Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Fem uddamodeller till bilträffen 2035

4 juni 2019
Jag såg bilen i ögonvrån och var tvungen att vända tillbaka, stanna och ta en bild. Du ser den här – men ser du vad det är?

Svaret kommer i punkt nummer fem. Den ovanliga kärran fick mig att fundera på vad som blir framtidens riktiga uddabilar på veteranbilsträffarna, säg år 2035. Om det nu får förekomma veteransbilsträffar 2035. Elbil kanske har blivit obligatoriskt förflyttningsmedel vid det laget, fossildrivna bilar kanske bara förekommer i YouTubefilmer för hopplösa nostalgiker?

Jag beslöt att upprätta en lista på fem bilar du kan köpa billigt redan nu och bli garanterat ensam om sedan:

1. Peugeot 1007

Konstigare skapelse finns knappt. De eldrivna skjutdörrarna är förstås grädden på moset, men den lustiga kuben erbjöd också utbytbar klädsel och inredningsdekor i inte mindre än tolv olika färgställningar. Samla alla ihop och gör succé med din Peugeot-parad redan vid insläppet! Runt 20 000 köper dig ett bra exemplar.

2. Saab 900 Sensonic

En Saab i kvadrat med manuell växellåda och automatisk koppling för att … för att … nja, det var inte många som begrep sig på finessen från ”kluriga Saab” i mitten av 1990-talet. Inte har de blivit fler med tiden heller, många exemplar byggdes om till konventionell koppling. Hittar du en orörd Sensonic 2019 ska du köpa direkt. Antal på Blocket just nu: 0.

3. Toyota iQ

Man ser dem då och då, den förunderligt paketerade citybilen med det gåtfulla leendet i fronten. iQ klarar även landsvägarna förbluffande bra, har kul inredning och Toyotas kvalitet – antalet överlevare på sikt kommer nog att vara högt. Runt 35 000 kronor och uppåt säkrar ett intelligent köp.

4. Opel Adam

Tvåa på bollen är aldrig bra, trea på bollen var … Opel Adam. Under en kort och förvirrad tid fick blixtmärket för sig att satsa på nischbilar som recept för framgång. Adam blev ett av resultaten, en bil som skulle vara kul på samma sätt som Mini och Fiat 500. Jodå, bra design men träig att köra. Det gick ändå hyfsat på hemmamarknaden, men i Sverige är bilen en raritet. Är du udda på riktigt ska du förstås ha en Adam Rocks, med terrängplast och allt. Adam finns från 55 000 kronor.

5. Suzuki Kizashi 

Bilen på min ögonblicksbild ovan. Kan du minnas när du såg en senast? Egentligen inga dumma specifikationer – fyrhjulsdrift, runt 180 kusar, ganska snygg design och så Suzukis erkända mekaniska kvalitet. Men vem vände den sig till? Ingen. Märkets kunder ville ha något jeepliknande eller en småbil, inte en modell som förespeglade lyx i 5/8-dels skala.