskt. Vikten på bilen är ganska låg dock (ca 1145 kg).

#25
2015-01-15 21:50

Min C4 Cactus drar cirka 0,60-0,63 liter/mil, nästan uteslutande stadskörning och korta sträckor. Den officiella bränsledeklarationen är nog en aning optimistisk. Å andra sidan, nu är det dubbdäck på och bilen är knappt inkörd.

Jag gav 158 950 för bilen inklusive komfortpaket (acc, 16'' lättmetallfälgar etc) och med svart metalliclack. Tycker bilen är ett fynd för det priset. Dessutom är driftskostnaden låg. Endast 360 kr/året i skatt. Drygt 2 500 kr/år i försäkring, för 2 000 mils körsträcka, storstad, och med allt inkluderat typ hyrbil. Trumbromsar bak, traditionell handbroms, enkelt att byta lampor själv ... billigt, beprövat och bra!

Opraktisk? Till viss del. Aningen hög lasttröskel bak och det går bara att fälla hela ryggstödet bak. Spelar ingen roll för min del, har Cactusen som andrabil. I övrigt är bilen väl disponerad, med sköna framstolar och god takhöjd både fram och bak. Härlig fjädring, känns som att Citroën har hittat tillbaka till sin paradgren.

Något negativt? Ja, låt oss nu gå in på det som motorjournalisterna borde skriva om när det gäller sikt och Cactus. Rutorna bak går ju inte att hissa ner, endast att fälla ut. De dagar när bilen har stått parkerad i duggregn, så går det inte att hissa ner rutorna och få bort alla tusentals små regndroppar. Det försämrar sikten, till skillnad från det obefintliga imma-problemet.

#26
2015-01-15 23:06

Att det inte går att hissa ner fönster bak spelar väl ingen roll så länge det finns fungerande klimatanläggning.
Om det nu finns på Cactus?
Hur ofta öppnas fönster på bilar överhuvudtaget, förutom vänster framfönster för att ta biljetten?
Trumbromsar bak är en fördel på en bruksbil, det håller ner underhållet liksom konventionell handbroms.
He-he, tusentals regndroppar på bakre sidorutor, vem bryr sig?

#28
2015-01-16 09:53

Infotainmentskärmen ser inte ut att passa in i inredningen. Ser ut som om någon bara limmat fast en ipad på instrumentpanelen.

#29
2015-01-16 09:59

C4Cactus, det är inte första gången Vi bilägare skriver sådant som är felaktigt. Om det är slarv, inkompetens eller agg mot vissa biltillverkare låter jag bli att fastslå. Men det naggar förtroendet för tidningen i kanten.

När den bilmodell jag har testades av tidningen gjorde man till exempel ett nummer av att det inte gick att fästa remmarna till en bilbarnstol i baksätet bakom passagerarsätet. Samtidigt har jag en bakåtvänd barnstol i en likadan bil där jag - trots att jag inte arbetar med bilar - utan problem kunnat förankra bilstolens remmar där ViB hävdade att det inte var möjligt. Hade det inte gått hade jag inte köpt just den modellen.

Detta i kombination med diverse märkliga slutsatser och resonemang gör att jag misstänker att journalisterna inte alltid är så objektiva. En journalist som är missnöjd med sitt av biltillverkaren bekostade hotell kanske kan vara mer benägen att vara negativt inställd i sin provkörningsrapport.

#31
2015-01-16 11:47

Journalister liksom vi övriga är också människor och inte helt objektiva robotar så vi får nog räkna med subjektiva bedömningar och värderingar - precis som från alla som skriver kommentarer här som i många fall är väldigt subjektiva i sina omdömen om "älsklingsmärket" och motsvarande fördömanden av de bilar man av nån anledning inte gillar. Jag inbillar mig dock att ViB är en aning mindre "befläckade" än många andra biltidningar och dom testar dessutom mestadels bilar som kan vara intressanta för en stor del av läsekretsen vilket jag personligen uppskattar.

#32
2015-01-16 13:25

C4Cactus, tack för rapporten...den var ungefär vad jag förväntade. Det är säkert en mycket bra bil om man kör mycket stadstrafik pga den låga vikten. Dock så är det nog ingen pendlarbil som man kör i högre farter pga höjden på fordonet samt den klena motorn, för då kommer nog förbrukningen att sticka iväg mot kanske 0,8 liter/mil eller nåt i den storleksordningen. Min Skoda Octavia ligger på 0,65 Liter/mil blandad körning och ungefär 0,52-0,55 liter/mil på landsväg med en 140 Hkr (bensin och automat).

#33
2015-01-16 14:52

Ni som tror att Cactus är hög har nog misstaget er en aning. Den är 1,53 vilket innebär att den t ex bara är 3 cm högre än Passat och Mondeo och 4 cm högre än Fabia. Så nåt högbygge vill jag absolut inte kalla Cactusen.

#34
2015-01-16 15:39

Vem vill ha en Octavia och köra den i vinterföre? Hoppar och dunsar som bara den, kanske den är tänkt att köras bara på jämna vägar? Cactus vinner med hästlängder i vinterföre.

#35
2015-01-16 16:04

Jag provkörde själv Cactus flera omgångar i höstas, långa turer på alla möjliga väglag. I slutänden föll det på PSA:s märkliga prissättningsstrategi. För 190 000 skulle jag ha fått en Cactus med THP 110 med klimatanläggning, backkamera etc. För 10 000 *mindre* hade jag fått en Peugeot 308 SW med samma motor och ungefär likvärdig utrustningsnivå, plus minus någon finess. 4000 mer så hade jag i stället fått THP 130-motorn samt adaptiv farthållare, LED-strålkastare och annat som inte ens finns på tillvalslistan för Cittran. Och visst, Cactus är en komfortabel bil, men inte alls i nivå med en 308.

Den enda konfiguration jag egentligen kunde motivera ekonomiskt var den med PureTech 82-motorn, i den konfiguration som C4Cactus valde. Då är den verkligen prisvärd, men den motorn är inte jättekul när man kör väldigt mycket landsväg. Är därför Peugeotägare nu och såklart nöjd, men jag hade gärna köpt en vettigt prissatt Cactus i stället.

#36
2015-01-16 16:09

Peugo, vilken vinter? Haha, hoppas alla för utnyttja sin fyrhjulsdrift och högre markfrigång *ironi*. Varför skulle du inte kunna köra en vanlig Octavia på vintern? Jag tror nog att det är en bättre bil på vintern än de flesta andra. Har du ens kört en Skoda? Testa en Octavia generation III så skall du få se på grejer, lova att inte bli kär och köper bilen bara. Jag var själv skeptisk inställd till Skoda då jag kört SAAB/Toyota innan...men så här i efterhand med 1600 mil körda har jag ett leende på läpparna. Det enda som jag är lite orolig över är DSG lådan. En mycket praktiskt, rymlig bil med låg förbrukning.

#37
2015-01-16 20:01

Jag tycker att Cactusen är trevlig på långfärd, inte minst tack vare bekväm fjädring och sköna framstolar. Har provat den två längre resor och då har den dragit runt 0,50 liter/milen.

Jag fick ett ha-ha på mitt inlägg om duggregn på bakre sidorutor, som ju inte går att hissa ner och göra rutan ren från regn. Självklart inget stort problem i vanliga fall, men är det mörkt ute och man ska backa ut bilen på den lokala Ica-parkeringen, ja, då riskerar man att det blir aj-aj i stället.

Kan tycka det är lite synd att Vi Bilägare valt 110 hk-version med 17-tumsfälgar. Jag kan hålla med om att Cactusen blir aningen dyr med större motoralternativ. Och 16-tumsfälgarna ger något bättre komfort, jag provade själv noga innan köp.

#38
2015-01-16 20:23

Jag håller inte med om påståendena att prissättningen har blivit helt fel. Vi Bilägare valde Shine-versionen alltså top-of-the-line, men varför döma ut Cactus bara för att Vi Bilägare valt den dyraste versionen för att få en navigator, mörktonade bakrutor och automatisk parkering plus lite annat onödigt som 8Gb Jukebox-minne för stereon och extra högtalare.. ? En vettig Cactus är Feel och med 110 hästars motorn plus komfortpaket med automatisk klimatanläggning, 16" aluminiumfälgar och City pack med backkamera så landar det på 176 800 kr. Någon i tråden nämnde 190 000 kr för den utrustningen, nej det är 176 800 kr! Ni tittar ju på Shine, det är ju helt fel version att titta på... Gå på Feel + Pluspaket + City paket = 176 800 kr. Jag tycker det är prisvärt. Och navigator har de flesta i sin Smartphone...

#39
2015-01-16 20:14

Gällande höjden... Cactus är inte högre än en vanlig bil, men den har högre markfrigång. Den är alltså lägre än en vanlig bil eftersom den inte är högre trots en högre markfrigång. Citroën valde att göra bilen låg för att få till bra aerodynamik och få en låg bränsleförbrukning. Den högre markfrigången gör den bra på landsbygden med dåliga vägar där andra bilar slår i frontspoilern.

Gällande imman, den är alltså inget problem. Ställ in 22 grader och kör den på auto. Vi Bilägare spekulerar i att avsaknaden av stort utsläpp på höger sida innebär att bilen immar igen mer, men det är inte sant. I min Picasso har jag utsläppen på sidorna avstängda och mina rutor immar inte igen. Cactus har sidoutsläpp ovanpå panelen vid diskanthögtalarna. Det finns ett defrosterläge, använd det om det immar. Det är bara en knapptryckning bort, jag tycker hela den här imnings-historien är tramsig - det är ju bara att trycka på defrostern. Knappen sitter nedanför skärmen, lätt och enkel att hitta och trycka på.

#40
2015-01-16 22:50

Raphael, det stämmer. När jag shoppade bil fanns inte THP 110 i Feel-utförandet, trodde det fortfarande var så. Med det sagt: till priset av en 110-hästars Cactus får man fortfarande en bättre bil från samma koncern. Det behöver de ändra om de vill undvika intern kannibalism.

Vad gäller navigatorn så håller jag med. Det är en bra finess att ha någon enstaka gång, men gränssnittet i PSA:s GPS är helt förskräckligt.

#41
2015-01-17 15:59

Zoidberg, då ber jag att få upplysa dig om att KW Bruun Automobil AB (som äger Peugeot Sverige) har rea på Peugeot sedan hösten 2014 och den rean slutar sista januari i år, eller så länge lagret räcker - om lagret säljer ut innan reans slutdatum. Detta gör att KW Bruun rear ut exempelvis 308 SW Active och Allure med 17 000 kr jämfört med ordinarie cirkapris. Peugeot bestämmer inte över KW Bruuns Automobil AB:s prissättning utan det är en privatägd bilhandlare som köper sina bilar från Peugeot och sätter sina egna priser och gör sina egna marknadskampanjer. PSA-gruppen säljer en Peugeot 308 dyrare till KW Bruun än de säljer en Cactus till Citroën Sverige. Om nu KW Bruun vill satsa sina reklampengar och sänka sina försäljningsmarginaler på att erbjuda stora rabatter och utförsäljning av sina bilar, så har PSA-gruppen inget inflytande över det. Det beslutet är helt upp till KW Bruun själva, om de anser att de har ekonomi att göra det - eller om de menar att de kommer att öka försäljningen såpass mycket så att det betalar för förlusten som de sänkta marginalerna innebär - så är det upp till dem och det företagets ekonomi.

