Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Flyttbestyr med fornfynd

1 juni 2018

Redaktionen ska flytta en trappa nedåt och rummen ska därför städas, saker ska slängas och saker ska sparas. 

Nu sitter jag alltså och plockar bland korallreven av papper, prylar och påminnelser om händelser från förr. Bilden visar bara ett första litet skrap på ytan, jag räknar med att fylla flyttkartongvis att ta med mig ned till våning tio men jag hoppas också kunna fylla en och annan papperskorg med släng.

Grejerna på bilden sparar jag, det är alldeles för många minnen förknippade med dem. 

Längst bak till vänster ser vi Saabkaffet ”28 Safari Blend”, inhandlat för många år sedan på Saabmuseet i Trollhättan. Några år till och jag räknar med en intressant arom till bönestunden.

Plåtskylten med Opel Senator 1978 fann jag i en papperskorg en av mina första arbetsdagar i OK-förlaget (då på nedlagda sportbilstidningen Automobil) och jag nöp den förstås direkt. Inom kort hoppas jag backa min riktiga Senator 1981 ut ur ett alldeles för långt vinteride.

Caratom är ett hoptorkat bilvax i plåtburk, sparat dels för den söta racerbruden på bilden, dels för att bilen hon står vid är en Opel GT. Nedanför vaxet återfinns min första reportagekamera, en Nikkormat jag köpte begagnad 1976. Stryktålig till tusen, en gång backade jag över den med en bil men det blev inte en skråma.

Dekalen intill fick jag av ordföranden i Hornborgasjöns surfingklubb, lika imaginär nu som då men jag är alltjämt stolt medlem nummer 102. Intill återfinns en Palm Pilot T3, en elektrisk dag- och anteckningsbok alla skulle ha för kanske 20 år sedan men som fortfarande ingen begriper vad den var bra på, om den nu var bra på något. Sparas till Antikrundan 2041.

Sprintemblemet härrör från en bilskrot vid Arlanda där jag 1988 återfann just den udda Opel Kadett Sprint. Emblemet var i stort sett det enda som inte var förstört på bilen så jag pillade loss det. Volkswagens lilla skrift ”Underhållsarbeten VW 1500/1600 typ 3” har jag inte haft så värst mycket användning av ännu men när den dagen kommer är jag beredd!

I raden ovanför ses den fula turistmugg jag fick av min tidningskollega och gode vän Claes Johansson efter vårt oplanerade möte i Dubrovnik en semesterdag för många år sedan. Sedan har vi en liten glödlampask från 1960-talet, jag gillar sådana eftersom de ofta är så snygga. Den här har dessutom en liten bild av en Mustang fastback på sig så den införlivades blixtsnabbt i samlingen.

Den röda lilla bussen är från Dinky Toys och heter Duple Roadmaster. I en engelsk annons ville man nyligen ha 150 pund för ett exemplar men jag tänker inte sälja.

Längst fram återfinns två av de kartongvis med Jan Ulléns Bilfakta jag samlat på mig. Nu när jag tittar närmare ser jag att det faktiskt står Ullén’s med genitivapostrof före -s, något moderna språkpoliser sådana som jag brukar oja sig över. De här utgåvorna är från 1977 och 1978 så inget är nytt under solen.

Jag rotar vidare nedåt i lagren och önskar alla läsare en trevlig helg. Det kanske är dags för er att städa i garaget?!