Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Finns inte på radarn

15 mars 2019

Det larmar från instrumenteringen i bilen, en alldeles ny Honda CR-V med hybriddrift. Ute är det snöregn, inte mycket men tydligen tillräckligt för att samtliga system som är beroende av bilens radarfunktion ska slås ut. Ingen adaptiv farthållare, ingen autobroms, till exempel.

Samtidigt ringer det i min uppkopplade telefon. Jag skickar ett svarsmeddelande att jag inte kan prata just nu. Sedan kör jag in i en p-ficka längs vägen och tar bilden du ser här ovan. Det är fullt med varningar att ta hänsyn till och observationer jag bör göra.

Nog är det allvarligt att den förunderliga, nya teknik som hittat in i nästan alla bilar inte fungerar när vädret blir aldrig så lite sämre? Jag minns inte längre hur många bilar jag kört i duggregn, i dimma eller i olika sorters snöfall och där det strax efter start kommit upp stora varningsblaffor om att nu fungerar inget av alla säkerhetssystem längre. Det har varit Audi, VW, Peugeot, Ford, Volvo – alla möjliga märken och modeller. Och nu Honda.

Vad gör tillverkarna under vintertesterna i Arjeplog? tänker jag. Ser de inte så här grundläggande problem? Eller struntar de i alltsammans och skickar ut bilarna på marknaden i alla fall?

Av någon anledning är ju bilföretagen numera besatta av ”självkörande bilar”. Det är samma företag som aldrig tvekat en sekund över att dränka oss i begrepp som körglädje och dynamik i sin reklam. 

Självkörande, jo jag tackar. Om man inte ens kan lita på att så förhållandevis enkla saker som avståndsradar eller autobroms fungerar när det kommit några regndroppar i fronten, hur ska någon någonsin våga lita på en bil som vill ha hela kommandot alldeles själv?

Jag får inte ihop det pusslet. Jag får heller inte ihop hur alla ni som kör med släckta baklampor och ljusreglaget på ”auto” en gråmorgon som denna tänker. Ni tänker förstås inte alls, alla ni Hyundai-, Kia-, Renault-, Toyota-, Mitsubishi-, Honda- och andra förare som kör med släckta baklampor.

Väl framme vid jobbet ringer samma nummer som jag kopplade bort för en trekvart sedan.

– Ja, hej! Har ni skrivit om de usla sensorerna för autobroms och alla andra nya funktioner som sitter i grillen på nya Audi A6? Jag kör just nu min alldeles nyköpta A-sexa och inte ett skit fungerar för det småregnar ute. Den har blivit som en sjuttiotalsbil men det var inte riktigt det jag betalade för. Audi säger att de ska ta upp problemet om flera kunder hör av sig så jag kollade med min Audiverkstad. Där får de minst ett samtal om dagen om just detta. Skriv om saken!

Consider it done, för den här gången. Jag är tyvärr säker på att vi får anledning att återkomma.

Trevlig helg, alla läsare! Slå på lyset på riktigt!