Cactus säljs till ett introduktionspris sedan lanseringen, men detta introduktionspris är - till skillnad från KW Bruuns rea - inte tidsbestämt och därför är det i praktiken ett ordinarie pris. Och skillnaden mot ordinarie cirka pris är 10 000 kr och inte 17 000 kr som hos KW Bruun. Men observera nu att detta ordinarie pris hos Citroën bara är en papperskonstruktion, det är inget som existerar i praktiken. KW Bruuns kör ett tidsbegränsat erbjudande, en tillfällig rabatt.

Jag tycker inte situationen är särskild märklig och jag tycker inte att Citroën Sverige automatiskt måste köra med utförsäljningskampanjer bara för att KW Bruun gör det. KW Bruun och Citroën Sverige är företag som är helt oberoende av varandra, den enda gemensamma nämnaren är att de köper bilar från samma koncern men de köper inte ens bilar av samma märke.

Cactus har ett lågt pris och är en prisvärd modell, inte minst sett till konkurrenterna i klassen. Peugeot 308 är en utmärkt och prisvärd bil som utförsäljs nu till ett extra rabatterat rea-pris och kampanjpris fram till den sista januari.

När det gäller kannibalisering inom koncernen, så är Cactus och 308 väldigt olika bilar som är konstruerade utifrån olika konstruktionsfilosofier och det är helt olika erbjudanden till kunderna. Peugeot 308 har inte minskat sin försäljning i Europa sedan Cactus introducerades, tvärtom så ökar Peugeot 308 sin försäljning. Detta innebär att det sker ingen intern kannibalisering mellan 308 och Cactus, utan båda har sin plats på marknaden. Cactus har fått en mycket bra start i Europa och säljer bättre än sina asiatiska konkurrenter (Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3, Honda Civic etc.), det är bara Toyouta Auris som säljer bättre än Cactus av asiaterna. Peugeot 308 säljer bättre än Toyota Auris i Europa och ligger på ung samma som Opel Astra, men Peugeot ligger i omkörningsfilen.

Jag skulle gärna ha en Cactus, men jag är inte intresserad av att ha en 308 - varken halvkombin eller helkombin. 308 är en mycket bra bil, men jag föredrar den design, känsla och högre markfrigång som Cactus har och den speciella konstruktionsfilosofi som innebär lägre ägarekostnader så i längden blir Cactus billigare. Vill jag ha en Cactus så köper jag den, för den är attraktiv i sig självt. Jag skulle inte köpa en annan bil bara för att en annan bil skulle vara tillfälligt billigare, inte om det är Cactus som jag verkligen vill ha.

När det gäller vilken bil som är bättre - en 308 eller Cactus, eller för den delen den vanliga C4 halvkombin - ja det handlar om tycke och smak. Det är mer kannibalisering mellan 308 och den vanliga C4:an än Cactus. Den vanliga C4:an är en mjukare och komfortablare bil än 308:an och det gör den bättre enligt många, men 308:an har en sportigare känsla och är roligare att köra och det gör den bättre för andra. Cactus är ett helt annat erbjudande, en helt annan profil och konstruktionsfilosofi och därmed har sin egen och unika nisch i detta marknadssegment.

Nästa generation C4 kommer följa den nya bana som Cactus har inlett, vilket ytterligare minskar kannibaliseringen. Dagens Cactus är ingen direkt efterföljare till den vanliga C4 halvkombin, utan är ett mellanspel. Nästa generation Cactus tar över både efter dagens Cactus och dagens C4 halvkombi. Cactus är ett experiment, ett test av marknaden, men den har blivit så framgångsrik så nu växlar Citroën över till den stilen för den verkliga efterföljaren till dagens C4 halvkombi.

Jag tror att Cactus kommer att bli en intressant samlarbil och definitivt räknas som en av bilvärldens klassikers i framtiden, så att köpa en Cactus idag ser jag som en bättre framtidsinvestering. Det är en bil som redan håller på att bli kult, redan så här i början av sin födelse på marknaden. Och det bådar gott för framtiden. Cactus är en väldigt speciell bil för väldigt speciella människor.

#42
2015-01-17 13:05

Cactus har vunnit Top Gears "hatchback of the year".
http://www.perrys.co.uk/car-news/news/top-gear-names-c4-cactus-hatchback...

Och här har vi en speciell krom-Cactus, för musiktidskriften Q Magazine där Jean-Michel Jarre mottog pris - givetvis skjutsades han i denna krom Cactus. En krom-Cactus passar som en utmärk accessoar till Jarres egna krom-hifi produkter under varumärket Jarre Technologies. Hade Jarre gjort en bil, så hade det sannolikt blivit typ krom-Cactus. :)
http://www.perrys.co.uk/car-news/news/citroen-rocks-q-awards/

#43
2015-01-17 13:30

Var förbi både Peugeot- och Citroen-handlaren idag. En hyfsat utrustad 308 med 110 hk bensin och manuell låda betingade ett pris på 169.900 kr - inget sagt om nån "rea" men det kan ju ändå vara så. De två Cactusar som fanns i hallen betingade priser på runt 195.000 kr (!!) - då var det 92 (?) hk diesel + automat. Om detta är lågpris för en bil byggd på C3-plattformen så finns det nog en mycket stor mängd bilmodeller som man kan kalla lågprismodeller. Och om handlaren tror att han skall få fart på Cactus-försäljningen genom att visa Cactusar för ca: 195.000 kr i sin bilhall så är jag rätt övertygad om att han tänkt fel. Nä - max typ 150.000 kr för en bra utrustad Cactus är nog var jag personligen tycker att smärtgränsen för detta fordon ligger på - om jag nu överhuvudtaget skulle fundera på en PSA-bil. Och - om jag hade trivts med instrumenteringen på 308:an så hade det nog helt klart blivit en sån istället för en Cactus eftersom prisbilden knappast talar till Cactus fördel dessa bilar emellan. Oavsett vad PSA's PR-avdelning påstår i denna tråd.

#44
2015-01-17 15:04

Pi, KW Bruuns kampanjpris för Peugeot 308 är 169 900 kr för Active-modellen och det gäller t o m sista januari 2015. Det är alltså ett tidsbegränsat erbjudande, ett rabattpris och ett rea-pris. Och dessutom är det för en bensinbil. Alla märken och alla bilar har då och då kampanjer, rabatter och reor som är tillfälliga. En del av detta är nationella, andra är lokala och gäller specifika handlare.

Så vad du i praktiken säger, det är att du klagar på Citroën för att de inte rear ut sin Cactus bara för att KW Bruun rear ut 308:an just nu, en rea som slutar den sista januari. Sedan jämför du bensin och diesel och förvånas över att dieseln är dyrare. Diesel är dyrare än en bensinbil, därför att dieselmotorn är betydligt dyrare att tillverka. En Cactus med 110 hästars bensin kostar inte 190 000 kr med backkamera, farthållare, klimatanläggning, 16" fälgar etc. etc utan den kostar 176 800 kr - det har jag redan talat om. Och ja, jag tycker detta är prisvärt för en bil i lilla mellanklassen som konkurrerar med Golf etc. Väljer man diesel så kostar det mer ja, men det gör det för andra märken också. Väljer du till automat så kostar det extra igen.

Som jag redan har skrivit, PSA säljer Cactus till ett lägre pris än 308:an. KW Bruun har tillfälligt valt att minska sina marginaler och erbjuda väldigt stora rabatter, det är deras beslut och de sätter sina priser därför att de är ett eget företag. PSA bestämmer inte vilka kampanjer eller marginaler som KW Bruun sätter, utan det är KW Bruun som gör det. Just nu har KW Bruun ett tillfälligt extra rabatterat pris som är tidsbegränsat och upphör sista januari.

Jag är inte insatt i detaljerna bakom KW Bruuns beslut, det kan handla om något så enkelt som att de var väldigt optimistiska i sina prognoser och köpte upp sig på för många bilar och därför vill de nu bli av med dem snarast möjligt och det är därför som de ger en rabatt på 17 000 kr på 308:an.

#45
2015-01-17 16:01

Sedan så är inte Cactus en lågprisbil i betydelsen en billig enkel bil med föråldrad kvalitet. Jag har tidigare förklarat Citroëns marknadsstrategi och modellutveckling, men låt oss ta detta igen: Citroëns syfte är inte att konkurrera med Dacia utan syftet är att konkurrera med Skoda. Skoda kostar mer än Dacia. Peugeot konkurrerar med Volkswagen, Citroën med Skoda och DS konkurrerar med Audi. Detta är strategin. Cactus har ett lågt pris jämfört med flera konkurrenter i lilla mellanklassen, men det innebär inte att det är en lågpris bil.

Idén bakom Cactus är att erbjuda en bil som ger låga ägandekostnader, som är billig att serva, reparera och som håller premiumkvalitet. Cactus är alltså ingen billig bil, utan det är en kvalitetsbil, en resurssnål premiumbil som säljs till ett lågt pris jämfört med sina konkurrenter som Golf, Toyota Auris, Ford Focus med flera. Den har en annorlunda mix av utrustning än konkurrenterna har, det är ingen "me too" produkt utan det är en bil som mejslar ut sin egen nisch...

#46
2015-01-17 16:00

Eftersom Cactus är en succé i Europa och redan nu säljer bättre än Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3 och Honda Civic och ligger för att köra om Toyota Auris så finns ingen anledning för Citroën att sänka priserna. Varför skulle man sänka priserna på en bil som säljer bra? Hög efterfrågan leder inte till sänkta priser, snarare är ju det marknadsekonomiska tänket att hög efterfrågan höjer priserna!

Succén för Cactus visar att denna nischade, speciella och unikt designade bil har hittat sina köpare. Och den kannibaliserar inte på Peugeot 308:ans försäljning eftersom 308:an också ökar sin försäljning i Europa. De är väldigt olika bilar och väljs av olika köpare, så även fast de är kollegor inom samma marknadssegment och storleksklass så väljs de av olika köpare. Cactus har helt enkelt sin egen nisch, det är en unik bil för unika köpare...

