Bild
Nästa artikel

Ett riskfyllt mobilbeteende

Biltestarbloggen
"Uppenbarligen finns det inga grader i rattsurfarhelvetet."
Då har Transportstyrelsen lärt oss ett nytt ord.
 
I en informationskampanj som pågår december ut informerar myndigheten om riskerna med att ”rattsurfa”, det vill säga fippla med mobiltelefonen bakom ratten.
 
Reklambyrån Blomquist & Co
har gjort kampanjen och det är väl ingen vild gissning att Transportstyrelsen fått öppna stora plånboken för den fyndiga formuleringen.
 
En del av informationsdriven är ett test på sajten www.slutarattsurfa.se som ska avgöra ”om du är ett föredöme i trafiken eller om du är en rattsurfare”.
 
Jag testade mig och blev lite förvånad. Värsta synden jag erkände var att kryssa i svarsalternativet ”ibland” på frågan om jag brukar knappa in GPS-adresser när jag kör bil. Likväl blev slutsatsen: ”Du har ett riskfyllt mobilbeteende i trafiken”.
 
Uppenbarligen finns det inga grader i rattsurfarhelvetet.
 
Men jag får väl försöka bättra mig…

Kommentarer

#1
2014-12-16 16:15

Det finns mycket man inte ska göra bakom ratten. Modet avgör vad. För något år sedan var det bara mobiltelefoner som diskuterades.

#2
2014-12-16 20:19

Det var ju nån som skrev i kommentarsfältet någonstans att man inte fick dricka heller.

Händerna tio i två och stirrglo! ;)

#4
2014-12-17 08:28

Detta test är väldigt trubbigt. I många moderna bilar kan man få in destinationen genom att tala, samma sak med sms. Får man sms medan man kör så läses dessa upp.
"Hur ofta tittar du på mobiltelefonen under körning?" var femte minut eller var tjugonde eller aldrig... Hmmm. Vad svarar man om man skulle kolla snabbt en gång på två timmars körning?

#5
2014-12-17 08:53

Det är bra att lagen mot mobiltelefonerande skrevs lite lagom luddigt. Då kan även annat fipplande beivras.

#6
2014-12-17 14:55

Ett rent lotteri vem som skall bli bötfälld. Är det verkligen så en lag skall vara konstruerad.

#7
2014-12-18 12:25

Det är inte så svårt att bestämma vilka man skall bötfälla, har man luren vid örat så pratar man, skriver man sms, kollar facebook så tittar man ner på telefonen. Det syns ganska tydligt vad bilföraren håller på med.
Vad som är svårare att se är när en bilförare knappar på infotainmentanläggningen vid körning, att ställa in gps eller leta låtar i den är minst lika farligt som att sms:a vid körning.

#8
2014-12-18 23:32

Det ska ju inverka på körningen med. Sitter du med luren i örat på E4'an så är du knappast farligare än nån annan.

#9
2014-12-19 09:45

Om man har luren till örat o ändå fokuserar på trafiken så påverkas knappast körningen.
Men innan man kommit så långt har man kanske letat fram numret i nån meny och tappat fokuset helt på omgivningen.
Samma sak om man ska leta info på nya bilars skärmar.
Känns som det kommer bli mycket osäkrare framöver när förare sitter o knappar i menyer, kanske bilar som kör själv är räddningen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.