Bild
Nästa artikel

The first cut is the deepest

Biltestarbloggen
Stenskada i fronten nära emblemet på vår långtest-Miata.
Stenskada i fronten nära emblemet på vår långtest-Miata.
Först såg jag det inte alls, stenskottet i fronten på vår långtest-Mazda MX-5. Jag stod i tvätthallen på en OKQ8-station i Uppsala och spolade tösörja och saltslask av bilen, för vilken gång i ordningen minns jag inte längre. En trevlig kille som blaskade av sin BMW kom fram och vi stod och snackade en stund om vår röda lilla roadsterpralin. Han hade läst om bilen i tidningen och tyckte att det var kul att se den i verkligheten.

Jag fick ju första körpasset i Mazdan, nitlotten på sätt och vis eftersom det varit vinterkörning för hela slanten. Suffletten har jag bara fällt i studiesyfte. Å andra sidan har jag kunnat upptäcka hur bra bilen ändå fungerar så här års, vilket också vårt vintertest avslöjade (se kommande nummer 3 av Vi Bilägare).

Några speciella silkesvantar har jag väl inte haft, Mazdan ska inte särbehandlas utan användas som bruksbil precis som andra långtestbilar. Ändå går det inte att komma ifrån att jag har fått ett speciellt förhållande till den. Det är lite som att ha en hund. Jag vill att den ska må bra och det är därför jag spolar av den så ofta och sedan ser till att den blir torr.

Jag torkar av inredningen med en mjuk frottéhandduk, jag håller rent i motorrummet, ser till att golvmattorna är fria från grus och att innerbackspegeln inte har några fingeravtryck. Jag vårdar och ryktar Mazdan som om den hade päls och jag får glada svansviftningar som belöning.

Det var då, när jag hade börjat spola igen efter att ha pratat med BMW-killen, som jag såg det lilla stenskottet. Alldeles intill Mazdaemblemet i fronten. Huh, ett uppenbart stenskott, sådana man inte kan värja bilen emot hur mycket man än torkar inredningen med mjuk frottéhandduk. Först såg jag det som sagt inte alls.

Nu ser jag bara det.

Kommentarer

#1
2016-02-15 09:17

Det gör ont i själen att se detta. Må min nya Mazda 3 klara sig från detta iaf några dagar till.

#2
2016-02-15 09:41

Torka ur skölj rent med en liten oxidtvätt + dutta med lackskade-kittet.
I Stockholmstrafiken är det omöjligt att inte få sin bil sönderskjuten.
Alla motorvägsutfarter är alltid en katastrof. Hamnar man bakom en bil som trycker på för att hitta en lucka.. ja det är som att ligga i kulspruteeld.

Skär verkligen i hela bilhjärtat.

#3
2016-02-15 09:43

Jag skulle för övrigt vara intresserad av en kort rapport över hur de här högkompressionsmotorerna betett sig under kallstart och -20. Fast är det 14:1 i dessa bilar? Hade för mig att Mazda blev tvungna att sänka till 13,5:1 eller nått tillslut. Fast det kanske var på någon marknad.

#4
2016-02-15 09:44

Oxidtvätten använder jag bara en liten tops precis i sårytan, inge blaska massor på lacken.

#5
2016-02-15 10:39

Orsaken är att det "sandas" med stenkross vilket är rent idiotiskt på flera sätt.
Jag har låtit foliera fronten på vår "fin bil" och lär få göra det även på nästa tilltänkta bil för att slippa bli heligt irriterad över lackskadan i typ dag II.

#7
2016-02-15 15:26

Kapten …
Det är bara avsett som en kort glimt ur långtestkörandet, ingenting annat. Kanske känner någon till och med igen sig i hur trist det är att få första stenskottet på en bil man kört sedan den hade 0 mil på mätaren, kanske gör man det inte. Riktigt på vilket sätt stenskottet skulle vara ett tecken på att ha "dålig koll" förstår jag emellertid inte.

#8
2016-02-15 15:43

Kaptenoberkommando:
Det var bara en reflektion i när en ny bil får sina första skador. Precis som titeln säger.
En filosofisk suck om man så vill. Inget tekniskt relevant eller nått annat.

#9
2016-02-15 15:53

En testbil får ett stenskott. Jaha. Då vet vi det.

#10
2016-02-15 16:44

Sorgligt ._. Men men det händer. Du gjorde det inte själv iallafall. Jag lyckades med konsttycket att smälla igen dörrn med bältet hängande ute på B-stolpen på min Mazda6'a. Blev en liten men djup buckla. Som tur var så var det precis på en dekal.. :P Beställde en ny dekal och så var det borta :P Men ont gjorde det - bilen var bara några veckor gammal!

#11
2016-02-15 18:05

Stenskott är bilens mörka jävul efter dom svenska vägarna...

#12
2016-02-15 18:32

Det är målarfärg på en bit plåt. Ni är medvetna om det va?

#13
2016-02-15 19:04

Man kan ju bara konstatera att det är tråkigt och fult med stenskott

#15
2016-02-16 08:55

Jag märker att många här har svårt att skilja på blogg och nyheter. Material som publiceras under sektionen "Biltestarbloggen" innehåller personliga reflektioner från våra reportrar kring arbetet som biljournalist.

#16
2016-02-16 11:18

Ja tänk om folk kunde luta sig tillbaka ett slag och fundera en eller två gånger på det som skrivs och varför, istället för att genast författa ett raljerande inlägg.

Tror att inte bara denna sida skulle tjäna på det utan debattklimatet i stort.

Ofta tillför testarnas rent personliga åsikter ytterligare en dimension till den rent strikta konsumentupplysningen.

#18
2016-02-16 15:47

Kapten resonerar mot sig själv.

Den personliga reflektionen har suttit som idiotförklarad inom politiken fram tills alldeles nyss, den största frågan fanns inte och nu har samtliga partier plötsligt gjort en kovändning i frågan som tidigare inte fanns förutom hos en grupp misslyckade existenser med en taskig uppväxt.

All journalistik är ju till del en personlig reflektion och ett risktagande i att bli idiotförklarad, utan journalistiken så råder politikernas och företagens utsagor och de har om de får tycka själv, aldrig fel.

#20
2016-02-16 19:50

Från en lackskada till politik - bara på ViB.

#21
2016-02-16 20:47

Calle Carlquist har svarat väl för sig och det som jag har tagit fasta på är följande "Kanske känner någon till och med igen sig i hur trist det är att få första stenskottet på en bil man kört sedan den hade 0 mil på mätaren, kanske gör man det inte."

Jag med många andra gör det mycket väl och jag för min egen del är glad över att någon reflekterar över detta istället för att bara rycka på axlarna, det är som det är....

Det är inte bra och det har inte alltid varit så här illa att som regel nya bilar omgående får sig stenskott med lackskador och spräckta vindrutor som följd.
Det som visst ibland hände förr det är att förvänta sig idag och det ligger fanemig inte något av ödet fastslaget över detta och det är här som man kommer till politik.
Likväl som att den här situationen med mängden stenskott är skapad av politiska målsättningar/beslut så kan den stävjas med nya beslut.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.