Och jag förstår att det irriterar många, att det är en nagel i ögat på många att Cactus är en försäljningssuccé! Därför att Cactus är en udda bil, den bryter mot normer, den bryter mot konventioner, den bryter mot traditionellt tänkande och konservatism. Det är en bil för fritänkare, det är en bil som står för yttrandefrihet, jämlikhet och broderskap. Och det är en bil för de som vågar gå sina egna vägar istället för att följa strömmen. Och ja detta är provocerande, kanske framförallt i Sverige där det finns den berömda Jante-lagen (som egentligen kommer från Norge ursprungligen, ironiskt nog).. Denna idé att du ska inte tro att du är något, du får inte sticka ut, du får inte bryta mot strömmen.. Och Cactus bryter mot allt detta! Det är en ny bil för en ny tid och för nya tankar, nya livsstilar och nya beslut.

Och sådant är ju obekvämt och obehagligt, mångfald och mångkultur skrämmer människor som tycker det är obehagligt med det som är annorlunda... Men lär man känna Cactus, ger man Cactus en chans så märker man att Cactus inte är farlig, Cactus är trevlig, gemytlig och har en fantastisk personlighet. Rädsla kommer av okunskap, lär man känna även de som verkar annorlunda, som har andra bakgrunder, andra traditioner, andra normer, så kommer man att märka att det är inget att vara rädd för och då kan vi bygga ett samhälle med mångfald och mångkultur där vi tillåter och accepterar och även välkomnar de som vågar gå mot strömmen och helt enkelt vara sig själva. Cactus är ett statement för detta.

#47
2015-01-17 16:13

När det gäller Citroën-handlaren som skyltar med toppmodellen istället för de billigare versionerna - Ja om köparna tycker att den är för dyr så kan handlaren säga "Men då har vi den här versionen och den är mycket billigare". Cactus kommer inte bara i en version, en motor och en utrustningsnivå. Cactus kommer i tre utrustningsversioner och där mellanivån - Feel - är den som Citroën Sverige räknar med blir den mest sålda.

Men sen så har ju många svenskar en förkärlek för toppversioner och gärna väljer dem, det är ett köparmönster där svenskarna skiljer sig tydligt från övriga Europa. De allra enklaste och billigaste modellerna har visat sig inte kunna säljas här i någon stor omfattning, svenska köpare vill helt enkelt ha elektriska fönsterhissar, klimatanläggning, farthållare, elektriskt uppvärmda och justerbara sidospeglar, blåtand, handsfree och multimedia-stereo och så vidare och så vidare...

T o m Dacia säljer bäst av sin toppversion Laureaté.. som visserligen har en utrustningsnivå som är lägre än Cactus i Feel-version men det är ändå en toppversion... Billigaste Daciorna finns bara i prislistan, för kunderna köper dem inte utan det är Laureate för de olika modellerna som de flesta väljer, sedan väljer några få mellanversionen den som är ett steg uppåt från basversionen som som bara finns i prislistan... Men Cactus har inte som syfte att konkurrera med Dacia. Dacia bygger på äldre Renault-delar och är visserligen förnuftiga bilar men samtidigt konventionella bilar.

Cactus bygger på nya och annorlunda design- och konstruktionsfilosofier, där resurssnålheten - det som gett bilen namnet Cactus - går igenom in i minsta detalj.

#48
2015-01-17 16:26

Raphael - nu får du ge dig. Du formligen svämmar över denna tråd med dina upprepande spam-inlägg och jag kan lova att jag inte längre orkar läsa dom för så mycket gratis-PR tycker jag inte att PSA-produkterna är värda. Jag tror att du skjuter dig själv i foten genom att skriva så många och långa inlägg - vill du verkligen nå fram med dina PR-budskap skall du nog försöka fatta dig lite kortare vilket också är den gängse uppfattningen för hur man skall få skrivna budskap att slå igenom och bli lästa.

#49
2015-01-17 16:36

Går cactusen att få med strålkastarspolning?
Om inte , är den verkligen byggd för svenska vägar?

#50
2015-01-17 16:37

Raphael jobbar du för KW Bruun ? Du verkar vara väldigt insatt

#51
2015-01-17 16:47

Undrar hur länge en bil ska introduceras på en marknad?

Nu konkurrerar den tydligen med Golf igen, för ett tag sen så var de ju helt olika och tilltalade helt olika personer.
Konkurrerar den med Golfen när det rör sig om priset, men inte när det rör sig om bilen?? :

"Jag tror att Cactus kommer att bli en intressant samlarbil och definitivt räknas som en av bilvärldens klassikers i framtiden, så att köpa en Cactus idag ser jag som en bättre framtidsinvestering. Det är en bil som redan håller på att bli kult, redan så här i början av sin födelse på marknaden. Och det bådar gott för framtiden. Cactus är en väldigt speciell bil för väldigt speciella människor."

Det här var bland det roligaste jag läst här på forumet :-)

#52
2015-01-17 18:41

Pi, nu får du verkligen ta och ge dig. Jag skriver inga PR-inlägg. Jag skriver saklig och seriös information. Om du vill nå mig med dina inlägg, så kan du återkomma när du skriver sakligt och korrekt istället för att klaga på mina inlägg. Och apropå klagan, jag kan tala om för dig att du möter inte min standard och krav på inlägg. Jag tycker att du skriver väldigt tråkigt, jag skrattar inte någon gång när jag läser dina inlägg. Jag orkar inte läsa dina inlägg om du inte ens klarar av att vara ens lite rolig. Så jag tycker du allt får ta och skärpa till dig nu och bättra på dina inlägg. Om du verkligen vill bli läst Pi, så rekommenderar jag dig att du försöker komma med ett litet skämt då och då. Som det är nu orkar jag inte läsa dina kommentarer.

#53
2015-01-17 18:45

Diesel, jag jobbar varken för KW Bruun eller för Citroën. Man behöver inte jobba för KW Bruun för att veta att de har ett tillfälligt kampanjpris som gäller tills den sista januari, det räcker med att läsa prislistan på deras egen hemsida där de talar om detta... Och då rekommenderar jag att man även läser det finstilta, för det är där de talar om att det är tidsbegränsat. Det är rea, det är rabatt. Så enkelt var det, alltså ingen raketforskning...

Och jag vet att KW Bruun i Sverige är ett dotterbolag till det danska företaget KW Bruun som har haft agenturen i Danmark för Peugeot under lång tid, Peugeot sålde Peugeot Sverige till KW Bruun för många år sedan (andra hälften av 90-talet) och jag läste de pressmeddelanden som släpptes då.

Sedan har jag tydligt talat om att jag inte vet varför de erbjuder dessa rabatter just nu, utan jag spekulerar i att de har sänkt sina marginaler och ger dessa rabatter därför att de har varit för optimistiska om marknadens utveckling och därmed har köpt på sig för många bilar som står i lager som de vill bli av med - att ha bilar stående kostar pengar. Det brukar vara därför stora rabatter ges...

Och jag vet att PSA säljer Peugeot 308 till ett högre pris än Cactus, därför att den kostar mer att tillverka. Så det innebär att KW Bruun har sänkt sina marginaler för att kunna rabattera bilen med 17 000 kr (och jag vet att det är 17 000 kr eftersom det går att läsa i deras prislista). Men detaljerna bakom denna marginalsänkning och rabattering, det kan bara KW Bruun svara på. Jag har inga kunskaper om deras interna ekonomi.

En vanlig konstruktion vid kraftiga rabatter, det är att generalagenten står för en del och att återförsäljaren står för en del, dvs att båda sänker sina marginaler för att sänka priset på bilen. Huruvida denna konstruktion gäller i det här fallet eller inte, det vet jag inte. Men det spelar ju egentligen ingen roll, det är ju bara en fördelningsfråga mellan generalagent och ÅF hur de fördelar detta mellan sig.

#54
2015-01-17 18:31

Peter E, jag har redan besvarat dig men eftersom du inte läste mitt svar så tar vi det än en gång. Cactus och Golf konkurrerar med varandra inom samma marknadssegment och storlek på bil. De är alltså konkurrenter. Har vi det klart så långt?

Och här skapar Cactus sin egen nisch genom att den erbjuder sin egen stil. Förstår jag dig rätt som att du tolkar detta som ett påstående att Cactus inte kan konkurrera med Golf därför att Cactus innebär en egen stil och egen nisch i samma marknadssegment och storlek som Golf ligger?

Men vad du säger där Peter E, det är då att för att konkurrera med Golf så måste man göra precis samma bil som Golf. Och då undrar jag, varför ska man göra det när nu Golf redan finns? Varför skulle Citroën göra en Golf när Golf redan finns? Detta betyder även att du anser att bara Golf kan konkurrera med sig själv, att Golf inte har några konkurrenter eftersom det bara är Golf som är en Golf.

Och jag säger, bilar som är olika kan absolut ändå vara konkurrenter när de befinner sig i samma storleksklass och marknadssegment och det är vad Cactus och Golf gör. Sedan är Cactus en bil som bryter mot konventioner och traditioner och har en väldigt utpräglad och extrovert stil som gör att den är väldigt speciell, den är vågad i sitt uttryck.

Så samtidigt som Cactus kör sin helt egna stil så konkurrerar den också mot Golf, Focus, Opel Astra med flera.

Har vi rett ut detta nu, detta som jag redan tidigare har förklarat för dig, eller ska vi ta det en tredje gång för att vara på den säkra sidan? Jag kan gärna förklara detta fyra-fem gånger till, inga problem!

#55
2015-01-17 19:17

En Opel Corsa, som är en mindre bil i en mindre storleksklass än Cactus, den kostar 191 800 kr med 115 hästars bensinmotor och en utrustningsnivå som motsvarar den större Cactus Shine med 110 hästars motor. Lilla Corsa top-of-the-line kostar alltså som den större Cactus top-of-the-line med motsvarande motor. Och då drar dessutom den mindre Corsan mer bränsle enligt EU:s förbrukningsnorm... Jag lade till paketet som innehåller 16" aluminiumfälgar eftersom Cactus har det - för att matcha dem så mycket som möjligt. Opel kallar detta för "kampanjpris", men det finns ingen uppgift om tidsbegränsning vilket innebär att priset gäller tills vidare, alltså samma som Cactus introduktionspris - i praktiken är det ordinarie pris. Och motsvarar inte KW Bruuns tidsbegränsade och därmed tillfälliga kampanjerbjudande / rabatt.

Ett bättre val för Corsa-spekulanten är Enjoy plus premiumpaketet, då landar vi på 171 800 kr och får en utrustningsnivå som ung motsvarar Cactus 110 Feel + Plus + City-paket för 176 800 kr. Typ 5000 kr i skillnad.. Och då är det 15" fälgar på Corsa mot 16" aluminium på Cactus, så väljer du 16" fälgar till Corsan kommer du upp i Cactusens pris. Ja då tar jag hellre Cactus för den är fräckare på alla sätt och vis... :)

#56
2015-01-17 19:27

"När det gäller kannibalisering inom koncernen, så är Cactus och 308 väldigt olika bilar som är konstruerade utifrån olika konstruktionsfilosofier och det är helt olika erbjudanden till kunderna"

308 och Golf är konkurrenter.
Cactus är som du säger nåt helt annat, vi är rörande överens om det. :-)

Så jämför inte Golf och Cactus då inte ens PSA tydligen vill göra det. De har ju redan 308+ C4 till det.
Varför skulle de försöka med ytterligare en modell.

Jämför hellre Cactus med Fabia mm.
Den jämförelsen är mer hanterbar för Cactus än att försöka jämföras med golfklassen.
Den har liksom lite större chans då....

#57
2015-01-17 19:36

Jämför med Fabia kombi, pris för 110 hästars bensin i eleganceutförande+ komfortpaket+ 16 tums fälgar 164000kr.
Fast just under introdutionen(kort tid hos Skoda) så får du den 11000 kr billigare. 153000 kr.
Med autobroms mm, sånt som Citroen knappt kan stava till. Inte i "premiumbilen" Cactus i alla fall.
5 stjärnor i EuroNCAP.
Dessutom väger Skodan mindre så den belastar vår miljö mindre då det går åt mindre material.
Game over. Knock out i första ronden.

#58
2015-01-17 20:46

Tack Raphael, initierat skrivet och jag tror som du att Cactus blir framtida samlarbil.

Pris och värde är två skilda saker. Om folk värderar Cactus högre än 308 så blir priset därefter.

För mig handlar premium om intelligens, inte yta eller unken status. Cactusen är en bli med många intelligenta lösningar.

Det är möjligt att Skodan väger mindre än en Cactus, men det inverkar ju i så fall negativt på säkerheten. I den riktiga världen alltså, utanför EuroNcap.

Sedan tror jag att få väljer mellan Skoda Fabia och Citroën Cactus. I min värld är Skoda tristess och Citroën finess, men var och en har ju sin världsbild.

#59
2015-01-17 21:14

Nu var ju Peugeot 308 bilen som skulle frälsa världen, eller i alla fall Sverige. Nu blev det ju inte så, generalagenten är tvingad att rea bilarna till en spottstyver. Annat lät det när vår egen PSA-agent beskrev den kommande succén. Att man skulle återgå till listpriset efter den 31/1 är ju en dröm att drömma om;-)

C4 Cactus är en dagslända som kommer att dö mycket snart. Så resonemanget om "samlarbil" är väl inte helt taget ur luften. Men priset är ju komiskt. Man kan köpa en vanlig C4 för under 150.000:-.

Att PSA har problem med sina produkter, ja det behövs inga raketforskare för att utröna detta.

#60
2015-01-17 21:15

F.ö. så har ViB beskrivit sin egen Peugeot 308 som "årets besvikelse". Men detta var o.t. så ursäkta.

#61
2015-01-17 22:00

Fortfarande inget svar från PR-avdelningen ang. strålkastarspolning på den svenskanpassade Cactusen.

Läste nånstans att Cactusen hade någon typ av vindrutespolning som sparar spolarvätska tack vare att spolmunstyckerna sitter i torkararmen. Vet inte exakt hur det ser ut men på mina Peugeot 405 jag hade satt det nåt sånt. Och javisst, de sparade mycket spolarvätska för de frös hela tiden så det gick inte åt nåt... :-)

#62
2015-01-17 22:35

Peter - enligt ViBs test av Cactus förra året så skall den faktiskt vara utrustad med strålkastarspolare. Men det är ju i o f s ingen garanti för att årets modell också är likadant utrustad. Men vad vi kan vara överens om är att den saknar en stjärna i Euro Ncap-testerna. Fast det är väl antagligen en feature enl PR-avdelningen...:)

#63
2015-01-17 23:13

Cactus har ingen strålkastarspolning. Spolning eller inte kan ju kvitta, däremot saknar jag bilar med riktiga torkararmar för strålkastarna som verkligen tar bort smutsen. Saab, kom tillbaka!

Krockprovet för Cactus i EuroNcap gick utmärkt, mycket gott skydd för förare, passagerare och fotgängare. Däremot saknas system som autobroms och då kan man inte få en femte stjärna. Jag föredrar att bromsa själv, eftersom jag anser att jag kan tänka själv och bör hänga med i trafiken, så för min del spelar det ingen roll.

Spolarmunstycken i torkararmen funkar utmärkt, rutan på Cactusen blir väldigt ren med väldigt liten dos spolarvätska. Om spolarvätskan fryser, ja, då har man spätt ut med för mycket vatten. Snålhet och vishet, ni vet.

#64
2015-01-17 23:26

Ja bilen är full med intelligenta "lösningar" Ingen strålkastarspolning= intelligent. Ingen autobroms= Intelligent. Ej delbart baksäte= Intelligent. Ingen varvräknare= Intelligent.

#65
2015-01-18 03:31

Javisst är det intelligent att plocka bort sådant som inte behövs, t ex autobroms, delbart baksäte och varvräknare. Många bilar har smarta detaljer, men få kan som Cactus påvisa en intelligent helhet (enkel, sparsam, flärdfull, avkopplande).

#66
2015-01-18 08:02

Autobroms med tillhörande finesser så som adaptiv farthållare måste väl ändå vara det bästa som hänt i bilvärlden på senaste åren!?

#67
2015-01-18 10:14

Håller med L West till fullo - och i fallet autobroms så är vi nog inte många år ifrån att det kommer att bli obligatoriskt på nya bilar på samma sätt som t ex ABS-bromsar. Tror man att man i alla lägen är bättre på att uppfatta farliga situationer som kräver en snabb inbromsning än vad ett autobromssystem är så är man nog tyvärr ute och seglar rätt ordentligt. Jag uppskattar varje ny bil med autobroms så minskar risken att närsynta bilister kör in i min bils bakdel - en närsynthet som tilltagit dramatiskt under senare år och det oavsett vinter- eller sommarväglag märkligt nog. Och delbart baksäte använder jag personligen ofta liksom varvräknaren och strålkastarspolarna. Nja - argumenten för allt som snålats bort på Cactusen - utan att priset för den delen följt med ner - tryter betänkligt. Och den som testat adaptiv farthållare på t ex 1 + 2-vägar, där hastigheten kan variera avsevärt mellan 1-filigt och 2-filigt, vill nog inte gärna vara utan den funktionen därefter. Och den som vill ha den enkla OCH billiga bil som Cactus utger sig för att vara men som den inte uppnår när det gäller priset - den personen väljer antagligen en Dacia istället där i alla fall priset är lågt. Jag har i sig inget emot en bil som Cactus utan problemet är att den utger sig för att vara en enkel, okomplicerad och billig bil men priset avspeglar tyvärr inte denna enkelhet och den brister dessutom avseende moderna säkerhetssystem.

#68
2015-01-18 13:08

Jovisst kan det vara bra om bilen bakom har autobroms. Men tänk situationen att DU har autobroms, någon ligger nära bakom din bil och har INTE autobroms. Plötsligt så bromsar din bil in för att reglera avståndet till framförvarande bil och pang, så har du en grogrund för en olycka med whiplash som följd.

Den mänskliga hjärnan är tusenfalt mer intelligent än vilken dator som helst.

#69
2015-01-18 13:52

C4Cactus - du har nog inte läst på riktigt hur autobromsen fungerar samt att ditt exempel åter belyser problemet med närsynta människor utan tanke på övriga trafikanter så tyvärr - ditt exempel är irrelevant. Och den tvärbromsar inte för att REGLERA avståndet utan den tvärbromsar för att undvika en kollision - och då är i ditt exempel min bil väldigt nära den framförvarande. Den kan bromsa för att reglera avståndet men då är det nog normalt när den adaptiva farthållaren är inkopplad och då är det ingen tvärbromsning.

#70
2015-01-18 14:59

Maxpris för en kaktus borde vara 129 000:-.
Kommer falla som en sten värdemässigt. Säkert 50% på ett år med massa elfel etc.
Bakrutorna går inte ens att hissa ner (!?). Skulle gärna smälla upp min dörr i en dock, så man kan testa stötdämparna på sidorna.

#71
2015-01-18 15:46

Pi förklarar autobroms på ett helt riktigt sätt. Man ska inte blanda ihop det med den adaptiva farthållaren som håller/reglerar avståndet till det framförvarande fordonet.
På min bil kan jag stänga av farthållaren men inte autobromsen.
Autobromsen har räddat mig en gång på 3000 mil, en sekunds ouppmärksamhet(snygg kvinna på trottoaren...) gjorde att jag ej såg att bilen framför bromsade kraftigt, men det såg min bil :-)
Man får verkligen ett bryskt uppvaknande vilket gör att man skärper sig i fortsättningen.
Autobromsen är ett hjälpmedel som ska ses som ett sådant.
Finns absolut inga negativa saker med den så jag skulle gärna se att så många bilar som möjligt blir utrustade med autobroms.
Så även Cactus, airbumps gör liksom inte att autobroms blir onödigt :-)
Autobroms är ett hjälpmedel, inget som tar över bilkörningen.
Varje krock som kan undvikas, liten eller stor är ju enbart positivt.

#72
2015-01-18 18:04

Jag har inte nämnt adaptiv farthållare, utan enbart autobroms. Gäller att inte blanda ihop begreppen. Ju mer automatik i en bil, desto större risk att något pajar. Tänk hur det gick när Volvo skulle demonstrera sin autobroms och den inte funkade inför den församlade världspressen.

Hur mycket Cactusen sjunker i värde står skrivet i stjärnorna, men lågt inköpspris gör ju att fallet i pengar inte blir så farligt. De flesta bilar sjunker cirka 50 procent på tre år. Har man inte råd att ta det värdefallet ska man över huvud taget inte snegla på ny bil.

Många elfel i framtiden? Varför det? Sidorutorna bak går ju inte ens att hissa ner :-)

#73
2015-01-18 18:15

C4Cactus skrev: "Jovisst kan det vara bra om bilen bakom har autobroms. Men tänk situationen att DU har autobroms, någon ligger nära bakom din bil och har INTE autobroms. Plötsligt så bromsar din bil in för att reglera avståndet till framförvarande bil och pang, så har du en grogrund för en olycka med whiplash som följd.
Den mänskliga hjärnan är tusenfalt mer intelligent än vilken dator som helst."

Jo, tjena, du har inte förstått något ö.h.t. Vari ligger skillnaden om du bromsar själv eller om autobromsen gör det?

"Den mänskliga hjärnan är tusenfalt mer intelligent än vilken dator som helst." Tja....

#74
2015-01-18 19:21

Peter E:

"308 och Golf är konkurrenter.
Cactus är som du säger nåt helt annat, vi är rörande överens om det. :-)"

Då är vi alltså överens om att Cactus utgör en egen nisch i den lilla mellanklassen och konkurrerar med 308, Golf, Ford Focus, Mazda 3 med flera...

"Så jämför inte Golf och Cactus då inte ens PSA tydligen vill göra det. De har ju redan 308+ C4 till det."

Jag har sagt att Cactus och Golf är konkurrenter för de befinner sig inom samma segment på marknaden. Om du tittar på den europeiska försäljningsstatistiken så räknas Cactus in i precis samma grupp som Golf, Peugeot 308, Opel Astra, Mazda 3 med flera. Och därför konkurrerar de med varandra.

En Cactus kan absolut jämföras med en 308, men den är fortfarande ett annat erbjudande än vad en 308 är. Och en 308 är ett annat erbjudande än en Golf är, och 308:an konkurrerar fortfarande med Golf som Cactus också gör.

"Varför skulle de försöka med ytterligare en modell."

Det har jag redan förklarat. Cactus är ett experiment, ett test av marknaden för att se hur marknaden tar emot en så extrovert designad och speciell modell i den lilla mellanklassen, den är en nytolkning av 2CV och ingen absolut efterträdare till den vanliga C4:an utan utgör ett eget och nischat alternativ i denna bilklass. Och framgången för Cactus har gett Citroën modet att ersätta nuvarande C4 med nästa generation Cactus.

Cactus har sin egen stil i lilla mellanklassen, den är en cross-over modell. Den har hög markfrigång, mjuk fjädring, mjuka och komfortabla säten, avancerad multimediaanläggning, och en trevlig interiör som en nytolkning av 70-talet. Den har en lounge-soffa fram om du väljer automatväxlat. Och ja den har inte delbart baksäte bak för att spara vikt, därför har den också flipp-out rutor bak för att spara vikt. Smarta intelligenta lösningar för att bli en Cactus, alltså erbjuda låg förbrukning, låga servicekostnader och fokus på det väsentliga.

En 308 är en helt annan typ av bil. Den fokuserar på sportighet, en modest exteriör och en high-tech modern interiör. Den har fler elektroniska finesser än Cactus.

Titta på VAG-gruppen - de har Leon, Golf, Octavia, A3, som alla ligger i samma bilklass. Du frågar varför PSA-gruppen ska ha tre men VAG-gruppen har ju fyra modeller i samma klass...

"Jämför hellre Cactus med Fabia mm."

Men tittar du på den europeiska försäljningsstatisken så räknas Fabia som en småbil. Den ligger i segmentet under Cactus. Så Fabia och Cactus är inte konkurrenter, för de befinner sig inte inom samma klass.

"Den jämförelsen är mer hanterbar för Cactus än att försöka jämföras med golfklassen."

Cactus ligger i C4-klassen precis som Golf också gör, alltså lilla mellanklassen och därmed räknas den i samma försäljningsstatistik som Golf, Peugeot 308, Opel Astra med flera. Nu i höstas låg Cactus på 17:e plats i lilla mellanklassen, men då bör vi minnas att Cactus bara sålts sedan början av hösten medan de andra sålts sedan januari. Jag tror att när 2015 är slut så har Cactus hamnat bland topp 10.

Cactus har blivit en stor succé på marknaden.

#75
2015-01-18 19:04

Peter E: "Fortfarande inget svar från PR-avdelningen ang. strålkastarspolning på den svenskanpassade Cactusen."

Och vart skickade du ditt mejl till PR-avdelningen på Citroen Sverige? De kanske har mycket att göra nu. Men du behöver inte fråga PR-avdelningen om det, för jag vet svaret: Cactus har inte spolning på strålkastarna fram, därför att det helt enkelt inte behövs. Jag har det inte på min Picasso och mina strålkastare är inte smutsiga. Spoling på strålkastarna gör bara att det går åt en massa spolarvätska till ingen nytta och det är knappast miljövänligt, och om strålkastarna skulle vara hårt insatta av smuts så löses den smutsen inte upp av att det sprutas spolarvätska på det. Det är slöseri med resurser helt enkelt.

Bara för att det finns bilar som har spolarsprutning på torkarna så innebär inte det att det är ett måste, det innebär inte att andra lösningar inte kan fungera väldigt bra.

"Läste nånstans att Cactusen hade någon typ av vindrutespolning som sparar spolarvätska tack vare att spolmunstyckerna sitter i torkararmen. Vet inte exakt hur det ser ut men på mina Peugeot 405 jag hade satt det nåt sånt. Och javisst, de sparade mycket spolarvätska för de frös hela tiden så det gick inte åt nåt... :-)"

Cactus har en annan lösning än någon tidigare PSA-produkt haft, så det är inte jämförbart. Och om spolarvätskan fryser så har man för låg blandning.

#76
2015-01-18 19:29

"Nu var ju Peugeot 308 bilen som skulle frälsa världen, eller i alla fall Sverige. "

Huruvida den skulle frälsa Sverige har jag aldrig haft någon åsikt om, men Peugeot 308 säljer väldigt bra i Europa och säljer bättre än den modellen den avlöste, så Peugeot 308 är en succé i Europa.

"generalagenten är tvingad att rea bilarna till en spottstyver."

Alla tillverkare kör med olika kampanjer, rabatter och erbjudanden, det är inget ovanligt på marknaden idag.

"Annat lät det när vår egen PSA-agent beskrev den kommande succén."

Jag vet inte vilken PSA-agent du talar om, men Peugeot 308 är en stor succé i Europa och en absolut framgång. Den är en starkt bidragande orsak till att PSA-gruppen går bra i Europa, de ökar sina marknadsandelar, de ökar försäljningen och de har fått ett mycket gott och positivt mottagande för sina nya modeller.

"C4 Cactus är en dagslända som kommer att dö mycket snart."

Finns inget som pekar på att det är en dagslända. Den säljer redan bättre än alla asiatiska i lilla mellanklassen och den går snart om Toyota Auris som är den enda asiat som fortfarande säljer mer än Cactus. Det tycker jag är bra jobbat för det som påstås vara en "dagslända".

"Men priset är ju komiskt. Man kan köpa en vanlig C4 för under 150.000:-."

Och man kan köpa en vanlig Cactus under 140 000 kr. Ja det är 10 000 kr prisskillnad på C4 och Cactus, och vet du vilken som säljer bäst? Jo Cactus. Cactus har gått om C4 i försäljning i Europa. Cactus har träffat många köpares hjärtan och visar att den fyller ett definitivt utrymme på marknaden.

"Att PSA har problem med sina produkter, ja det behövs inga raketforskare för att utröna detta."

Marknadsframgångarna för Peugeot 308 och Cactus på marknaden som innebär att PSA-gruppen har infört nya skift och ökar produktionen, är inte vad jag skulle kalla för "problem". Och om det är "problem" så är de väldigt angenäma...

#77
2015-01-18 19:15

Varvräknare behövs knappast på en modern bil. Strålkastarspolare behövs inte heller, jag har det inte och jag saknar det inte. Strålkastarna blir inte så smutsiga. Ja de kanske blir det på en Golf ;) vilket säger en del om misslyckad aerodynamik... men de blir det inte på en Citroën. Spolning av strålkastare är slöseri med resurser och knappast bra för miljön. Om det mot förmodan skulle vara ett tjockt smutslager på strålkastarna så hjälper det inte att spola spolarvätska på det, det är bara slöseri. Så ja Citroën gör intelligenta bilar.

Cactus fick 4 stjärnor på grund av avsaknad av vissa elektriska finesser. Jag har länge kritiserat EuroNCAP:s märkliga inriktning nu för tiden. Nästa steg blir väl krav på automatisk klimatantläggning för att få 5 stjärnor i EuroNCAP... Tittar vi på hur Cactus verkligen klarade krocken så klarar Cactus krockprovet väldigt bra. Att den sedan tappar poäng på avsaknad av vissa elektroniska grejjer, ja det har ju inget att göra med hur väl bilen skyddar förare och passagerarna vid en krock.

#78
2015-01-18 19:27

"Maxpris för en kaktus borde vara 129 000:-."

Möjligen för en kaktus, men för Cactus så börjar priserna på 139 900 kr för en bra utrustad bil i C4-klassen som konkurrerar med Golf med flera.

"Kommer falla som en sten värdemässigt."

Menar du att stenar har andrahandsvärden?

"Säkert 50% på ett år med massa elfel etc."

Eftersom en Cactus inte kostar så mycket så kommer den inte falla så mycket i pris, sedan är den ju en succé i Europa så jag tror knappast att den kommer få ett lågt andrahansvärde om vi ser nykter på det hela.

"Bakrutorna går inte ens att hissa ner (!?)."

Stämmer bra det, man öppnar bakrutorna utåt istället. Anledningen är för att spara vikt, och på köpet har man fått större utrymme i dörrarna för fack. Idén med Cactus är att vara så resurssnål som möjligt, använda så få material som möjligt för att tära mindre på naturens resurser. Nedvevbara rutor innebär mer material och mer mekanik, plus att det väger mer. För

" Skulle gärna smälla upp min dörr i en dock, så man kan testa stötdämparna på sidorna."

Inga problem!

#79
2015-01-18 20:22

Kultbilar är bilar som är annorlunda, som följer sin egen ström, som gör saker på ett lite annorlunda sätt, som charmerar och förför både utåt och inåt på ett extraordinärt sätt - samtidigt som de också värmer många köpares hjärtan. Cactus är absolut redan en kultbil, och en blivande samlarbil. Det är en bil som står upp för jämlikhet, rättvisa och broderskap, i sann fransk anda. En bild för mångfald och mångkultur, en bil som tillåter människor att vara sig själva och följa sin egen riktning i livet. Det är en bil byggd efter sanna franska värden, det är en varm bil och en fredlig bil som behövs särskilt mycket i den värld som är nu. Så Cactus är inte bara en bil, utan en symbol och en manifestation för framtiden.... Det är roande att se svårigheten det är för vissa i detta forum att tänka nytt, tänka framåt och tänka på att vi har en jord som vi inte längre kan utarma utan vi måste tänka sparsamt och resurssnålt. Cactus är ett svar på de behov, en del av lösningen. Och då särskilt dieselmotorn med B30-diesel i.

#80
2015-01-18 19:57

Kanske ska skriva till PSA och fråga varför de har strålkastarspolare på vissa modeller, citroens strålkastare blir ju aldrig smutsiga.
Är det något nytt material?
Eller är det bara det vanliga fabulerandet?
Helt klart det sista.
Nytolkning av 2CV, jo det märks.
Samma "premiumkänsla"

Har en liten undran ...på ett antal av de Cactus som visas på bild hos citroenhandlarna så saknas en stor plastbit under ratten.
Har den ramlat bort eller är den borttagen av någon anledning? Kanske för att spara vikt? ;-)
PSA.s PR-avdelning kanske vet.

#81
2015-01-18 20:21

Peter E, nu går du till personangrepp genom att påstå att jag fabulerar. Jag varken ljuger, fabulerar eller far med osanning. Jag tycker att du ska skärpa till dig här! Du visar bara att din argumentation har tagit slut när du kommer med personangrepp!

Det är verkligen inget fabulerande när jag säger att strålkastarspolning är onödigt, jag talar utav egen erfarenhet. Strålkastarspolning får inte bort hårt ansatt smuts, det är att spola för kråkorna så att säga. Strålkastarna i min Picasso blir inte så smutsiga så att strålkastarspolning behövs. Det är absolut inte en funktion som jag skulle betala för. Det är smartare utan.

Men sen finns det ju kunder som tror att de absolut måste ha det och som inte kan tänka sig något annat, trots att funktionen är tveksam. Och för dessa kunder så har PSA också strålkastarspolning ja, trots att det knappt gör någon skillnad. Men Cactus är inte en bil för saker som knappt gör någon skillnad, det är en bil med fokus på att vara så resurssnål som möjligt där varje finess och varje funktion har stötts och blötts och där man plockat bort allt som verkligen är onödigt och bara behållit det väsentliga och som bidrar till en komfortabel och trevlig upplevelse.

Gällande 2CV och samma "premiumkänsla". Nej 2CV hade ingen premiumkänsla, det var en tunn konstruerad bil med tältstolar, mycket känsla men ingen premium. Cactus har mycket känsla och premium. Den är andlig arvtagare till 2CV, en modern nytolkning men verkligen inte samma bil. Cactus fraktar fyra personer och deras bagage bekvämt, snålt och väldigt komfortabelt och säkert även över dåliga vägar. Du visar din okunnighet med dina kommentarer.

"Har en liten undran ...på ett antal av de Cactus som visas på bild hos citroenhandlarna så saknas en stor plastbit under ratten. Har den ramlat bort eller är den borttagen av någon anledning? Kanske för att spara vikt? ;-)
PSA.s PR-avdelning kanske vet."

Du får väl fråga PSA:s PR-avdelning då om du vill ha svar på det, det är bara att mejla dem. Jag har tittat på Blocket och det är flera bilar som har denna borttagen, som flera Fiat exempelvis och andra. Men det är ju bara att sätta dit den igen. Märklig diskussion du försöker föra. Självfallet har Cactus ett skydd för säkringshållarna... Du försöker bara leta fel där det inte finns några.

#82
2015-01-18 20:22

Kaktus är en sminkad gris (C3) och ingen framtida klassiker som Paddan faktiskt är.

#83
2015-01-18 20:53

Japsen, det är intressant att du inte förstår skillnaden mellan en bil och en gris... Nej Cactus är ingen C3 som du verkar insinuera. Cactus delar bottenplatta med sedanmodellerna C-Elysée och Peugeot 301, alltså en förstärkt, expanderad och utökad version av PF1. Att kalla Cactus för en sminkad C3 är lika fel som att kalla Jeep Renegade för en sminkad Fiat Panda. DS är ingen framtida klassiker, för DS är en klassiker redan idag, inte i framtiden. Cactus kommer att bli en klassiker i framtiden, det är jag övertygad om.

#84
2015-01-18 21:47

Du skriver att strålkastarspolning är onödigt.
"Konstigt" att det sammanfaller med vad just din bil och i det här fallet Cactus har det.

Konstigt att allt, ja, allt som Citroen gör(och Peugeot och Fiat och Alfa -Romeo och Lancia och Renault) gör är världsbäst.
Det kvittar vad de gör, instrument i mitten av panelen, ovanför ratten, inuti rattkransen, delat baksäte, separata stolar, helt baksäte, soffa där fram. med eller utan varvräknare, strålkastarspolning, eller ej.

Ja precis allt gör de världsbäst..... ;-)
Sanningen är ju inte sån.
Men du bara måste försvara dessa märken in absurdum
Som så många andra här har skrivit, bli lite mer nyanserad. Det skulle bli mer info då, och inte propaganda.
(Sedan tror jag inte du ska köpa nån Cactus, jag tror inte ditt kontor ryms i den ;-)....)

#85
2015-01-18 22:29

"Du skriver att strålkastarspolning är onödigt."

Japp, det gör jag. Tack för att du talar om för mig vad jag skriver. Precis som att jag skulle ha glömt det... ;)

" "Konstigt" att det sammanfaller med vad just din bil och i det här fallet Cactus har det."

Du tycker alltså att det är "konstigt" att tala utifrån egen erfarenhet. Jag har erfarenhet av bilar med strålkastarspolning och jag har erfarenhet av bilar utan strålkatarspolning. Och just därför kan jag uttala mig i denna fråga och konstaterar att strålkastarspolning inte behövs. Ja min Picasso har det inte, och jag är positivt överraskad att det fungerar så bra och därför har jag dragit slutsatsen att det inte behövs. Egen erfarenhet alltså.

Sedan så är jag nyanserad i det jag skriver. Och jag skriver inte någon propaganda. Jag skriver saklig och korrekt information, jag är fullständigt seriös. Och det är mer än vad man kan säga om dig Peter E som kommer med personangrepp och anklagar mig för att fabulera.

Om du inte tycker att den bil du har Peter E är världsbäst, så varför har du den? Menar du att du har en bil som du tycker är dålig? Skulle du köpa en bil som du tycker är usel? Men det är helt klart vad du begär av mig. Låt mig tala om en sak för dig - jag köper bara det som jag tycker är bäst, annars köper jag det inte. Varför ska jag nöja mig med sämre än det? Du kanske gör det, och det gör du ju tydligen eftersom du har en Golf ;), men jag gör det inte.

Och om du har problem med det, så är det inte mitt problem. Så Peter E, jag skulle uppskatta om du kunde föra en mer seriös och saklig diskussion istället för dina återkommande angrepp på mig. Skärpning tack!

Onekligen intressant med dessa svenskar som köper grejjer som de tycker är dåliga och inte klarar av de som köper saker som de tycker är bra... Verkligen ett intressant forum. Typiskt svenskt - man ska bara gnälla hela tiden och tycka att saker är dåliga. För annars är det "propaganda".

#86
2015-01-18 22:34

"Sedan så är jag nyanserad i det jag skriver".

Kvällens flabb ;-)

Trodde i min enfald att du var svensk, men med dina fördomar mot svenskar så förstår jag att du ej är det.

#87
2015-01-18 22:33

Peter E, ärligt talat - du är verkligen inte rätt person att prata om nyanserat när du gång på gång på gång under lång tid har raljerat över franska bilar och påstått än det ena och än det andra om dem som befinner sig långt från verkligheten. Du klarar helt enkelt inte av att franska och italienska bilar är väldigt bra.

Jag förstår att i det här forumet så är normen det att man ska skriva att franska och italienska bilar är värsta drägglet som rostar sönder på en kvart och aldrig fungerar, skriver man så så uppfyller det kraven på "nyanserat". Men det är ju inte nyanserat, det är ju bara tomma angrepp och anklagelser som inte har med verkligheten att göra.

Så det behövs en motvikt till dig och dina gelikar Peter E, för det blir nämligen inte en nyanserad diskussion och debatt om vi bara ska säga att allt franskt och italienskt är skit. Om du tror det, så har du helt missförstått vad nyanserad diskussion innebär!

Jag talar om det som är bra, det jag tycker och det som jag gillar. Jag vet att det är väldigt osvenskt att göra det, jag vet att jag bryter mot Jante-lagen och dessa dystopier som svenskarna och Sverige är så känt för. Och vet du Peter E, jag bryter gärna mot dem.

Jag rockar gärna om Sverige så att detta land öppnar sig och lyfter upp sig från dystopins melankoliska mörker och svänger lite mer, är glad, positiv och faktiskt vågar berömma något. Det är min gärning, det är min mission!

Och det Peter E, det står jag för och det är jag stolt för!

#88
2015-01-18 22:35

Så Peter E, så länge som du och dina gelikar fortsätter att såga franska och italienska bilar in absurdum så tänker jag fortsätta att försvara dem från era totalt onyanserade angrepp och attacker!

#89
2015-01-18 22:42

Peter E, jag har inga fördomar mot svenskar. Du klagar på mig för att jag är glad och positiv, för att jag vågar berömma något istället för att såga det. Du tycker att beröm och att tycka något bra är "onyanserat". Ja det är många svenskar som tycker det, det är den berömda Jante-lagen. Och du visar verkligen att den existerar och finns i Sverige, särskilt i detta forum där man inte får tycka att något är bra för då kallas det för "propaganda" och att man är "onyanserad". Så i den meningen Peter E så är du verkligen typiskt svensk. Och jag är det inte, för jag vågar tycka att något är bra.

Som sagt Peter E, du köper tydligen bara sådant som du tycker är dåligt eftersom man inte får tycka att något är bra...
Eller nej, det var ju fel. Man får tycka att något är bra, om det är tyska bilar det handlar om. Franska och italienska bilar får man ju inte säga är bra, för det är ju "propaganda" och "onyanserat". I detta forum får man bara berömma tyska bilar, för det är ju "sanningen" eller hur? Eller är det verkligen så världen ser ut, att tyska bilar är bäst och att italienska och franska bilar är sämst? Jag tycker faktiskt att verkligheten inte år så, så din "sanning" är verkligen inte min. Jag tycker att du ska titta på ditt eget beteende Peter E innan du klagar på andra. Som sagt, dags för skärpning från din sida tycker jag...

Om du inte klarar av att jag tycker det jag köper är bra, så får du leva med det. Det är inget jag tänker ändra på. Jag kommer fortsätta att köpa det jag tycker är bra och jag kommer fortsätta att berömma det jag tycker är bra. För jag tycker det. Så enkelt är det. Och om du inte klarar det, så har du problem och då tycker jag att du ska ta och hantera dem istället för att klaga på mig för att jag köper det jag tycker är bra.

#90
2015-01-18 22:42

Fel Raphael, jag tycker att bilen jag har är väldigt bra.(kanske tom bäst)

Men jag kan faktiskt inse att den har brister, precis som alla andra bilar har det mer eller mindre.

På dig verkar det som om det inte finns några som helst brister på franska bilar tex.

Både du och jag vet ju att så inte är frågan.

Så nyanserad....nä, Raphael. Det ordet går ej ihop med vad du skriver här.

#91
2015-01-18 22:46

Peter E, så du får tycka att det du köper är bra men jag får inte tycka att det jag köper är bra. Och du påstår att du är nyanserad, då säger jag att då har du helt missförstått vad ordet nyanserad innebär. Som sagt Peter E, jag skulle välkomna en skärpning från din sida och att du blir mer nyanserad. För du pratar om att vara nyanserad, men vi alla kan se att det inte går ihop med vad du skriver här. Som sagt, så länge som du och dina vänner fortsätter med era onyanserade sågningar av franska och italienska bilar så kommer jag att försvara dem. Och om du påstår att dina sågningar är "nyanserade" så anser jag att du inte har förstått vad det ordet innebär.

#92
2015-01-18 22:48

Peter E, jag tycker att du ska ta tillbaks ditt påstående om att jag "fabulerar" och jag tycker det är dags att du ber om ursäkt för dina personangrepp! Jag har delat med mig av mina erfarenheter om strålkastarspolning, och det var fullkomligt ärligt. Men bara för att du inte gillar mina erfarenheter så anklagar du mig för att "fabulera" och du påstår att jag är "onyanserad". Men det var faktiskt min ärliga och sanna erfarenhet som jag delade med mig av.

#93
2015-01-18 22:52

Peter E, problemet med dig är att bara för du tycker att något är en brist så ser du det som en universell sanning och då måste jag hålla med dig om att det är en brist för annars är det ju inte "nyanserat"... Så du använder "nyanserat" som ett uttryck för att ha samma åsikter och tycka samma sak som du gör. Annars är det ju "propaganda"... Låt mig då avslöja något som verkar vara en nyhet för dig - det finns inga universella sanningar. Det finns inget som är objektivt. Det finns bara subjektiva tyckanden. Inte ens vetenskapen handlar om objektiva sanningar, utan om subjektivt tyckande om vad som är mest sannolikt eller inte. Så du får helt enkelt leva med att jag har en annan åsikt än vad du har, jag tycker något annat än vad du tycker. Och jag tänker fortsätta med att tycka annorlunda än vad du gör, för det är min rättighet. Det är yttrandefrihet.

#94
2015-01-18 22:54

Var har jag sågat franska bilar?
Är det att såga en fransk bil att säga att den borde ha autobroms?
Är det att såga en fransk bil om jag tycker att den borde ha strålkastarspolning.
Är det att såga en fransk bil om jag tycker att den inte kan/ska jämföras med en Golf?
Är det att såga en fransk bil om jag tycker att det borde finnas ett delbart baksäte?
Är det att såga en fransk bil om jag inte tycker den är premium?

Onyanserade "sågningar" tror jag nog andra står för.
Där var du allt onyanserad.

Du har fortfarande inte sagt om du anser det finns dåliga/svaga grejer med din bil.
Hur är det med nyanserna?

Att det finns bra det vet vi alla här att du tycker, men hur är det med motsatsen?

#95
2015-01-18 22:56

Peter E; som sagt - det finns saker som jag tycker är bra, saker som jag tycker om, saker som jag tycker är värt att berömma. Och jag kommer fortsätta att tycka det, även fast du har en annan åsikt. Du får helt enkelt leva med att jag tycker annorlunda än vad du gör. Du får även leva med att jag beter mig på ett annat sätt än du tycker att man ska göra, därför att jag inte är du. Jag är en helt annan person. Och jag är en sådan som gärna berömmer och ser det positiva och ger cred när jag tycker att det behövs. Jag tänker inte ändra på det, tvärtom så hävdar jag min rätt att vara positiv, tycka något är bra och ge beröm. Jag har faktiskt rätt att tycka som jag gör, och du kan inte ändra på det - hur mycket du än försöker. Jag försvarar min rätt till min åsikt.

#96
2015-01-18 22:58

Peter E, jag väntar fortfarande på din ursäkt för att du skrev till mig: "Eller är det bara det vanliga fabulerandet?". Jag skriver min ärliga åsikt och personliga erfarenheter i detta forum. Inget fabulerande. Jag skulle uppskatta en mer nyanserad och saklig framtoning från din sida istället för dina återkommande personangrepp.

#97
2015-01-18 22:59

Raphael- jag ber om ursäkt för mitt påstående.

Hur var det nu med eventuella brister på egna bilen?

#98
2015-01-18 23:03

Peter E, jag tänker inte räkna upp alla gånger du har raljerat över och därmed sågat franska och italienska bilar. Du har gjort det återkommande under lång tid, det vet både du och jag. När du har fått frågan om det inte finns något som är bra med franska och italienska bilar så har du inte svarat, du har fått frågan många gångar och fortfarande inte svarat på den. Och du pratar om att vara nyanserad...

#99
2015-01-18 23:05

Fortfarande inget svar.... inte överraskad.

#100
2015-01-18 23:08

Peter E, din ursäkt är mottagen och accepterad. Tack.
När det gäller brister - låt oss definiera vad en brist är. Jag anser att en brist innebär att man är missnöjd med något, att det finns något som man stör sig på. Så om vi formulerar din fråga - finns det något som jag stör mig på i min bil - så är faktiskt svaret att nej, det finns det inte, det finns inget jag är missnöjd med. Jag brukar inte vara missnöjd med sådant jag köper, jag brukar inte gå omkring och störa mig på saker och ting. Det är sådan jag är som människa, det är min personlighet. Jag går inte omkring och gnäller, så i den bemärkelsen följer jag inte Jante-lagen och jag är osvensk. Jag ger gärna cred när jag tycker det behövs, jag ger gärna beröm när jag tycker det behövs. Och jag säger gärna att jag tycker vissa saker är bra, för jag tycker så.
Men du verkar vilja att jag ska dela din åsikt om saker och ting, för annars är man ju inte "nyanserad". Och jag kommer inte att tycka som du bara för att tycka som du, jag kommer fortsätta tycka som jag därför att jag tycker som jag gör. Det är du som gör det till ett problem att jag tycker annorlunda än du, för du klagar på mig för det. För mig är det inget problem.

#101
2015-01-18 23:14

Peter E, jag konstaterar än en gång att du fortfarande inte kan svara på frågan om det finns något som är bra med franska och italienska bilar. Jag är inte ett dugg överraskad att du fortfarande vägrar att svara på den frågan.

#102
2015-01-18 23:12

Så det finns inget alls? Typ ett armstöd som är för kort.
Innerbackspegel för liten/stor?
Smutsar ner trösklarna?
Inget?
Allt är frid o fröjd?

#103
2015-01-18 23:17

Jo jag gillar Ferrari väldigt mycket, och Lamborghini.
Tycker att Alfa 159 var/är bland det snyggaste som gjorts(vanliga bilar)
Har ägt 3 st Peugeot, då tyckte jag dom var bra :-)
Gillar utseendet på 308SW......utsidan, inte insidan.
Anser att dom är duktiga(PSA) på diesel.(fast är inget dieselfan)

#104
2015-01-18 23:39

"Så det finns inget alls?"

Inget jag kan komma på, jag kollade ju min bil noga innan jag köpte den. Jag visste vad jag gav mig in på. Om jag hade stört mig på en massa saker så hade jag inte köpt bilen, då hade jag köpt en annan bil.

"Typ ett armstöd som är för kort."

Om du menar armstöd till framstolarna så har jag inga sådana i min bil. Jag hade det i min Mégane och Laguna, men den version av Picasson jag valde har det inte. Saknar jag det? Faktiskt inte, det var mest en vanesak i början men nu har jag vant mig utan. Det är ingen viktig grej för mig. Finns det så är det bra, finns det inte så gör det inget.

"Innerbackspegel för liten/stor?"

Inget jag någonsin tänkt en tanke om i någon bil jag haft.

"Smutsar ner trösklarna?"

Jag brukar inte gå omkring och tänka på trösklarna nej. Bilar blir smutsiga när de används. Jag har inte en bil för att den ska stå i vardagsrummet, jag har en bil för att använda den. Jag har inte tänkt tanken hur trösklarna ser ut på min. Jag öppnar dörren och så stiger jag in och så är det inte mer med det.

"Allt är frid o fröjd?"

Allt är frid och fröjd, jag är en fridsam och fröjdsam person. Det är sådan jag är. Jag lever hellre glatt än går i lera och sörja... Jag är en pragmatisk och lakonisk person.

#105
2015-01-18 23:34

Ok Peter E, låt mig då kontra med att jag tyckte om första generationen Scirocco och jag tycker Karmann Ghia var helt Ok och jag tycker Audio 80 i sent 70-tal och även den som kom i 80-talet var Ok. Jag uppskattade Opel Ascona, halvkombi-versionen under 80-talet och jag tyckte Opel Commodore på 80-talet var en skön glidare och Opel Monza var snygg... Mercedes 190 var fin. BMW 318 sent 70-tal... Och Alpina-varianten på 80-talet med F1-låda.

Men jag har inte mycket till övers för dagens tyska bilar, det har jag inte. De har blivit för tunga i utseendet och stilen, för mycket... Jag gillar det som är mer nätt.. och jag tycker franska och italienska bilar har mer av det idag, en lätthet i stilen som jag uppskattar.

#106
2015-01-18 23:53

Peter E, du skrev tidigare att mitt kontor inte går in i en Cactus - och ja det är säkert alldeles riktigt. Nu har jag inte provat att flytta mitt kontor med den, men visst - den är inte lika lastbar som en Picasso, den är inte lika flexibel. Men en Picasso är ju en minibuss och de är flexibla. Cactus är ingen minibuss, det är en halvkombi med hög markfrigång och visserligen ett fräckt utseende, men det är ingen minibuss. Den är inte ens särskild hög. Jag skulle ändå gärna vilja ha den för den är så fräck och för att jag tycker det är positivt med den högre markfrigången och så - vägarna där jag bor är såpass dåliga att med normal markfrigång så skrapar gärna underredet i och det känns ju lite onödigt.. Men jag köpte Picasson innan jag flyttade till mitt nuvarande boende, så när jag köpte den hade jag inte behov av hög markfrigång. Nu har jag det.

Men visst finns det intressanta alternativ... Fiat 500L Trekking, och då får jag en minibuss också och en panoramavy som liknar den jag har i Picasson, eller Scenic XTR... och då får jag de mittenplacerade instrument som jag tycker är en absolut fördel och som jag tycker om.. Men Cactus har ett såpass fräckt utseende och jag gillar tänket, jag gillar det som är annorlunda, jag gillar inredningens färger, textiler, mjukheten, jag gillar att bilen är lätt och motorerna modesta i hästkrafter...

Du skrev något om varvräknare också... Alla mina bilar har haft varvräknare, men jag har kört bilar utan och ja det är inte viktigt för mig. Finns det så är det bra, finns det inte så klarar jag mig ändå. Det är inget viktigt.

Det är en pragmatisk och lakonisk inställning... Klaga inte på det du inte kan ändra på, har du gjort ett val så har du gjort ett val med det som där hör till. Livet är för kort för att man ska gå omkring och vara sur, irriterad och störas på saker och ting. När man provkör och går igenom bilen innan, så märker man ju hur den är... Och stör jag mig inte på något då, då stör jag mig inte på något sen heller. Och stör jag mig på något innan jag köpt den, då kan jag mycket väl köpa en annan bil. Så jag ser helt enkelt till att köpa det som harmoniserar med mig. Men jag letar inte efter fel, jag söker inte efter dem, utan märker jag dem så gör jag det och om jag inte gör det så är det inget jag behöver fundera på eller leta efter...

Som sagt, det är en pragmatisk och lakonisk inställning... det är sån jag är.

#107
2015-01-19 12:28

Er kritik mot Cactus kan liknas vid att klaga på att Porsche 911 inte har plats för en barnvagn, eller på att en C4 Picasso inte har gjort bra ifrån sig som rallybil och fortfarande inte vunnit F1. Ni klagar alltså på Cactus för att den inte är en bil som den inte ens vill vara. Ni har inte förstått den ideologi och den filosofi som ligger bakom bilen, och därför är egentligen er kritik beröm till filosoferna bakom bilen. För er kritik som handlar om att Cactus inte är en konventionell och traditionellt framtänkt bil, är beröm för bilens filosofer som verkligen har försökt skapa en bil utifrån ett annat tänkande och konstruktionsprinciper än som normalt gäller för en bil i lilla mellanklassen. Cactus är alltså en bil som bryter normer, traditioner och konventioner - och därmed provocerar konservativa bilköpare. Men för konservativa bilköpare så finns det redan ett stort utbud av traditionella bilar, inte minst från VAG-koncernen. Cactus är ett okonventionellt icke-normativt val för okonventionella och icke-normativa fritänkare. Och för dessa köpare så har VAG-gruppen ingenting alls att erbjuda.

Så även fast Cactus är en bil i lilla mellanklassen och har innerutrymmen för förare och passagerare som motsvarar andra bilar i lilla mellanklassen, och Cactus är rymligare invändigt än en Fabia ur småbilsklassen, så erbjuder Cactus fortfarande ett unikt tänkande och filosofi. En bekväm och choséfri interiör med trevliga detaljer och avskalad, ren design, och funktioner för att spara vikt, material och erbjuda så låga ägarkostnader som möjligt genom motorer med låg förbrukning, servicevänlighet och en design som skyddar från repor och smärre krockskador som annars kostar tusentals kronor att reparera. Hög markfrigång som gör att bilen även passar på landsbygdens grusvägar, lervägar och traktorstigar in i skogen.

Sedan finns ett återkommande missförstånd i tråden om att Cactus skulle basera sig på en C3. Det är inte korrekt. Cactus delar bottenplatta / plattform med C-Elysée / Peugeot 301, alltså en förstärkt och expanderad version av plattformen PF1 som innebär förlängt axelavstånd och breddning. Dessa är sedanbilar i den lilla mellanklassen - i storlek som typ VW Jetta - och säljs främst i Östeuropa, Nordafrika m m. De har ett chassi och stötdämpning utvecklat för hög komfort även för vägar med bristande underhåll. Cactus är nu en helt annan bil med egen och unik kaross, interiör, andra motorer, stolar, inredning och så vidare. Bara bottenplattan är samma, allt annat skiljer sig åt. Och så är markfrigången höjd. Cactus har samma innerutrymmen för förare och passagerare som en C4, alltså mer än en C3 - framförallt så är Cactus generösare i den inre bredden än bilarna i småbilsklassen plus har ett längre axelavstånd, samma som C4. Däremot har Cactus en något kortare akter än vanliga halvkombin C4 vilket gör att bagageutrymmet inte är lika generöst. Och Cactus väger 400 kg mindre än C4:an gör. Cactus är heller inte gjord för kraftiga motorer, Citroën har satt ett max om 200 km/h för Cactus i konstruktionsarbetet. Här är info om C-Elysée...
http://www.c-elysee.citroen.com/ar_EG/photos-videos

#108
2015-01-19 16:59

Och för er som kanske trots allt läser denna tråd så kan jag upplysa om att en uppgift i den långa texten under är felaktig. Viktskillnaden mellan en Cactus och en vanlig C4 är ca 100 kg. 400 kg vet jag inte riktigt var det kommer ifrån. :-)

#109
2015-01-19 17:55

Det Raphael är allra bäst på är upprepningar. Det har jag konstaterat tidigare. Inget blir bättre av att upprepas. Inlägg #44 och de däromkring är fascinerande. Tänk att så mycket går att skriva om ett rabatterat pris på en bil!
Raphael, upprepningar är enbart tröttande, gör att man läser mindre noga och kan till och med vändas till en aversion mot objektet du försvarar.
Jag gillar Cactus! Men jag måste då förlika mig med att bilen är opraktisk på flera punkter - inte förneka dem.

Jag längtar tillbaka till den tid då strålkastare var strålkastare med riktigt glas som tålde och kunde torkas rena med den av Saab uppfunna strålkastartorkaren! Den gjorde verkligen nytta och snålade med vatten. För visst behövs riktig strålkastarrengöring!

Autobroms är det bästa som hänt efter säkerhetsbälten och krockkuddar! Detta är ingen åsikt, utan bara ett konstaterande.
Vår hjärna må vara bra på många saker, men den blir faktiskt distraherad och trött ibland och är helt beroende av vad våra bristfälliga sinnen uppfattar.
Jag förstår inte hur man kan ha en sån övertro på människan bakom ratten och en sån misstro till hjälpsystem.

#110
2015-01-19 19:00

Kanske läge att vrida tillbaka debatten från autobroms och annat ovidkommande till vad artikeln faktiskt handlar om: Potentiell imma på höger sidoruta fram.

Har haft min Cactus parkerad utomhus hela dagen. Nu i kväll när jag satte mig i bilen igen var det snöblandat regn ute och temperatur strax under noll. Det var bara att trycka på defrosterknappen och så försvann all imma omedelbart.

Ser fram emot nästa rapport om Cactus från Vi Bilägare. Varför inte göra en jämförelse mellan alla bilar i nya långteststallet angående hur snabbt de blir fria från imma? Med samma testbetingelser, lika för alla.

#111
2015-01-19 19:42

C4Cactus: Oj, det var bra! Behövde du inte ens starta motorn? ;-) (skrivet på skoj)

Håller med dig, ett sådant test eller snarare koll hur det funkar vore inte fel.

#112
2015-01-19 20:02

Ha ha, bra där Peter E! Jodå, motorn var igång men jag var förvånad att bilen blev imfri så snabbt. Min Peugeot 3008 diesel tar längre tid på sig, upplever jag. Kul att du gillade iden med imtest, hoppas ViB snappar upp den!

#113
2015-01-19 22:23

Kommer lite lätt ihåg ett test som jag tror teknikens värld hade på 70-talet(jo så gammal är jag)
De testade vindrutetorkarnas effektivitet genom nån typ av smutstest.
Nu var det ett tag sen och jag var i tioårsåldern så minnet kan spela mig ett spratt.
De testade även hur många slag per minut torkarna slog.
Sådana tester ser man inte idag.
(kan ha varit vibilägare också)

#114
2015-01-20 14:21

Det som är verkligen intressant med Cactus, det är att den markerar framtiden för Citroën. Alla nya modeller kommer att vara en Cactus, alltså följa samma konstruktionsfilosofi och idéer som skapade Cactus. De kommer dock inte vara exakt likadana som C4 Cactus, men Cactus-filosofin kommer påverka både mindre och större bilar från Citroën. Det sa Citroëns ledning redan hösten 2013 när Cactus visades upp på Frankfurt-salongen. Med Cactus så vill inte Citroën följa med i priskriget, utan de vill göra unika och okonventionella bilar som ger köpare ett mervärde genom unik design, unika lösningar och varje Cactus-modell kommer stå för den högsta komforten i sin klass. Och ingen ny Citroën kommer att ha starka motorer eller vara sportiga, utan det reserveras till DS-märket.

Här har vi en ny intervju med nya VD:n Linda Jackson som utvecklas Cactus-tankarna vidare och hintar om en ny och större SUV/cross-over som Cactus.
---
She also revealed how the success of the C4 Cactus is having a bearing on product technology: “It shows the sort of thing we’re going to be doing in the future,” she said. “The Cactus is the spirit of what we’re going to be doing.”

Read more: http://www.autoexpress.co.uk/citroen/90097/citroen-suv-on-the-way-as-sal...

#115
2015-01-20 14:24

Peter E, viktskillnaden mellan C4 och Cactus är 200 kg, inte 100 kg. Jag råkade skriva fel i hastigheten och ber om ursäkt, 200 kg alltså inte 400 kg. Men det är ändå en avsevärd viktminskning.

#116
2015-01-20 14:28

När det gäller sprutspolning av strålkastarna så visade redan Trafikmagasinet på sin tid att den lösningen är ineffektiv, inte gör nytta och bara slösar med spolarvätska. Efter att ha kört bilar med strålkastarspolning och bilar utan så kan jag konstatera att jag håller med Trafikmagasinet. Den slösande mängden spolarvätska är inte i paritet med eventuell nytta, så för mig är det absolut ingen nackdel med en bil som saknar strålkastarspolning. Men det var först när jag ägde en bil utan strålkastarspolning som jag fick direkt erfarenhet av att det fungerar alldeles utmärkt utan.

#117
2015-01-20 14:31

För att återgå till imbildning och defroster, det är som sagt bara att trycka på defroster-knappen på en Cactus så försvinner imman. Cactus har knappar för både defroster fram och för defroster bak, båda sitter nedanför skärmen. Till de som klagar på att man måste in och trycka på skärmen för att sköta värme och ventilation - nej, det behöver man inte. Har du systemet ställt i auto så räcker det med att du ställer temperaturen en gång, och det kan du göra när bilen står still, och sen behöver du inte in på skärmen mer för detta. Och de gånger som extra defroster behövs, så finns som sagt de knapparna utanför skärmen. Som jag skrivit tidigare - imfritt är bara en knapptryckning bort, det är inte svårare än så. Vi Bilägare gör en höna av en fjäder, eller en 20 personers middag på en buljongtärning.

#118
2015-01-20 17:43

En liten grej till med vikten. När jag kollar på Citroen Sveriges sida så står det på C4 Cactus pure Tech 110 att den väger 1190 kg. Tittar jag på vanliga C4 Pure Tech 130 så väger den 1280 kg. Samma tre-cylindriga motor förutom hk-antalet. Sedan har faktiskt vanliga C4 6-växlad låda istället för 5 så jag antar den väger mer. Viktskillnad 90 kg. Bra nog det, en fullvuxen person mindre.

#119
2015-01-22 16:01

Frankofilens uppgifter bygger tydligen på att vi övriga förutsätts att inte kontrollera dom - vilket Peter E dock gjorde denna gång och då visade sig uppgifterna gripna ur luften...

#120
2015-02-21 17:48

I finska TM (http://tekniikanmaailma.fi) vintertest i lappland hade dom inga som helst problem med sin exemplar av Cactus men kanske dom är inte lika dumma som motorjournalister här i Sverige? ;)
Fick faktiskt beröm och klarade sej ypperligt bra, men alla bilar (förutom Kia) tycktes klara vintertestet bra.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.